Μουσική|15.03.2022 15:25

Eurovision 2022: H Ουκρανία κανονικά στον διαγωνισμό - Συγκινεί ο τραγουδιστής των Kalush Orchestra μέσα από τον πόλεμο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai έκανε γνωστό ότι η Ουκρανία θα πάρει κανονικά μέρος στο φεστιβάλ της Eurovision 2022, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο, από τις 10 μέχρι τις 14 Μαΐου. Η Rai ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο φετινός διαγωνισμός, από τον οποίο η Ρωσία έχει αποκλειστεί, θα είναι αφιερωμένος στην ειρήνη.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήδη από την αρχή του χρόνου, τα ξενοδοχεία του Τορίνο δεν δέχονται άλλες κρατήσεις, για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου. Συνολικά, στο φετινό φεστιβάλ της Eurovision θα λάβουν μέρος 40 χώρες. «Η ουκρανική αποστολή έχει σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της και μας έστειλε και το βίντεο του τραγουδιού, το οποίο μπορεί να προβληθεί σε περίπτωση προβλημάτων της τελευταίας στιγμής», δήλωσαν οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων της Rai.

Πρόσθεσαν, δε, ότι η μουσική αυτή διοργάνωση θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για να υπογραμμιστεί η μεγάλη αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Kalush Orchestra - Φαβορί στη Eurovision 2022 το συγκρότημα από την Ουκρανία

Φαβορί για τη Eurovision 2022 θεωρείται το συγκρότημα από την Ουκρανία, Kalush Orchestra, σύμφωνα με ιστότοπο στοιχημάτων. Βέβαια το συγκρότημα δεν θα νιώσει ούτε κατά διάνοια τη γιορτινή ατμόσφαιρα του διαγωνισμού, που δημιουργήθηκε για να ενώσει τους Ευρωπαίους κάτω από μία κοινή γλώσσα ειρήνης, εκείνη της μουσικής! Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Oleh Psiuk, που βρίσκεται στην δυτική Ουκρανία, κατέβηκε από τη μουσική σκηνή και αντ' αυτού ηγείται ενός γκρουπ 20 ατόμων, που μοιράζουν φάρμακα και βοηθούν τους Ουκρανούς πολίτες να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να σωθούν.

Ένα από τα μέλη του συγκροτήματος υπηρετεί στις μονάδες άμυνας στο πεδίο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Την περασμένη Δευτέρα ο ιστότοπος στοιχημάτων Oddschecker ανέδειξε το συγκρότημα ως φαβορί για να κερδίσει τον φετινό διαγωνισμό, μα ο τραγουδιστής δεν έχει λόγους να γιορτάζει. «Δεν μπορώ να χαρώ τη στιγμή που ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Ο πόλεμος με έχει χωρίσει από την σύντροφό μου. Βρίσκεται 300 χιλμ μακριά και δεν μπορούμε να συναντηθούμε γιατί είναι πολύ επικίνδυνο» είπε στο Reuters.

«Κάθεται σε ένα καταφύγιο, και εδώ οι σειρήνες ακούγονται συνεχώς». Ο τραγουδιστής είπε ότι η κοπέλα του φτιάχνει βόμβες μολότοφ για να βοηθήσει την άμυνα της πόλης της. Τα μέλη της μπάντας κάνουν ξεχωριστά πρόβες, αλλά σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Λβιβ για να εξασκηθούν στο τραγούδι τους με τίτλο «Stefania», το οποίο όπως λέει ο Psiuk... έχει ήδη γίνει ύμνος για τους Ουκρανούς. 

«Κάτω από όποια συνθήκη και αν πάμε στην Eurovision, θα προσπαθήσω να είμαι χρήσιμος στην Ουκρανία. Ακόμα και αν όλα έχουν τελειώσει μέχρι τότε, τίποτα δεν θα είναι εύκολο γιατί θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να την ξαναχτίσουμε. Η χώρα είναι ερείπια» είπε ο τραγουδιστής των Kalush Orchestr. Αν η Ουκρανία νικήσει θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό το 2023 και κανείς δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες!

Η Ουκρανία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό το 2016, με την Susana Jamaladinova από την Κριμαία, γνωστή με το όνομα Jamala, θριάμβευσε με ένα τραγούδι ένα τραγούδι για τις απελάσεις των Τατάρων της Κριμαίας το 1944 από τον Στάλιν. Τατάρισσα της Κριμαίας η τραγουδίστρια κατάφερε πριν από λίγες ημέρες να διαφύγει στην Τουρκία. Όπως είπε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα είχε την ίδια μοίρα με τη γιαγιά της, η οποία, όπως είπε, «είχε μόλις 15 λεπτά να μαζέψει ό,τι μπορούσε και να φύγει» κατά τη διάρκεια των αναγκαστικών απελάσεων του 1944. Έφυγε με τα παιδιά της, χωρίς τον σύζυγό της, ο οποίος έμεινε πίσω για να βοηθήσει στην πολεμική προσπάθεια.

Κανείς φυσικά δεν ξεχνάει τη νίκη της Ρουσλάνα στην Eurovision το 2004, με το τραγούδι «Wild Dances». Η Ρουσλάνα γεννήθηκε το 1973 στο Λβίβ της δυτικής Ουκρανίας από Ουκρανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα και εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την πολιτική σκηνή της χώρας της, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν «τρομοκράτη».

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Ουκρανός τραγουδιστής είπε: «Αν πιστεύεις ότι δεν θα συμβεί στη χώρα σου, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για αυτό. Κι εμείς πιστεύαμε ότι δεν θα συμβεί σε μας. Γι αυτό ας σταματήσουμε όσο είναι ακόμα καιρός. Θέλουμε η ειρήνη να έρθει στην Ουκρανία».

Για βοήθεια στην Ουκρανία:
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Γιατροί του Κόσμου για την Ουκρανία & mdmgreece.gr
* Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για Ουκρανία
Το Χαμόγελο του Παιδιού
ActionAid για Ουκρανία
Global Citizen - Τρόποι βοήθειας για την Ουκρανία

πόλεμοςΡωσίαEurovisionEurovision 2022Ουκρανίαειδήσεις τώρα