Μουσική|24.04.2022 12:53

Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή: Το ethnos.gr στη διεθνή μουσική ακαδημία στις Σπέτσες

Άγγελος Γεραιουδάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Copyright: Annita Spithaki, Stratos Giannatsis)
(Copyright: Annita Spithaki, Stratos Giannatsis)
(Copyright: Annita Spithaki, Stratos Giannatsis)
(Copyright: Annita Spithaki, Stratos Giannatsis)
(Copyright: Annita Spithaki, Stratos Giannatsis)
(Copyright: Annita Spithaki, Stratos Giannatsis)
(Copyright: Annita Spithaki, Stratos Giannatsis)
(Copyright: Annita Spithaki, Stratos Giannatsis)
(Copyright: Annita Spithaki, Stratos Giannatsis)

Μπορεί για κάποιους η μουσική να είναι απλά ένα «χόμπι», αλλά για κάποιους άλλους είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι τρόπος έκφρασης. Μια γλώσσα παγκόσμια και σύνθετη που συνδυάζει μελωδία και λέξεις. Δημιουργεί ένα κλίμα κατάλληλο για γνωριμία και επικοινωνία. Ζεσταίνει τις καρδιές μας και παίρνει διάφορες μορφές... 

Αν είσαι περαστικός στις Σπέτσες, δύσκολα θα προσπεράσεις την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, η οποία βρίσκεται σε ειδυλλιακή έκταση, κατάφυτη από ελιές και πεύκα, σε απόσταση 1,2 χλμ από το κέντρο του νησιού. Η Λένη Κονιαλίδη, Ελβετή στην καταγωγή με σύζυγο Έλληνα της διασποράς, μόλις πέρασε έξω από το εμβληματικό κτήριο έμεινε εκστασιασμένη από την εικόνα του παλιού μεγαλείου και σκέφτηκε ότι μόνο υπέροχες μουσικές έπρεπε ν' ακούγονται εκεί. Επικοινώνησε αμέσως με το ίδρυμα και λίγο καιρό αργότερα προχώρησαν στην πρώτη Διεθνή Θερινή Μουσική Ακαδημία της Ελλάδας, όπου φέτος λειτουργεί για δεύτερη χρονιά. 

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πρότυπης εκπαιδευτικής πλατφόρμας, όπου νέοι μουσικοί από όλον τον κόσμο συμμετέχουν για δέκα καλοκαιρινές ημέρες σε Master Classes με καταξιωμένους διεθνώς σολίστες/καθηγητές, στις πολυτελείς εγκαταστάσεις της ιστορικής Σχολής των Σπετσών και το υπέροχο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει. «Καθηγητές και μαθητές που έρχονται εδώ, τους αρέσει πάρα πολύ. Είναι ενθουσιασμένοι από τον χώρο. Η μουσική μπορεί να κάνει θαύματα, έστω και αν δεν είναι πολύ εύκολο. Βλέπω ακόμα και ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από μουσική να τους αρέσει ιδέα της Ακαδημίας. Μπορεί να δώσει φως στα πράγματα. Γιατί οι Έλληνες να πρέπει πάντοτε να πάνε σε κάποια άλλη χώρα για να ακούσουν μουσική, ενώ μπορούν σημαντικές προσωπικότητες να έρθουν εδώ; Επίσης, αυτό θα βοηθήσει και τη χώρα στον τουρισμό. Θ’ ακουστεί σε όλο τον κόσμο και θα μπει στον χώρο της μουσικής» εξηγεί η κυρία Κονιαλίδη στο ethnos.gr, μια γυναίκα που, απ’ ό,τι φαίνεται, στη ζωή της πάντα έβαζε στόχο να ενώνει τους ανθρώπους για το κοινό καλό και με δημιουργικό σκοπό. 

Μαθήματα και συμμετοχές

Η δεύτερη χρονιά λειτουργίας της Μουσικής Ακαδημίας ξεκινά στις 16 Ιουλίου 2022, με την εναρκτήρια συναυλία των καθηγητών της και θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Έχουν προγραμματιστεί Μaster Classes για τραγούδι, βιολί, βιολοντσέλο, φλάουτο και τρομπόνι. Τα μαθήματα απευθύνονται σε νέους επαγγελματίες μουσικούς και σπουδαστές μουσικών σχολών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν από διεθνώς καταξιωμένους σολίστες/καθηγητές, να συμπράξουν με άλλους ταλαντούχους μουσικούς, να συμμετάσχουν σε πρόβες και συναυλίες.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι γράφτηκαν ξανά παιδιά που ήταν εδώ πέρυσι. Και μάλιστα ήρθαν τα emails πριν από μερικούς μήνες που ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι. Και αυτό μας έκανε να αισθανθούμε ότι άρεσε πάρα πολύ και ότι θέλουν να γυρίσουν» λέει με ενθουσιασμό η κυρία Κονιαλίδη. Ήδη οι μισές και πλέον θέσεις συμμετεχόντων έχουν καλυφθεί για τη δεύτερη χρονιά από μουσικούς/μαθητές που προέρχονται από τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Βραζιλία, την Αμερική, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Σερβία, και την Ελλάδα. «Οι μαθητές μένουν στον ίδιο χώρο και περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο μαζί. Στόχος είναι να γίνουν γνωριμίες μέσω της μουσικής. Να γίνουν φιλίες μεταξύ των παιδιών» προσθέτει. Τελευταία πρόσκληση για αιτήσεις συμμετοχής είναι η 20η Ιουνίου. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χάρη στην εντατική προσπάθεια του καθηγητή της Ακαδημίας, Τζέιμι Γουίλιαμς, ο μαθητής Χρήστος Νικηφόρος από την Κέρκυρα, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Rostock (Hochschule fur Musik und Theater) στην τάξη του τρομπονιού. «Ο Τζέιμι βοήθησε πέρυσι τον Έλληνα μαθητή να δώσει εξετάσεις και να περάσει σ' ένα από τα πιο καταξιωμένα και παλιά πανεπιστήμια της Γερμανίας. Κάτι που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Θα τους έχουμε και φέτος μαζί μας».  

Επίσης, όπως και πέρυσι, θα πραγματοποιηθούν μουσικές δράσεις για τα παιδιά των Σπετσών δωρεάν. Παιδιά από 6 έως 12 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής (ανεξαρτήτου γνώσεως μουσικής), όπως και τα μεγαλύτερα παιδιά του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τα Μaster Classes.

Άρωμα «Χόλιγουντ»

Η ομορφιά του ιδρύματος δεν θα μπορούσε ν' αφήσει αδιάφορο και το Χόλιγουντ. Παρά τ' αυστηρά μέτρα προστασίας και τους περιορισμούς, λόγω της πανδημίας, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή αποτέλεσε το τέλειο σκηνοθετικό περιβάλλον για τη μεγάλη παραγωγή «Τhe Lost Daughter», με πρωταγωνίστριες τη βραβευμένη με Όσκαρ Ολίβια Κόλμαν και τη Ντακότα Τζόνσον, αλλά και για το δεύτερο μέρος της ταινίας «Στα Μαχαίρια», με τον Ντάνιελ Κρεγκ, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του ιδρύματος σε όλο τον κόσμο. 

Παράλληλα, έχει συνάψει συνεργασίες με κορυφαία διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς, όπως το Harvard University, το Loyola Marymount University και το University of Southern California Los Angeles. «Κάθε χρόνο, διοργανώνονται συνέδρια απ' όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ τους αρέσει τόσο πολύ, που δεν θέλουν να φύγουν» καταλήγει η κυρία Κονιαλίδη. Στόχος είναι η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή να εδραιωθεί ως ένα διεθνές εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης.  

The Lost DaughterκαθηγητήςMasterclassΣπέτσεςσχολήΝτάνιελ Κρεγκειδήσεις τώρα