Μουσική|12.12.2021 12:33

Σταμάτης Σπανουδάκης: «Προσπαθώ να γίνω πάνω από όλα άνθρωπος - Ο αγώνας μου είναι εναντίον του Σταμάτη»

Newsroom

«Πρώτα "ντύνω" τη δική μου χαρά και το δικό μου πόνο και εύχομαι να αγαπηθεί και να αρέσει στον κόσμο» είπε πριν από την εμφάνισή του στο Mega, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης. «Δεν ξέρω τι είμαι, αλλά ξέρω τι προσπαθώ να γίνω. Προσπαθώ να γίνω πάνω από όλα άνθρωπος, ούτε ο χριστιανός ο καλός, ούτε ο καλός συνθέτης, ούτε ο άνθρωπος που έχει άποψη για όλα ... Ο αγώνας μου είναι εναντίον του Σταμάτη, αυτού του Σταμάτη που κουβαλάω από παιδί… με αυτόν τα'χω και με αυτόν πορεύομαι. Και από τη στιγμή που θα συμφιλιωθώ μαζί του, θα έχω συμφιλιωθεί με όλα» εξομολογήθηκε ο γνωστός συνθέτης στο «Live News» λίγο πριν την εφάνισή του στο «Σπίτι με το Mega».

Ακόμη, τόνισε: «Για να κάνεις μεγάλα πράγματα, θα πρέπει να παραμένεις παιδί, να σκαλίζεις συνέχεια. Και αυτό προσπαθώ να κάνω συνέχεια. Αν δεν αγαπήσεις, δεν κάνεις τίποτα μεγάλο. Και ό,τι λες να είναι αυτό που κάνεις». Την ημέρα των γενεθλίων του ο Σταμάτης Σπανουδάκης μας θύμισε τις μελωδίες του, τις άφθαρτες στον χρόνο. Μαζί με εξαιρετικούς καλλιτέχνες, με τους οποίους έχει συνεργαστεί, παρουσίασε διαχρονικές επιτυχίες όπως: «Κύματα», «Θάλασσα», «Ζει και βασιλεύει», «Το adagio της θάλασσας», «Στην αυλή του βασιλιά», «Πάμε για άλλες πολιτείες», «Έφυγες νωρίς», «Σήμερα», «Γιορτή» και «Ποιος μπορεί».

Στη σκηνή βρέθηκαν με τον Σταμάτη Σπανουδάκη η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Βιτάλη, η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, καθώς και η μόνιμη πλέον συνεργάτιδά του, Αθηνά Χιώτη, και μας ταξίδεψαν στο μοναδικό έργο του συνθέτη και στιχουργού. Special guest ο Γιάννης Πάριος, που ερμήνευσε κομμάτια με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ο σολίστ του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης και του βιολιού Κυριάκος Γκουβέντας, καθώς και η χορωδία «Μελωδοί» έβαλαν το δικό τους αίσθημα στην ξεχωριστή βραδιά.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Ρούλα Κορομηλά, συντροφεύοντας τον καλό της φίλο σε αυτή την υπέροχη αναδρομή.

Σταμάτης Σπανουδάκης: Η περιπέτεια με τα ναρκωτικά και ένα «ευχαριστώ» στην Κορομηλά

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης είναι από τους πρώτους Έλληνες δημιουργούς που τόλμησε να «παντρέψει» τη σύγχρονη με τη βυζαντινή μουσική, τον ροκ με τον κλασικό ήχο, το συνθεσάιζερ με το κλαρίνο, την ποιότητα με το λαϊκό αίσθημα. Χορτασμένος πλέον από επιτυχίες και διακρίσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην ορχηστρική μουσική, την οποία χαρακτηρίζει «μεγάλο έρωτα της ζωής του».

Χάρη στον προοδευτικό παππού του και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του, σε ηλικία 12 ετών ο Σταμάτης Σπανουδάκης ξεκίνησε να μελετάει κλασική μουσική. Στα 17 του έφυγε από το σπίτι, ζούσε παίζοντας μπάσο και πλήκτρα σε νυχτερινά κέντρα και έμενε σε σπίτια φίλων του. Εκεί γνώρισε αρκετούς μουσικούς ανάμεσά τους ο Λουκάς Σιδεράς, ντράμερ του συγκροτήματος «Aphrodite ‘s Child», με τον οποίο πήγαν στο Παρίσι. Εκεί έφτιαξαν ένα συγκρότημα με το όνομα Eros. Από εκεί ξεκινάει μία ανήσυχη πορεία γεμάτη αναζητήσεις, την οποία όμως σύντομα «δάμασε» και βρήκε τον δρόμο του. Στα μαθητικά του χρόνια γνωρίστηκε με τη μετέπειτα σύζυγο και σύντροφο της ζωής του μέχρι σήμερα, Ντόρη.

«Το ότι πίστεψα στον Χριστό με έβγαλε από τη μαυρίλα των ναρκωτικών»

Στη Γερμανία έπαθε τη μεγάλη του εσωτερική κρίση και μάλιστα εκεί είχαν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται την αυτοκτονία. Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου είχε πει: «Οι αποτυχίες μέτρησαν, με έκαναν καλύτερο. Ήμουν ροκάς στην Αγγλία νόμιζα ότι θα γίνω ροκ σταρ και έφαγα τα μούτρα μου. Όταν τελείωσε ο κύκλος του ροκ πήγα στη Γερμανία και σπούδασα σε αυστηρό κολέγιο μουσική. Εκεί έγινε η μεταστροφή μου στον Χριστό. Πριν από αυτό υπήρξε μια δύσκολη περίοδος με ουσίες. Σκεφτόμουν ακόμα και την αυτοκτονία με την γυναίκα μου. Ένας άνθρωπος μου μίλησε για τον Χριστό. Γέλασα στην αρχή.

Όταν έφτασα σε άλλη μαυρίλα μίλησα στον Χριστό και είπα αν υπάρχεις δείξ’ το μου και εγώ θα σ’ ακολουθήσω και μου το έδειξε. Δεν εξηγείται με λόγια αυτό. Την επόμενη στιγμή πίστευα πως υπάρχει. Παράτησα τις σπουδές. Μια Κυριακή είπα "δεν αντέχω άλλο" και πήγα σε μια μικρή εκκλησία. Πέφτω κάτω στη λειτουργία και αρχίζω να κλαίω και να λέω θέλω τον Χριστό και προσευχηθήκαμε όλοι μαζί. Σηκώθηκα και ήμουν χριστιανός. Έπειτα διάβαζα τη βίβλο δύο μήνες χωρίς να κουνιέμαι απ’ το σπίτι και βρήκα απαντήσεις σε όλα» είπε.

«Η Ρούλα Κορομηλά ήταν το προσωπικό μου Υπουργείο Πολιτισμού»

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης - σε συνέντευξή του στο «Ενώπιος Ενωπίω» - είχε αναφερθεί και στη πρώτη τηλεοπτική του συνάντηση με τη Ρούλα Κορομηλά η οποία, όπως είπε, του έδωσε βήμα όταν δεν το έκανε κανείς άλλος: «Το '95 δεν την ήξερα τη Ρούλα. Με φοβερό τσαμπουκά και δική της έκθεση, ενώ δεν ήθελαν απ’ το κανάλι της, έκανε αφιέρωμα σε εμένα. Μου άνοιξε τον δρόμο να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Την ευχαριστώ με όλη μου τη καρδιά. Ήταν το προσωπικό υπουργείο πολιτισμού μου. Μου έδωσε αυτό που δεν μου έδωσε η πολιτεία, βήμα. Από την ελληνική πολιτεία δεν υπήρξε ποτέ στήριξη. Δεν είναι παράπονο, είναι ιερή αγανάκτηση, δεν μπορώ να είμαι ίσος με τους άλλους;».

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές όπως οι: Ντέμης Ρούσσος, Ελένη Βιτάλη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λευτέρης Ζέρβας, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Πάριος, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Κούτρας, Μιχάλης Δημητριάδης, Ηλέκτρα, Πέτρος Γαϊτάνος, κ.αλ. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για πολλές επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση. Αξέχαστη έμεινε η μουσική του για την ταινία «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη.

Ελευθερία ΑρβανιτάκηΣταμάτης ΣπανουδάκηςΕλένη ΒιτάληΓιάννης ΠάριοςMEGAΡούλα Κορομηλάσυνθέτης