Μουσική|16.07.2023 18:28

Μαρία Μανουσάκη στο ethnos.gr: Η διεθνούς φήμης βιολονίστρια μιλά για το Cretan World Music Festival - «Σκοπός να γεφυρώσουμε πολιτισμικά το νησί με τον υπόλοιπο πλανήτη»

Μαίρη Τσίνου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η Μαρία Μανουσάκη είναι ένα από τα πιο διάσημα και επιτυχημένα μουσικά ταλέντα της Ελλάδας, με μεγάλη αναγνώριση και εμπορική επιτυχία ως σολίστ βιολιού και αρχηγός συγκροτήματος, ενώ το μουσικό στυλ της βρίσκεται πιο κοντά στη σκηνή της τζαζ και της παγκόσμιας μουσικής. Είτε ως σολίστ είτε με το συγκρότημά της «Maria Manousaki Quintet» πραγματοποιεί εμφανίσεις σε όλη την Αμερική και τον κόσμο και συμμετέχει σε διάφορα συγκροτήματα ως ανεξάρτητη μουσικός, καλύπτοντας ποικίλα μουσικά είδη για διάφορες εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Από το 2012,  οπότε και αποφάσισε να ζήσει στη Νέα Υόρκη, η Μαρία Μανουσάκη έχει εμφανιστεί δίπλα σε μερικούς από τους πιο διάσημους μουσικούς του κόσμου, όπως τον Γάλλο πιανίστα Jean Michel Pilc, τον Ισραηλινό Shai Maestro, τον ντράμερ John Hadfield και μέλη των συνόλων του μπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη, ο οποίος είναι και ο παραγωγός του άλμπουμ της «Hidden Trails». Εμπνέεται από τις κρητικές της ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ, για να δημιουργήσει τις νέες συνθέσεις της. Η Μανουσάκη αναμιγνύει εικόνες από παραδοσιακές Κρητικές μελωδίες, με εξάρσεις Νεοϋορκέζικης τζαζ και μουσικά στοιχεία της Μέσης Ανατολής. 

Ο σύλλογος «Praxis - Μαρία Μανουσάκη», με συνδιοργανωτές τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, διοργανώνουν και φέτος από τις 15 έως και τις 19 Ιουλίου το «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης» (Cretan World Music Festival), που από το 2014 έχει γίνει ετήσιος θεσμός. Το εν λόγω φεστιβάλ είναι ένας τρόπος να αλληλεπιδράσουν παγκοσμίως αναγνωρισμένοι μουσικοί, οι οποίοι ερμηνεύουν διαφορετικά είδη μουσικής και τοπικοί παραδοσιακοί λαϊκοί μουσικοί, σε έναν μοναδικό μουσικό «διάλογο» με σκοπό να «γεφυρωθεί πολιτισμικά το νησί με τον υπόλοιπο πλανήτη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σπουδαία βιολονίστρια στο ethnos.gr. Ο στόχος της Μαρίας Μανουσάκη είναι να παρουσιάσει την Κρητική μουσική με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν παγκόσμια. Το φετινό 9ο Φεστιβάλ ανοίγει τους ορίζοντές του, προσκαλώντας γυναίκες καλλιτέχνιδες από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι προσκεκλημένες καλλιτέχνιδες μουσικοί προέρχονται από την Αργεντινή, την Αφρική, την Γερμανία, την Ισπανία, την Κούβα, την Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ, το Πακιστάν, την Πορτογαλία και βέβαια την Ελλάδα.

Από πότε θυμάστε τον εαυτό σας να θέλει να ασχοληθεί με την μουσική;

Από μικρό κοριτσάκι ασχολούμαι με τη μουσική. Η οικογένεια της μητέρας μου, η οποία κατάγεται από τη Νότια Αφρική είναι όλοι καλλιτέχνες, οπότε η μουσική είναι στο DNA μου.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τον κόσμο της μουσικής και γιατί επιλέξατε να μάθετε βιολί;

Πήγα στο Campion international School of Athens, στο οποίο δινόταν μεγάλη έμφαση στην τέχνη, το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική. Έτσι μπήκα στην ορχήστρα παίζοντας φλογέρα, ενώ η κολλητή μου έπαιζε βιολί. Φυσικά... ζήλεψα και έτσι ξεκίνησε η πορεία μου!

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας σας;

Έχουν υπάρξει πολλές σημαντικές στιγμές, δεν μπορώ να ξεχωρίσω συγκεκριμένα μία. Πιστεύω το πιο σημαντικό βήμα που έκανα ήταν να μετακομίσω στη Νέα Υόρκη το 2012 γιατί εκεί πιστεύω ότι βρήκα την μουσική ταυτότητα μου. Εκεί έπαιξα με κορυφαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής, ήταν μια απόφαση που μου άλλαξε όλη τη ζωή.

Έχοντας ζήσει σε διάφορα μέρη του κόσμου (Νέα Υόρκη, Ντουμπάι) τι είναι εκείνο που σας κάνει να επιστρέφετε στην Κρήτη;

Για μένα η Κρήτη δεν είναι απλά ένα νησί όπου κατάγεται ο πατέρας μου, έχει κάτι μαγευτικό, κάτι θεϊκό που με τραβάει από πολύ μικρό κοριτσάκι. Δεν μεγάλωσα στην Κρήτη, μεγάλωσα στην Αθήνα αλλά κάθε καλοκαίρι ερχόμασταν διακοπές στο πατρικό σπίτι του πατέρα μου. Με αγγίζει το τοπίο, με αγγίζουν οι μυρωδιές, οι άνθρωποι, η μουσική παράδοση της, Και με αγγίζει πιο πολύ απ’ όλα η ιστορία του νησιού.

Πώς επιδρά το νησί στη μουσική σας;

Νομίζω σέβονται αυτό που προσπαθώ να κάνω, διότι προσπαθώ να δείξω τον τόπο μας με έναν λίγο διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο, πάντα με σεβασμό προς την παράδοση.

Πώς προέκυψε η ιδέα του Cretan World Music Festival;

Προέκυψε από μια συναυλία που διοργάνωσα το 2014 στο χωριό μου (Αλικιανός). Είδα πως πήγε καλά και σκέφτηκα να διοργανώσω κάτι λίγο πιο μεγαλύτερο, το οποίο θα μπορούσε να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός, όπως και έγινε.

Ποιες είναι κάθε χρόνο οι προσδοκίες σας για τον συγκεκριμένο θεσμό;

Ο σκοπός είναι να γεφυρώσουμε πολιτισμικά το νησί με τον υπόλοιπο πλανήτη, να μάθουν οι ξένοι για τον τόπο μας, τα χωριά μας, την παράδοση μας, τις μουσικές μας, και οι ντόπιοι να ακούσουν μουσικές που δεν ακούγονται συχνά στο νησί μας.

Είναι πολύ σημαντικό για μένα ο ποιοτικός τουρισμός! Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μουσακάς, χωριάτικη σαλάτα και Ζορμπάς. Έχουμε τόσα πλούτη... από μονοπάτια, μοναστήρια, μουσεία, χωριά κρυμμένα και ανθρώπους ντόπιους που έχουν να πουν τόσα πολλά... Ιστορία, βουνά, τοπία, είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε τέτοιο πλούτο.

Έχετε εμφανιστεί σε πολλά αναγνωρισμένα φεστιβάλ και σε υψηλού κύρους διοργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχει κάποιος χώρος στον οποίο έχετε όνειρο να ακουστεί η μουσική σας;

Θα ήθελα να παίξω στη Νότια Αφρική, όπου είναι ο τόπος που γεννήθηκα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Οι επόμενοι στόχοι;

Θέλω να ηχογραφήσω τον επόμενο δίσκο μου ίσως το φθινόπωρο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, Ετοιμάζω μια ευρωπαϊκή περιοδεία τον χειμωνα, και θα ήθελα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το φεστιβάλ στην Κρήτη.

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης με δωρεάν σεμινάρια και μια σειρά από ταλαντούχες καλλιτέχνιδες από όλον τον κόσμο

Φέτος, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης, που έχει μαγέψει το μουσικόφιλο κοινό στο νησί της Κρήτης, με διοργανωτές τον σύλλογο PRAXIS (Μαρία Μανουσάκη ) και συνδιοργανωτές τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Χανίων θα παρουσιάσουν μια θρυλική θηλυκή σειρά από υπέρ ταλαντούχες καλλιτέχνιδες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Πρόγραμμα:

15 Ιουλιου – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Βραδιά Flamenco με την Barbara Martines και το σχήμα της.
Andreas Arnold κιθάρα
Michael Evdemon μπασο
Yiannis Papayianoulis κρουστά
Engin Gunaydin ντραμς

16 Ιουλίου – Θέατρο ανατολικής Τάφρου
Ariacne Trujilo Cuban trio
Panayiotis Andreou μπασο
Sebastian Nickoll κονγκας
Jacinta Clusellas and Eleni Arapoglou Latin American jazz trio
Jacinta Clusellas κιθάρα φωνή
Eleni Arapoglou φωνή κρουστά
Kimonas Karouzos Μπασο

17 Ιουλίου – Γαβαλοχώρι παλιό σχολείο
με την Barbara Martines και το σχήμα της.
Andreas Arnold κιθάρα
Michael Evdemon μπασο
Yiannis Papayianoulis κρουστά
Featuring Maria Manousaki violin

18 Ιουλίου – Γαβαλοχώρι παλιό σχολείο
Ariacne Trujilo Cuban trio
Panayiotis Andreou μπασο
Sebastian Nickoll κονγκας
Kelly Thoma Night Flight trio
Kelly Thoma λήρα
Nikolaos Papaioannou τσελο
Pavlos Spiropoulos κοντραμπασσο

19 Ιουλίου – Βάμος αμφιθέατρο Β ( Fabrica farm)
O Kwarteto Brazilian Music
Delaney Stockli βιολί
Ludovica Burtone βιολί
Enkela Kokolani βιόλα
Blanca Garcia Nieto τσέλο
Maria Manousaki quartet
Maria Manousaki βιολί
Stefan Olofsson πιάνο
Michael Evdemon μπασο
Engin Gunaydin ντραμς
Featuring O Kwarteto

17- 18 -19 Ιουλίου – Πολιτιστικός Σύλλογος Γαβαλοχώρι
Έκθεση ζωγραφικής (με ελεύθερη είσοδο) από γυναίκες του κόσμου 11-2μμ & 6-9μμ

Θα πραγματοποιηθούν δωρεάν σεμινάρια στις 17/7 και ώρα 7μμ με θέμα «Η τέχνη της αφρό – κουβανέζικης μουσικής σε σύνολο από την Κουβανέζα πιανίστρια Ariacne Trujillo» και στις 20/7 στις 7μμ «Ενσωματώνοντας την συχνότητα του ρόδου και της Θάλασσας» από την Ελίνα Κουρτάλη.

Ώρα έναρξης συναυλιών 21:00.