Μουσική|14.12.2018 11:19

Το βινύλιο επιστρέφει και γίνεται μόδα (pics)

Newsroom

Η αναγέννηση του βινυλίου είναι πια γεγονός και οι νέοι μπαίνουν σε λίστα αναμονής για να αγοράσουν ένα βινύλιο. Το 2018, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια και ήταν αυξημένες κατά 19,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Η τελευταία φορά που η Sony έβγαλε στην αγορά δίσκο από βινύλιο ήταν το 1989. Ωστόσο από φέτος, η εταιρεία θα αρχίσει και πάλι να παράγει μουσικούς δίσκους, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. 

14ο «Vinyl is Back» (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Στην Ελλάδα, οι λάτρεις του βινυλίου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το 14ο «Vinyl is Back», το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Jazz με live εμφανίσεις, jam sessions, μουσικά αφιερώματα, νέες κυκλοφορίες και προβολές.

Σημείο αναφοράς στη διοργάνωση ήταν η παρουσίαση του δεύτερου δίσκου βινυλίου της σειράς «Vinyl is Back – Live Sessions» με τους Locomondo. Το συγκρότημα κάθισε σε ένα ρετρό καναπέ κι άλλα έπιπλα που είχαν τοποθετηθεί στο μέσον του μεγάλου stage σε μια ειδικά για την εκδήλωση σκηνοθετική επιμέλεια της Ελένης Σφηκάκη, που έδενε αρμονικά με το ύφος τους.

14ο «Vinyl is Back» (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Ανάμεσα στους πιο σπάνιους δίσκους που είχαν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της διοργάνωσης ήταν το «Greece Goes Modern» του Μίμη Πλέσσα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σωθεί μόνο δέκα κόπιες σε όλον τον κόσμο και η τιμή τους αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 1.800 ευρώ.

14ο «Vinyl is Back» (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Τα άλλα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια του τριημέρου ήταν μια εμμονή του κόσμου σε αναζήτηση δίσκων 45 στροφών και μια σχετική υποχώρηση της τάσης που είχε καταγραφεί σε προηγούμενες διοργανώσεις και έδειχνε ότι οι γυναίκες αγόραζαν περισσότερους δίσκους από τους άντρες. Υπολογίζεται ότι η δυναμική διάθεσης χρημάτων των επισκεπτών στις αγορές τους κυμάνθηκε από 20 έως 50 ευρώ. 

14ο «Vinyl is Back» (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Το σήμα εκκίνησης του φεστιβάλ έδωσε ο Μάκης Μηλάτος που είχε ετοιμάσει ένα σπέσιαλ πρόγραμμα σε βινύλιο, ενώ αργότερα τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Μουχταρίδης, ο οποίος έπαιξε αγαπημένες του μουσικές επιλογές. 

14ο «Vinyl is Back» (Φωτογραφία: Eurokinissi)
βινύλιομόδα