Μουσική|15.07.2022 16:44

«Όποιος κι αν είναι ο σκοπός, η τεχνική είναι εξαιρετικά σημαντική» - Ο γητευτής της κιθάρας, Al Di Meola, στο ethnos.gr

Newsroom

Ο Al Di Meola, ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της εποχής μας, θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη συναυλία του Jazz on the Hill για το 2022, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από είκοσι χρόνια. Η μουσική του επικεντρώνεται στις περίπλοκες συγκοπές του ρυθμού σε συνδυασμό με προκλητικές λυρικές μελωδίες και μια εκλεπτυσμένη αρμονία, που πάντα τον συνάρπαζαν στην λαμπρή καριέρα του που έχει διαρκέσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Ο Al Di Meola έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τέσσερεις χρυσούς δίσκους, πωλήσεις πάνω από έξι εκατομμύρια δίσκων παγκοσμίως, το τιμητικό βραβείο Miles Davis, το βραβείο BBC Lifetime Achievement Award και πολλές υποψηφιότητες και βραβεία Grammy. Έχει επίσης επανειλημμένα λάβει τη σημαντικότερη διάκριση για κιθαρίστες: συνολικά 12 βραβεία στις ψηφοφορίες του περιοδικού Guitar Player Magazine, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στη λίστα των κορυφαίων Gallery of Greats.

Τι είναι η κιθάρα για εσάς;

«Η κιθάρα για μένα; Είναι το μέσο μιας βαθύτερης έκφρασης από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να μεταφέρουν οι λέξεις!

Κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας με αυτό τον μυθικό κιθαρίστα. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ξεκινήσει άλλωστε; Η κιθάρα είναι η αρχή, η μέση και το τέλος, το βασικό σημείο και θέμα συζήτησης. Αν θέλεις να μάθεις κάτι για την κιθάρα, ο Meola είναι σίγουρα αυτός που μπορεί να σου δώσει την απάντηση.

Πολλοί σας θεωρούν τον καλύτερο κιθαρίστα εν ζωή. Αν δεν ήσασταν εσείς, ποιον θα επιλέγατε για αυτόν τον τίτλο;

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν», μου απαντά χαμογελώντας σαρδόνια. Μην πέφτετε στην παγίδα, είναι ένας ταπεινός και πολύ γλυκός άνθρωπος.

Εξάλλου η αλήθεια είναι πως και σε μένα ο πρώτος που θα μου ερχόταν στο μυαλό είναι ο Μέολα. Είναι ένας γητευτής της κιθάρας, ένα μοναδικό φαινόμενο της φύσης, από αυτά που παρατηρείς από μακριά, σε παρασέρνουν σαν χείμαρρος και μετά προσπαθείς να βρεις από που σου ήρθε. Τι άλλο χαρακτηρισμό θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ή πως αλλιώς θα μπορούσε να το περιγράψει, καθώς ακούει για παράδειγμα τον Μέολα στο «Mediterranean Sundance»;

Ως κιθαρίστας κι εγώ (ναι τόλμησα να το πω, θα πέσει φωτιά να με κάψει!) είχα τόσες, μα τόσες ερωτήσεις να του κάνω. Ένιωθα όπως ένας σκύλος που επιτέλους έχει καταφέρει να προλάβει και να πιάσει αυτό το διαολεμένο διερχόμενο αμάξι αλλά τώρα δεν έχει ιδέα τι να κάνει με αυτό.

Η τεχνική είναι αυτοσκοπός ή το μέσο για την έκφραση;

«Η τεχνική είναι εξαιρετικά σημαντική, όποιος και να είναι ο σκοπός σου».

Έχετε μια καθημερινή ρουτίνα ως μουσικός; Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο κιθαρίστα;

«Η συμβουλή μου για τους νέους παίκτες είναι να ακούνε και να προσπαθούν να αντιγράψουν τους αγαπημένους τους παίκτες. Ενώ το κάνετε αυτό μπορείτε κανονικά να αναπτύξετε και το δικό σας προσωπικό στυλ. Εγώ εξασκούμαι κάθε μέρα και πάντα πριν τον ύπνο».

Ο Μέολα έχει βγάλει αμέτρητους δίσκους, αμέτρητες συνεργασίες και φυσικά αμέτρητα βραβεία στην πολύχρονη καριέρα του. Τι είναι, όμως, αυτό που τον κάνει τόσο μοναδικό; «Μπορεί να είναι η άρθρωσή μου, ίσως και ο τρόπος που συνθέτω», μου απαντά.

Ποιες ήταν οι επιρροές του ή οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες; «Αγαπώ τους Beatles πάρα πολύ», μου λέει. Εξάλλου είχε βγάλει και το αφιερωμένο σε αυτούς άλμπουμ  «All your Life» ενώ στο «Across the Universe» είχε συμπεριλάβει ουκ ολίγα τραγούδια τους όπως το Yesterday, το Hey Jude και άλλα. «Αλλά οι αγαπημένοι μου μουσικοί είναι πολλοί! Ο Ralph Towner, ο Egberto Gismonti , ο Michael Paouris», συνεχίζει.

Γρήγορα βέβαια επέστρεψα τη συζήτηση στην κιθάρα καθώς ήθελα οπωσδήποτε να τον ρωτήσω για την πρώτη του κιθάρα.

Πώς ήταν, πως ακουγόταν, τι ξύλα είχε;

Μια φτηνή ιαπωνική ακουστική και μετά μια φτηνή ηλεκτρική επίσης ιαπωνική! Το ξύλο ήταν κάτι που δεν μπορώ να θυμηθώ καθώς ήταν πριν από πολύ καιρό!

Παίζετε και άλλα όργανα; «Ναι, παίζω κρουστά και λίγο πιάνο».

Ένας μουσικός πολύπλευρος, πολυσυλλεκτικός, πολυμήχανος θα έλεγε κανείς όταν κινείται με μαεστρία στα τάστα, ψάχνοντας για νέους τρόπους να ερμηνεύσει με την κιθάρα του. Και φυσικά ένας μουσικός αγαπημένος του Ελληνικού κοινού.

Μερικοί από τους καλύτερους φίλους μου είναι από την Ελλάδα

Έχετε εμφανιστεί πολλές φορές στην Ελλάδα και σίγουρα είστε ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού. Αισθάνεστε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα; Πώς αισθάνεστε όταν επιστρέφετε; Ίσως υπάρχουν και κάποιοι παλιοί φίλοι εδώ;

«Είναι σίγουρα πολύ ιδιαίτερο! Μερικοί από τους καλύτερους φίλους μου είναι από την Ελλάδα. Έχω επίσης μια κόρη με μια Ελληνίδα. Εξάλλου, δε θα ήμουν γνωστός ως μουσικός αν δεν ήταν ο αγαπημένος μου φίλος Μιχάλης Μπουγιούκας που επέμενε στον Chick Corea να ακούσει την κασέτα μου!»

Επιστρέφετε στη χώρας μας μετά από πολλά χρόνια για μία μοναδική συναυλία στο Sani Festival. Τι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε στις 16 Ιουλίου;

«Ναι έλειψα καιρό αλλά έφτασε και πάλι η ώρα. Θα ακούσετε σίγουρα αρκετές νέες συνθέσεις που ταιριάζουν απόλυτα σε αυτή τη Μεσογειακή ατμόσφαιρα που είναι ο λόφος του Σάνη. Θα σας περιμένω εκεί!».

Και κάπως έτσι, μία πολύ ωραία συνέντευξη που ήταν και ένα προσωπικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα, είχε φτάσει στο τέλος της. Στο τέλος είχε έρθει η ώρα και για την πιο σημαντική ερώτηση αλλά και την πιο σημαντική απάντηση. 

Κλείνω, λοιπόν, με αυτή και δίνουμε ραντεβού το Σάββατο 16 Ιουλίου στο Sani Festival για μια πραγματικά σπουδαία συναυλία. Στον μαγευτικό λόφο, μπροστά στον Πύργο, καταμεσής της θάλασσας, κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό με τον γητευτή της κιθάρας, τον Al Di Meola.

Πώς βρίσκει ένας μουσικός τον προσωπικό του ήχο; Πώς κάποιος εκφράζει και εξωτερικεύει τον εσωτερικό του εαυτό και τα συναισθήματά του μέσω ενός μουσικού οργάνου;

«Μέσω της προσπάθειας και της αποτυχίας και φυσικά της νέας προσπάθειας. Και πάλι από την αρχή.  Όταν συνδέεσαι με τα συναισθήματά σου μέσω του οργάνου, αυτός είναι ο απόλυτος στόχος».

Τη συνέντευξη πήρε ο Γιάννης Μουστάκας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερχονται... κατ΄οίκον πρόστιμα για ανασφάλιστα και ανέλεγκτα οχήματα από ΚΤΕΟ

Power pass: Τι ώρα πιστώνονται τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Κινητά τηλέφωνα: Πώς θα τα χρησιμοποιήσετε σωστά στις διακοπές - Τι να προσέξετε σε ίντερνετ και συσκευές

Λάρισα: Συνοδός ασθενή έδειρε γιατρούς στα επείγοντα περιστατικά

Δημήτρης Γιαννέτος: «Να βγεις νικητής και όχι θύμα» - Η σεξουαλική παρενόχληση και το μπούλινγκ που δέχτηκε στην παιδική του ηλικία

κιθαρίσταςκιθάραειδήσεις τώραSani Festival