Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Αφιέρωμα στην πολυδιάστατη μουσική δημιουργία του Βαγγέλη Κατσούλη
NewsroomΤην πολυδιάστατη μουσική δημιουργία του Βαγγέλη Κατσούλη αναδεικνύει η συνύπαρξη του γνωστού συνθέτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 20:30 με τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, τον πιανίστα Τάκη Φαραζή, τον μπασίστα Πέτρο Βαρθακούρη και τον ντράμερ Αλέξανδρο Δράκο-Κτιστάκη.
Πέντε καταξιωμένοι μουσικοί, που τους ενώνουν η φιλία και οι κοινές εμπειρίες σε ζωντανές εμφανίσεις και σε δισκογραφικές παραγωγές, συμμετέχουν σε μια υψηλού επιπέδου και σπάνιας αισθητικής συναυλία με καλή «χημεία», στοιχείο απαραίτητο για αυτή τη διαισθητική επικοινωνία που απαιτεί κατ' εξοχήν η τζαζ. Μια τζαζ ίσως πιο σύνθετη, αν και λιτή, με έναν βαθύτερο αισθητικό και φιλοσοφικό προβληματισμό. Ένα είδος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λόγια τζαζ ή conceptual μουσική.
H μουσική του Βαγγέλη Κατσούλη έχει παιχτεί σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Άπω Ανατολή και έχει κυκλοφορήσει από αμερικανικές, βρετανικές, γερμανικές και ολλανδικές δισκογραφικές εταιρείες, αποσπώντας συχνά διακρίσεις που την έφεραν στην κορυφή της σύγχρονης μουσικής παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο ότι διακεκριμένοι μουσικοί (Paolo Fresu, Markus Stockhausen, Paul Wertico, Arild Andersen κ.ά.) από διάφορες χώρες έχουν ηχογραφήσει και ερμηνεύσει συνθέσεις του. H δισκογραφία του Βαγγέλη Κατσούλη ξεπερνά τα είκοσι προσωπικά άλμπουμ, με επιπλέον συμμετοχές του ίδιου σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών και με σπάνιες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Περισσότερα από 350 έργα
Η ασυνήθιστα ογκώδης συνθετική παραγωγή του αριθμεί περισσότερα από 350 έργα και εκτείνεται σε ευρύ φάσμα: συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, όπερα, μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, για παραστάσεις χορού και για multimedia performances. O Βαγγέλης Κατσούλης έχει επίσης αποσπάσει βραβείο καλύτερης μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, είναι αποδέκτης ειδικής χορηγίας από το American Foundation for Performing Arts και έχει διακριθεί στο Διεθνές Βήμα Συνθετών στο Παρίσι.
Στη διάρκεια της συνθετικής του πορείας, έχει περάσει από τη σύγχρονη μουσική πρωτοπορία (avant garde) και την ηλεκτρονική μουσική στον μινιμαλισμό και στην τζαζ, εξερευνώντας συχνά τη συνύπαρξη όλων αυτών των ειδών.
Θεωρεί τον εαυτό του κυρίως συνθέτη και όχι ερμηνευτή-performer, αν και συμμετέχει ενεργά στις συναυλιακές παρουσιάσεις της μουσικής του, παίζοντας ο ίδιος keyboards. Για τον λόγο αυτό, οι ζωντανές εμφανίσεις του είναι σχετικά περιορισμένες και σπάνιες. Οι τέσσερις Έλληνες τζαζίστες με τους οποίους συμπράττει στη συναυλία του στο Μέγαρο στις 14 Μαρτίου θα επιδιώξουν ν' αναπτύξουν επί σκηνής έναν δημιουργικό μουσικό διάλογο ανάμεσα στις δικές του πολυδιάστατες και αφαιρετικές συνθέσεις και σε έργα αγαπημένων του συνθετών: Μπαχ, Χαίντελ και Μπραμς. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς «Γέφυρες» του Μεγάρου, την οποία επιμελείται ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
- Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
- ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
- Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»