Μουσική|14.03.2019 16:29

Σταύρος Ξαρχάκος: Γενέθλια στη σκηνή!

Αναστασία Κουκά

Είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, έχει τροφοδοτήσει την ελληνική μουσική με πολυάριθμα τραγούδια – σταθμούς, έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας μουσικής και σήμερα, που συμπληρώνει τα 80 του χρόνια, παραμένει όχι απλά ενεργός αλλά ουσιαστικά παραγωγικός συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει κάθε νέο του καλλιτεχνικό σχέδιο με νεανικό πάθος και ενθουσιασμό. Όλα αυτά καθιστούν, αναμφισβήτητα, μοναδική περίπτωση τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον σπουδαίο δημιουργό που άφησε και συνεχίζει να αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στα μουσικά δρώμενα του τόπου.

Τα σημερινά του γενέθλια, τον βρίσκουν σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική φάση, να προσεγγίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, το έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, στη σκηνή του Gazarte, με την συνδρομή της Δήμητρας Γαλάνη, του Μιχάλη Μυτακίδη και του Στέλιου Βαμβακάρη. Λίγο καιρό πριν, είχε παρουσιάσει, στον ίδιο χώρο, την μουσική παράσταση «Ζαμπέτας κατά Ξαρχάκο» σε συνεργασία με την Χάρη Αλεξίου. Και αυτή ακριβώς η ενσυνείδητη επιλογή του να δουλεύει εντατικά πάνω στο έργο άλλων, μεγάλων μουσικών δημιουργών – το έχει ξανακάνει και στο πρόσφατο παρελθόν με τον Τσιτσάνη αλλά και τον Μίκη Θεοδωράκη – είναι ένα από τα γεγονότα που αποδεικνύουν την καλλιτεχνική του ποιότητα, το πόσο ακομπλεξάριστος είναι αλλά και την επιθυμία του να συμβάλει, ουσιαστικά, στην διάδοση, στις επόμενες γενιές, των μουσικών εκείνων που θεωρεί σημαντικές για την ελληνική μουσική ιστορία.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο της μουσικής αυτής ιστορίας όμως αποτελεί και ο ίδιος, κι ας μην το βροντοφωνάζει κι ας μην ζητά επιβεβαίωση λόγω της σεμνότητας του χαρακτήρα του. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι συνεντεύξεις που έχει δώσει είναι μετρημένες στα δάχτυλα! Γιατί ο Ξαρχάκος έχει επιλέξει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μιλά μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια. Κι οι μουσικές αυτές «δηλώσεις» που έχει κάνει κατά την διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του είναι και σπουδαίες και δημοφιλείς και διαχρονικές. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το δυναμικό ξεκίνημά του με την υπέροχη μουσική για τα «Κόκκινα Φανάρια» με τις δωρικές λαϊκές ερμηνείες του Μπιθικώτση στα τραγούδια «Άπονη Ζωή» και «Φτωχολογιά» αλλά και της Μοσχολιού στο «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» που προστέθηκε στον ομώνυμο δίσκο με την στιχουργική υπογραφή του Λευτέρη Παπαδόπουλου; Την σημαίνουσα συνεργασία του με τον Νίκο Γκάτσο η οποία «γέννησε» τα «Μάτια Βουρκωμένα», την «Άσπρη Μέρα» αλλά και τα σημαδεμένα ανεξίτηλα από την φωνή του Ξυλούρη εμβληματικά τραγούδια «Ήτανε μια φορά», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», «Έβαλε ο Θεός σημάδι» ή την συγκλονιστική μουσική που έγραψε για την ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη;

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω τα έργα του εκείνα που κινούνται στον χώρο της κλασικής μουσικής, στα γοητευτικά νερά της οποίας «βούτηξε» με πάθος κάποια περίοδο, τις αξιόλογες μουσικές παραστάσεις που ανέβασε με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής της οποίας είχε, επί σειρά ετών την καλλιτεχνική διεύθυνση, την διάθεσή του να προσφέρει σημαντικό έργο μέσα από διοικητικές θέσεις στον χώρο του πολιτισμού αλλά και την διαρκή και αδιάκοπή στήριξή του στους νέους καλλιτέχνες γίνεται απολύτως σαφές πως ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική, πολυσχιδή και ολοκληρωμένη καλλιτεχνική προσωπικότητα από εκείνες που δεν συναντάμε συχνά. Όπως επίσης δεν συναντάμε συχνά ανθρώπους που γεύτηκαν τη γλυκιά γεύση της εξουσίας αλλά την εγκατέλειψαν νωρίς και χωρίς δισταγμό όταν αντιλήφθηκαν πως δεν χωρούν μέσα σ΄ αυτήν όπως ο ίδιος έπραξε αφού πρώτα γνώρισε, εκ των έσω, τον χώρο της πολιτικής ως βουλευτής και ευρωβουλευτής. Κι αυτή η άρνησή του να συμβιβαστεί με ιδέες και τακτικές που νιώθει ότι δεν τον αντιπροσωπεύουν αποτελεί ένα ακόμη δυνατό χαρακτηριστικό της σαρωτικής προσωπικότητάς του.

Ο Ξαρχάκος εξάλλου δεν ήταν ποτέ ο άνθρωπος που ακολουθούσε τη συνηθισμένη ροή των πραγμάτων. Ακόμη και στην προσωπική του ζωή έκανε πάντα αυτό που ένιωθε χωρίς να υπολογίζει τις γνώμες των άλλων. Η δυνατή σχέση του με την κατά πολύ νεότερη σύζυγό του, την ερμηνεύτρια Ηρώ Σαία, η οποία του χάρισε, πριν τρία χρόνια, δύο υπέροχα παιδιά, που μοιραία έφεραν φως και πολύ αγάπη στη ζωή του, αποτελεί τρανή απόδειξη γι’ αυτό.

Μετά από όλα αυτά ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει κάθε λόγο να γιορτάζει σήμερα την υπέροχη, γεμάτη εμπειρίες, δημιουργικότητα και έντονα συναισθήματα ζωή του. Χρόνια του πολλά!

Σταύρος Ξαρχάκος