Μουσική|12.08.2022 08:46

Ρένα Μόρφη στο Sani Festival: «Εμπνέομαι από ταλαντούχους ανθρώπους και μου αρέσει να ενώνω τα μεγάλα πνεύματα»

Newsroom

Του Γιάννη Μουστάκα

Το ερχόμενο Σάββατο 13 Αυγούστου, στο Λόφο τους Σάνης, έρχεται το The Mediterranean Project, μια ακόμα συναυλία με Έλληνες καλλιτέχνες που σχεδιάστηκε και αυτή, τους και το Ξενοδοχείο Ασμάτων που είδαμε το προηγούμενο Σάββατο, ειδικά για την επέτειο των 30 χρόνων του Sani Festival.

Μέρος αυτού του project είναι και η αγαπημένη τους Ρένα Μόρφη, η οποία τους μιλά τόσο για τη συμμέτοχή τους τους εορτασμούς του Sani αλλά και για τη ζωή και την καριέρα τους.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική; Ξέρατε από πάντα ότι θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο;

«Με τη μουσική ασχολούμαι επαγγελματικά από το 2009. Ήξερα πάντα οτι θα ακολουθήσω άναν δρόμο καλλιτεχνικό, αλλά ως παιδί δεν είχα αποφασίσει ακριβώς τι, αφού με γοήτευε το θέατρο, η μουσική και η ζωγραφική. Μάλιστα ζωγράφιζα περισσότερο απ’ ότι τραγουδούσα. Στην εφηβεία με κέρδισε το τραγούδι, χάρη στην Βάσω Ζαγορή, την πρώτη μου δασκάλα φωνητικής».

Υπήρξε κάποιος άνθρωπος που θα μπορούσατε να αποκαλέσετε μέντορα και που τους βοήθησε στα πρώτα τους βήματα, προσφέροντάς τους καθοδήγηση;

«Ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι μέντορας και αγαπημένος φίλος και αυτό ειναι κάτι που δηλώνω πολύ συχνά.Του χρωστάω πολλά».

Τα τελευταία χρόνια και μαζί με την πανδημία, συνηθίσαμε να βλέπουμε την Ρένα Μόρφη στην τηλεόραση. Κάθε Τετάρτη την καλωσορίζαμε, παρέα με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, στο σπίτι και το σαλόνι τους, ακούγοντας όμορφες μουσικές και ιστορίες από σημαντικούς καλλιτέχνες τους χώρας.

Το «Μουσικό Κουτί» είναι μια μοναδική εκπομπή που έχει αγαπηθεί έντονα από το κοινό και είναι μια δουλειά με πολύ ενδιαφέρον, αγάπη για τη μουσική και κυρίως διαφέρει από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελληνική τηλεόραση μέχρι σήμερα. Εδώ δεν έχετε το ρόλο του guest καλλιτέχνη αλλά τους οικοδέσποινας. Πως είναι να περνάς στην άλλη μεριά;

«Ομολογώ οτι δεν μου κακοφάνηκε ποτέ. Σαν κόνσεπτ η εκπομπή έχει μια οικογενειακή ατμόσφαιρα και αισθάνομαι ότι φιλοξενώ τους καλεσμένους με την ίδια αγάπη και εκτίμηση που θα το έκανα στο σπίτι μου. Έχω γνωρίσει σπουδαίους καλλιτέχνες σε αυτό το μουσικό σαλόνι και νιώθω ευγνώμων απέναντι στον Νίκο Πορτοκάλογλου και την Foss Productions που με επέλεξαν να βρίσκομαι σ’ αυτή την υπέροχη παρέα».

Πέρα τους από το ρόλο τους παρουσιάστριας, η Ρένα Μόρφη έχει ασχοληθεί και με την υποκριτική χαρίζοντας τη φωνή τους σε ήρωες κινουμένων σχεδίων αλλά και φυσικά με το ρόλο τους στην ταινία του Αλέξη Καρδάρα «Φαντασία». Για την οποία έλαβε και βραβείο ερμηνείας από την Hellenic Film Society USA στη Νέα Υόρκη.

Είναι μια στροφή στην καριέρα που θέλετε να επιχειρήσετε ή ένα ακόμα μονοπάτι που θέλατε να εξερευνήσετε καλλιτεχνικά;

«Στροφή στην καριέρα δε θα το έλεγα με τίποτα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμαστώ σε έναν διαφορετικό χώρο και χαίρομαι που το έφερα εις πέρας. Θα μου άρεσε πολύ να έχω κι άλλες τέτοιες ευκαιρίες που θα με εξελίσσουν καλλιτεχνικά».

Πίσω στη μουσική, λοιπόν, και στα πρώτα τους βήματα με τους Imam Baildi. Οι περισσότεροι από εμάς την γνωρίσαμε το 2010 ως την τραγουδίστρια αυτού του αγαπημένου και πολύ ιδιαίτερου σχήματος.

Τι ήταν αυτό που σας έφερε κοντά; Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνα τα χρόνια;

«Οι Imam Baildi δημιουργήθηκαν το 2007 και μετά από 3 χρόνια μπήκα κι εγώ στο συγκρότημα. Τότε ήταν που έδεσε το γλυκό. Μας έφερε κοντά η αγάπη για το παλιό λαϊκό τραγούδι, κάτι που τότε δεν ήταν της μόδας. Αυτό που μου έχει μείνει από αυτή τη συνεργασία είναι οι συμμετοχές μας σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ που με εφοδίασαν με μοναδικές εμπειρίες , επαγγελματικές αλλα και ταξιδιωτικές»

Και όντως, η Ρένα Μορφη και οι Imam Baildi ταξίδεψαν σε διάφορα μέρη του κόσμου και συμμετείχαν σε κάποια από τα σημαντικότερα φεστιβάλ όχι μόνο της Ευρωπαϊκής αλλά της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, εκπροσωπώντας επάξια το εγχώριο πολιτιστικό προϊόν και την σύγχρονη Ελληνική δημιουργία.

Πως είναι για έναν Έλληνα καλλιτέχνη να ξεπερνά τα στενά όρια της Ελληνικής σκηνής και να εμφανίζεται σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Lowlands της Ολλανδίας, το Sziget της Ουγγαρίας και το International Jazz Festival του Μόντριαλ; Θεωρείτε πως είναι εύκολο για τους Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς να εξάγουν το έργο τους και να το παρουσιάσουν στην παγκόσμια μουσική σκηνή; Ποιο είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε όλο αυτό αλλά και ποιες είναι οι αδυναμίες μας;

«Είναι υπέροχη αίσθηση να ταξιδεύεις με την Ελληνική μουσική και για να συμβεί αυτό πρέπει να βγεις απο τα όριά σου δημιουργικά. Οι Ιμαμ, για παράδειγμα, έμπλεξαν παλιά λαικά με ηλεκτρονική μουσική, χιπ χοπ, λάτιν, κάτι που μέχρι τότε δεν το είχαν τολμήσει πολλοί. Πιστεύω πως έχουμε την παιδεία, τα μουσικά όργανα και την παράδοση για να ταξιδέψουμε τη μουσική μας σε όλον τον κόσμο. Αρκεί να μην αυτοπεριοριζόμαστε».

Το πρώτο προσωπικό σας άλμπουμ είχε τον τίτλο «Σούλη Ανατολή». Είναι αλήθεια πως ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της γιαγιάς σας; Θα λέγατε ότι η γιαγιά σας αποτέλεσε έμπνευση για εσάς, όχι μόνο για τον δίσκο αλλά και γενικότερα για εσάς ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο;

«Είναι αλήθεια οτι ο τίτλος του πρώτου μου δίσκου ηταν αφιερωμένος στην αγαπημένη μου γιαγιά. Η ίδια ασχολήθηκε με το τραγούδι την δεκαετία του ‘50 στον Βόλο. Εκείνες τις εποχές όμως, έπρεπε να επιλέξει μεταξύ καριέρας και οικογένειας. Για αυτό το λόγο, άφησε το όνειρό της πολυ νωρίς. Νιώθω οτι τεράστιο κομμάτι του εαυτού μου έχει γαλουχηθεί απο την προσωπικότητά της. Έτσι, λοιπόν, θέλησα να τιμήσω τις επιλογές της, αφιερώνοντας της το δισκογραφικό μου ντεμπούτο».

Από που αντλείτε έμπνευση ως καλλιτέχνης; Πως βρίσκει ο καλλιτέχνης, είτε ο τραγουδιστής είτε ο μουσικός τον προσωπικό του ήχο; Πως ξεκινάει να εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο και συναίσθημα ειλικρινά μέσα από τη μουσική του;

«Προσωπικά πιστεύω πολύ στην δυναμική της ομάδας. Εμπνέομαι από δεξιοτέχνες και ταλαντούχους ανθρώπους και μου αρέσει να ενώνω τα "μεγάλα πνεύματα ", ώστε να γεννηθεί κάτι μοναδικό. Όταν γράφει, για παράδειγμα, ένα τραγούδι ο Φοίβος Δεληβοριάς, το ενορχηστρώνει ο Ορέστης Φαληρέας και παίζει κιθάρα ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης, ξέρω οτι ο καθένας δίνει το δικό του ξεχωριστό στίγμα αλλά ταυτόχρονα συναντιόμαστε σε μια κοινή αισθητική».

Το Σάββατο 13 Αυγούστου θα συμμετάσχετε στο «Mediterranean Project», στο Sani Festival στη Χαλκιδική. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για αυτό το project; Τι μπορούμε να περιμένουμε να ακούσουμε από εσάς αλλά και το σχήμα;

«Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω φέτος σε αυτό το υπέροχο φεστιβάλ, που έχει μια μακρά επιτυχημένη πορεία όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω πως μέσα από κάτι τέτοια φεστιβάλ που μένουν αλώβητα, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, καταφέρνει να προχωράει η καλλιτεχνική ταυτότητα της χώρας και να στέκεται άξια στον ευρωπαϊκό μουσικό χάρτη. Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω σε έναν τέτοιο θεσμό και στον εορτασμό των 30 χρόνων του».

«Επίσης, ανυπομονώ να μοιραστώ τη σκηνή με αυτούς τους καταξιωμένους καλλιτέχνες .Θα ζήσουμε ένα ταξίδι στη μουσική της Μεσογείου, με μια μπάντα που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς με μαέστρο τον επίσης υπερταλαντούχο Μανόλη Ανδρουλιδάκη».

Ραντεβού το Σάββατο 13 Αυγούστου, λοιπόν, στο Λόφο και τον Πύργο, μαζί με τη Ρένα Μόρφη, τον Δημήτρη Μπάση, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Δώρο Δημοσθένους, τον Κώστα Θωμαΐδη και την Καλλιόπη Πούσκα. Παρέα με εξαιρετικούς μουσικές και υπό τη διεύθυνση του μοναδικού Μανόλη Ανδρουλιδάκη, που δόμησε και επιμελήθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του The Mediterranean Project.

Η συναυλία αρχίζει στις 21:30.

Προπώληση / Πληροφορίες: https://sani-resort.com/festivals/sani-festival/dimitris-basis-rena-morfi-doros-dimosthenous-rita-antonopoulou-kostas-thomaidis-kalliopi-pouska

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρένα ΜόρφητραγουδίστριαSani Festivalσυναυλίαειδήσεις τώρα