Moto|11.05.2022 18:41

KTM SX 2023: Δίχρονη υπερδύναμη

Μπάμπης Μέντης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
KTM SX 2023 / Με νέα πλαίσια, παντοδύναμους κινητήρες και υψηλή τεχνολογία
KTM SX 2023 / Με νέα πλαίσια, παντοδύναμους κινητήρες και υψηλή τεχνολογία
KTM SX 2023 / Με νέα πλαίσια, παντοδύναμους κινητήρες και υψηλή τεχνολογία
KTM SX 2023 / Με νέα πλαίσια, παντοδύναμους κινητήρες και υψηλή τεχνολογία
KTM SX 2023 / Με νέα πλαίσια, παντοδύναμους κινητήρες και υψηλή τεχνολογία

Η γκάμα των δίχρονων Motocross μοντέλων της ΚΤΜ για το 2023 κάνει ένα εντυπωσιακό άλμα εμπρός.

Ξεκινώντας από το νέο πλαίσιο, τα μοντέλα του 2023 έχουν πιο χοντρά τοιχώματα πλαισίου στην περιοχή του λαιμού για αυξημένη αντοχή στις καταπονήσεις και οι βάσεις των μαρσπιέ είναι πιο μέσα στο πλαίσιο ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα να μαγκώσουν στο χώμα όταν η μοτοσυκλέτα στρίβει οριακά ή όταν μπαίνει σε λούκια κ.τ.λ.

Τα πλαίσια είναι βαμμένα σε μαύρο ματ χρώμα και προστατεύονται από νέας σχεδίασης αντιολισθητικά πλαστικά καλύμματα.

Οι αναρτήσεις είναι όπως πάντα της WP, με το πιρούνι XACT των 48mm να έχει νέας τεχνολογίας υδραυλικό “stop” που προσδίδει προοδευτικότητα στα τελευταία 40mm της διαδρομής, τόσο κατά την συμπίεση στις προσγειώσεις από τα άλματα, όσο και κατά την εκτόνωση μετά την πλήρη συμπίεση.

Δείγμα της προσοχής στη λεπτομέρεια είναι και ο επανασχεδιασμός του φτερού στον εμπρός τροχό, ώστε σε συνθήκες βροχής και γενικά σε εδάφη με μαλακή λάσπη να μην πετάγονται χώματα στο κράνος του αναβάτη αλλά και προς το ψυγείο.

Τα μεγάλα νέα όμως αφορούν τους δίχρονους κινητήρες με τροφοδοσία ψεκασμού, ο οποίος διαθέτει σώμα με πεταλούδα διαμέτρου 39mm και συνεργάζεται με το νέο λογισμικό της Vitesco στην ECU, η οποία ρυθμίζει σε πραγματικό χρόνο την τροφοδοσία λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία στο ψυκτικό υγρό του κινητήρα, τη θερμοκρασία αέρα στην εισαγωγή, την θερμοκρασία περιβάλλοντος, την πίεση στον στροφαλοθάλαμο, τις στροφές του κινητήρα τη δεδομένη στιγμή και το πόσο έχει ανοίξει το γκάζι ο αναβάτης.

Στο τιμόνι των νέων SX υπάρχει κουμπί για την επιλογή της απόκρισης του γκαζιού σε δύο θέσεις. Στη θέση “1” η απόκριση είναι γραμμική και στη θέση “2” πολύ πιο άμεση. 

Η βαλβίδα reed είναι επανασχεδιασμένη ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις συγκέντρωσης υπερβολικής ποσότητας μείγματος σε ακραίες συνθήκες, όπως η παρατεταμένη οδήγηση σε απότομες ανηφόρες και κατηφόρες.

Για το 2023 ο θάλαμος διαστολής της εξάτμισης έχει μικρότερες εξωτερικές διαστάσεις με στόχο την αύξηση της απόστασης από το έδαφος και τη μείωση της πιθανότητας να χτυπηθεί από πέτρες κ.τ.λ.

Σημαντική προθήκη για το 2023 είναι η μίζα, η οποία είναι νέου τύπου χωρίς κόμπερ και η μπαταρία ιόντων λιθίου των 2Ah για μείωση του βάρους.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών είναι ο κινητήρας του SX 300 να έχει 57 ίππους και η μοτοσυκλέτα να ζυγίζει μόλις 99,4 κιλά!Η γκάμα των δίχρονων του 2023 περιλαμβάνει από τα SX50 σε δύο εκδόσεις/μεγέθη τροχών, τα SX65, τα SX85 επίσης σε δύο εκδόσεις/μεγέθη τροχών και φυσικά τα full-size SX125, SX250 και SX300. 

Motocross