Μουσική|17.01.2019 15:29

Το Γούντστοκ θα ροκάρει στα 50 του!

Αναστασία Κουκά

Μισός αιώνας πέρασε από τον Αύγουστο του 1969, τη χρονιά που σηµαδεύτηκε ανεξίτηλα από το θρυλικό Γούντστοκ, το ιστορικό φεστιβάλ που αποτέλεσε σταθµό στα παγκόσµια µουσικά συναυλιακά δρώµενα και καθόρισε µια ολόκληρη γενιά. Σήµερα, 50 ολόκληρα χρόνια µετά, προετοιµάζεται πυρετωδώς το νέο επετειακό «Γούντστοκ 50», µια µεγάλη τριήµερη διοργάνωση που θα πραγµατοποιηθεί στις 16, 17 και 18 Αυγούστου στο Watkins Glen της Νέας Υόρκης.

Και αν στο αυθεντικό Γούντστοκ, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, το βασικό σύνθηµα ήταν υπέρ της παγκόσµιας ειρήνης και προέτρεπε σε «sex, drugs & rock ’n’ roll», η επετειακή διοργάνωση θα έχει τον τίτλο «3 Days of Peace and Music», δηλαδή «3 µέρες ειρήνης και µουσικής». Όλα αυτά ανακοινώθηκαν από τον Μάικλ Λανγκ, ο οποίος ήταν ένας εκ των δύο διοργανωτών του φεστιβάλ το µακρινό 1969. Μαζί µε τον Αρτι Κόρνφελντ κατάφεραν τότε να πείσουν δύο ισχυρούς επιχειρηµατίες να επενδύσουν το ποσό των 150.000 δολαρίων στην ιδέα ενός µεγάλου µουσικού φεστιβάλ σε ανοιχτό χώρο, φιλοδοξώντας να προσελκύσουν περί τις 80.000 κόσµου – νούµερο, βεβαίως, το οποίο ξεπεράστηκε κατά πολύ…

«Το αυθεντικό φεστιβάλ του 1969 ήταν µια αντίδραση της νεολαίας της εποχής υπέρ κάποιων σκοπών για τους οποίους νιώθαµε πως άξιζε να παλέψουµε (τα ανθρώπινα δικαιώµατα, τα δικαιώµατα της γυναίκας και το αντιπολεµικό κίνηµα) και άνοιξε τον δρόµο στην αποστολή µας να µοιραστούµε την ειρήνη, την αγάπη και τη µουσική. Σήµερα βιώνουµε παρόµοιες στρεβλώσεις στη χώρα µας, και ένα πράγµα που έχουµε διδαχτεί είναι πως η µουσική έχει τη δύναµη να φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Οπότε ήρθε η ώρα να φέρουµε το Γούντστοκ, να αναµειχθούµε και να κάνουµε την φωνή µας να ακουστεί» δήλωσε ο Λανγκ.

Όσον αφορά στους καλλιτέχνες που θα εµφανιστούν, ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει συγκεκριµένα ονόµατα. Είπε, ωστόσο, µε νόηµα πως από τις τρεις σκηνές του φεστιβάλ θα παρελάσουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες και συγκροτήµατα, διάσηµοι εκπρόσωποι της ροκ, της χιπ χοπ, της ποπ και της κάντρι.

Πρόσθεσε επίσης ότι στο τριήµερο πρόγραµµα, το οποίο αναµένεται να ανακοινωθεί µέσα στις επόµενες εβδοµάδες, οπότε θα ξεκινήσει η προπώληση των εισιτηρίων, θα συµπεριληφθούν µουσικά αφιερώµατα στα µεγάλα ονόµατα που πέρασαν από τη σκηνή του Γούντστοκ του 1969, όπως οι Τζάνις Τσόπλιν, Jefferson Airplane, the Band, Τζο Κόκερ και φυσικά ο µοναδικός Τζίµι Χέντριξ. 

Εντυπωσιακές, εξάλλου, υποσχέθηκε ότι θα είναι και οι συµπράξεις καλλιτεχνών.

Και άλλο φεστιβάλ

Τον τελευταίο καιρό οι φήµες για τους καλλιτέχνες που θα συµµετάσχουν στο «Γούντστοκ 50» δίνουν και παίρνουν. Το µόνο σίγουρο είναι ότι ο Λανγκ και οι συνεργάτες του θα κονταροχτυπηθούν µε τους διοργανωτές ενός άλλου φεστιβάλ που θα διοργανωθεί τις ίδιες ηµέρες στον χωρητικότητας µόλις 15.000 ατόµων συναυλιακό χώρο που έχει δηµιουργηθεί στη φάρµα όπου είχε φιλοξενηθεί το Γούντστοκ του 1969.

Αυτή η διοργάνωση, η οποία πραγµατοποιείται σε συνεργασία µε τη Live Nation, έχει υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει ονόµατα πρώτης γραµµής, µεταξύ των οποίων ο θρυλικός κιθαρίστας Σαντάνα. Έτσι ή αλλιώς, το φετινό καλοκαίρι θα έχει έντονο άρωµα Γούντστοκ. Θα θυµίσει στους παλαιότερους και θα µάθει στους νεότερους εκείνη τη µία και µοναδική µουσική γιορτή που έγραψε Ιστορία… 

φεστιβάλ