Μουσική|28.05.2024 10:32

Η «Ταράτσα του Φοίβου» επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για να σώσει τον κόσμο

Άγγελος Γεραιουδάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ενός καλλιτέχνη που δεν συμβιβάζεται με τις τρέχουσες τάσεις της μουσικής σκηνής, οι οποίες συχνά επικεντρώνονται σε τραγούδια για πόνο, χωρισμούς, ναρκωτικά ή λεφτά. Αντιθέτως, επιλέγει να κρατά αποστάσεις και να δημιουργεί πάντα αυθεντικά και φρέσκα κομμάτια που δεν περιορίζονται από τις σύγχρονες νόρμες. Η μεγάλη αποδοχή από το κοινό και η ένθερμη υποστήριξη από τους συναδέλφους του αποδεικνύουν την ορθότητα των καλλιτεχνικών του επιλογών.

Ανεξάντλητος, ανεπιτήδευτος, ευέλικτος, ευαίσθητος και συχνά αιχμηρός, ο Φοίβος Δεληβοριάς αποτελεί μια σταθερή αξία. Κατανοώντας τις μουσικές ανάγκες και ανησυχίες της εποχής μας, τολμά να ταξιδέψει στο χρόνο και ν' αναβιώσει ένα ετερόκλητο πολυθέαμα που συνδυάζει τραγουδιστές, ηθοποιούς και stand-up comedians σ' έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο "αναψυκτηρίου" στο κέντρο της Αθήνας. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των παραστάσεων της «Ταράτσας του Φοίβου» στις 29 Μαΐου, ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συντελεστες κάλεσαν τους δημοσιογράφους στο Άλσος για να μας προσφέρουν μια μικρή γεύση με λόγια και μουσική από ό,τι θα παρακολουθήσουμε το φετινό καλοκαίρι, στο μαγευτικό χώρο του Πεδίου του Άρεως με θέα το Λυκαβηττό και τον έναστρο ουρανό. 

Το χειροποίητο πολυθέαμα ξεκίνησε το 2017, σε μία ταράτσα στο Γκάζι, εμπνευσμένο από τη Μάντρα του Αττίκ και το Muppet Show. «Πάντα διάβαζα ότι, στο παρελθόν, κάθε καλοκαίρι, η Αθήνα ήταν γεμάτη με διάσπαρτους χώρους που φιλοξενούσαν ποικίλα θεάματα. Μου έλειπε πολύ αυτό το ζωντανό και πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που συνδύαζε παραστάσεις χορού, κωμωδίας, stand-up comedy και άλλα είδη. Σήμερα, πηγαίνουμε κυρίως σε μεγάλες συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις, που και αυτές μειώνονται. Αυτό το πολύμορφο και υπέροχο θέαμα ποικιλιών έχει χαθεί» ανέφερε, αρχικά, ο Φοίβος Δεληβοριάς και συνέχισε: «Τρία χρόνια αργότερα, όταν μάθαμε ότι το Acro δεν ανήκει πλέον στον όμιλο Μαροσούλη, αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι. Ωστόσο, εκείνον τον χειμώνα ήρθε η πανδημία και το lockdown, βυθίζοντάς μας όλους σε κατάθλιψη. Μοναχικοί και μελαγχολικοί, συναντηθήκαμε ξανά και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να επαναφέρουμε την Ταράτσα. Τότε, ο Ηλίας πρότεινε να μεταφερθούμε στο Άλσος. Εδώ πραγματικά αισθανθήκαμε ότι ολοκληρώσαμε τ' όραμά μας, μετά από δύο υπέροχες χρονιές». 

Ωστόσο, λένε πως όταν κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει. Τα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν, όπως πόλεμοι, καταστροφές και κοινωνικές αναταραχές, τους ώθησαν να επιστρέψουν, φέρνοντας πίσω την αισιοδοξία. Φέτος, υπόσχονται την πιο ολοκληρωμένη καλλιτεχνικά Ταράτσα. Με σκετς που σατιρίζουν την επικαιρότητα, η ομάδα του Φοίβου Δεληβοριά προσφέρει ένα πλούσιο θέαμα. «Για παράδειγμα, σκεφτήκαμε το περίφημο νομοσχέδιο που επιβάλλει το 45% της μουσικής να είναι ελληνική και φανταστήκαμε πώς θα ήταν αν ίσχυε το ίδιο και στον κινηματογράφο. Δηλαδή, να πρέπει να προβάλλεται μια ξένη ταινία κατά 55% και μια ελληνική κατά 45%. Έτσι, συνδυάσαμε τον Οπενχάιμερ με την υπολοχαγό Νατάσα ή τη Φόνισσα με την Barbie. Ενα άλλο νούμερο θυμίζει το "Μουσικό Κουτί", μόνο που παρουσιαστής είναι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ένας κλασικός ρόλος της Ταράτσας του Φοίβου. Δεν είναι παρωδία της εκπομπής, αλλά περισσότερο ένα σχόλιο για την κατάσταση του ελληνικού τραγουδιού σήμερα. Δεν θα μπορούσαμε επίσης να μην ασχοληθούμε με το εθνικό ζήτημα που φάνηκε να ενδιαφέρει πραγματικά τους Έλληνες φέτος: το "ZARI" της Μαρίνας Σάττι. Σε αυτό το θέμα, θα μας κάνει μια λεπτομερή ανάλυση ο γνωστός Γιουροβιζιονιστής και τραυματισμένος απ' όλη αυτή την υπόθεση, Θανάσης Αλευράς. Θα έχουμε επίσης προγραμματικές δηλώσεις από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Στέφανο Κασελάκη».

Στη σκηνή, μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά θα είναι αξιόλογοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες, όπως ο Θανάσης Αλευράς, η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, η Ρένα Μόρφη, ο Περικλής Σιούντας, η Έλσα Σίσκου και ο Θάνος Ραγκούσης. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που φέτος η ορχήστρα είναι μεικτή. Συνεργάζομαι με μουσικούς που γνωρίζω χρόνια, όπως ο Σωτήρης Ντούβας και ο Yoel Soto Gonzalez, αλλά και με τρεις σπουδαίους μουσικούς από το "Μουσικό Κουτί", τον Λάμπη Κουντουρόγιαννη, τον Στέλιο Φραγκούς και τον Γιάννη Δίσκο, με τον οποίο κάναμε μαζί και τα "Νούμερα" στην ΕΡΤ1 και τον αγαπώ πολύ». Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι ιδέες του Πάρη Μέξη, ενώ τις χορογραφίες έχει επιμεληθεί η Εύη Σούλη. Την επιμέλεια των κειμένων μοιράζονται ο Βύρων Θεοδωρόπουλος και ο Δημήτρης Χριστοφορίδης.

Κάθε Τετάρτη, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, ένας νέος καλλιτέχνης θα παρουσιάζει κάτι μοναδικό και διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Προς το παρόν, έχουν ανακοινωθεί οι καλεσμένοι του Ιουνίου. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Παύλος Παυλίδης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. «Η Ταράτσα αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας που προσφέρεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα» υπογράμμισε ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αγγελος Τριανταφύλλου. «Εδώ, επαναπροσδιορίζουμε την έννοια της πραγματικής ψυχαγωγίας, μια αξία που έχει χαθεί με τα χρόνια. Η Ταράτσα συμβολίζει την προσπάθεια να επιστρέψουμε στην αυθεντική διασκέδαση, χωρίς περιττές καλλιτεχνικές επιπλοκές, μόνο με φως, χαμόγελο και γέλιο. Μια τίμια και όμορφη διασκέδαση» πρόσθεσε. 

Eνας χώρος απόλυτης συμπερίληψης

Με τη σειρά του, ο Θανάσης Αλευράς ανέφερε ότι «ποτέ δεν πίστεψα πραγματικά ότι αυτό θα τελειώσει, ή ίσως δεν ήθελα να το πιστέψω. Τα χρόνια που είχαμε να συναντηθούμε και ο καθένας έκανε τη ζωή του, πάντα σκεφτόμασταν "Αχ, το καλοκαίρι! Τώρα τι θα μπορούσαμε να πούμε, να σχολιάσουμε". Η Ταράτσα, νομίζω, είναι λίγο σαν τη βαλβίδα της χύτρας που εκτονώνει την πίεση μιας δύσκολης περιόδου που όλοι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Για μένα, είναι σαν τη Disneyland, ένας χώρος απόλυτης συμπερίληψης, όπου ο καθένας έχει θέση στη σκηνή της ταράτσας. Οτιδήποτε διαφορετικό και μοναδικό αγκαλιάζεται με πρόθεση, και αυτό οφείλεται στον Φοίβο, που είναι ο αρχηγός αυτής της "φυλής". Μέσα στα χρόνια, έχουμε χτίσει με το κοινό μια όμορφη σχέση. Μπορεί εδώ να 'ναι ένα χαοτικό μέρος που χωράει 1.500 άτομα, αλλά είναι σαν να έχουμε γνωριστεί όλοι. Είναι το κοινό μας ραντεβού. Νιώθω τεράστια χαρά που θα μπορέσω κι εγώ να "ξεπλύνω" αυτόν τον δύσκολο χειμώνα εδώ πάνω στη σκηνή, με χαρά και πολλή αγάπη». 

Η Γαλήνη Χατζηπασχάλη είχε συνεργαστεί με τον Φοίβο Δεληβοριά στην παράσταση «1821 - Η επιθεώρηση», η οποία είχε παρουσιαστεί πριν από τρία χρόνια στο Βεάκειο Θέατρο. «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ. Θα μπορούσα να σας το εκφράσω καλύτερα τον Οκτώβρη, αφού θα το έχω ζήσει πρώτα. Εσείς το έχετε ήδη βιώσει και έχετε όλη αυτή την ενέργεια. Είμαι ενθουσιασμένη που θα μείνω στην Αθήνα. Κατάγομαι από την επαρχία, αλλά πάντα μου άρεσε να έρχομαι διακοπές στην Αθήνα όταν ήμουν παιδί. Οπότε τώρα, που θα μείνω αναγκαστικά εδώ, το απολαμβάνω γιατί αγαπώ το αθηναϊκό καλοκαίρι. Έχω μεγάλη αγάπη για όλους τους συντελεστές και νιώθω ευγνώμων που θα συνεργαστούμε ξανά. Ιδιαίτερα με τον Άγγελο, με τον οποίο δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί, πιστεύω ότι αυτό το εγχείρημα θα είναι κάτι πολύ όμορφο και φρέσκο, γεμάτο ζωντάνια».

Η σχέση της Ρένας Μόρφη με τη μουσική και το τραγούδι ξεκίνησε από μία συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στον Βόλο, όταν εκείνη ζούσε ακόμα εκεί. Μετά την ενηλικίωσή της, μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενώ παράλληλα άρχισε μαθήματα σε ωδείο. Αυτή η πρώτη επαφή με τον Δεληβοριά οδήγησε σε μια μακροχρόνια συνεργασία και μια στενή φιλία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Η τελευταία μας συνεργασία στη σκηνή με τον Φοίβο ήταν το 2010. Τον θεωρώ φυσικά μέντορά μου και τον άνθρωπο που εμπιστεύομαι περισσότερο σε αυτή τη δουλειά. Από τότε έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια και είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα που βρισκόμαστε ξανά μαζί στη σκηνή. Αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι συνεργάζομαι με σπουδαίους καλλιτέχνες που έχω θαυμάσει, τόσο τώρα στην Ταράτσα όσο και στις προηγούμενες παραστάσεις» είπε, αρχικά, η ίδια και συνέχισε: «Το ταξίδι αυτό μου θυμίζει πολύ το "Μουσικό Κουτί", που ξεκινήσαμε για ένα χρόνο και κράτησε τέσσερις τηλεοπτικές σεζόν. Η αποδοχή και η αγάπη του κόσμου προς την Ταράτσα είναι αυτό που εμπνέει τον Φοίβο να γράφει και να δημιουργεί. Πιστεύω ότι αν ερχόμουν ως θεατής, θα ζήλευα πολύ που δεν συμμετέχω. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη χρονιά της, όχι μόνο επειδή είμαι εγώ εδώ, αλλά γιατί από την εμπειρία και από το τι συμβαίνει, βλέπουμε πραγματική ψυχαγωγία τόσο στο μουσικό όσο και στο σατιρικό κομμάτι. Ανυπομονώ να μοιραστούμε όλα αυτά τα αστεία με το κοινό και να γελάσουμε μαζί όπως κάνουμε στις πρόβες». Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, η Ρένα Μόρφη παρουσίασε το νέο της τραγούδι «Καλημέρα Νύχτα» που θα ακούγεται στην παράσταση. 

Η τραπ μουσική και η Μαρίνα Σάττι

Με αφορμή το σχόλιο του Θανάση Αλευρά για τη συμπερίληψη, ο Φοίβος Δεληβοριάς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν οι τραπ καλλιτέχνες έχουν θέση στην Ταράτσα. Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη δήλωση της Μαρίνας Σάττι ότι είναι λάτρης της τραπ και έχει ενσωματώσει στοιχεία του είδους στα τραγούδια της, καθώς και στο γεγονός ότι η νέα γενιά κάτω των 20 ετών μεγαλώνει με διαφορετική μουσική κουλτούρα από τις δικές μας. «Βρίσκω την τραπ μουσική ενδιαφέρουσα και καταλαβαίνω γιατί η Μαρίνα τη χρησιμοποιεί στις παραγωγές της. Μου αρέσει μουσικά, αλλά το κλίμα της ταινίας "Σημαδεμένος" του Πατσίνο, που επικεντρώνεται σε θέματα όπως η κόκα, τ' αμάξια και τα λεφτά, είναι κάτι με το οποίο δεν μπορώ να ταυτιστώ. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ μ' έναν καλλιτέχνη της τραπ μουσικής για να σχολιάσουμε μαζί αυτό το φαινόμενο».

Φτάνοντας προς το τέλος, ο Φοίβος Δεληβοριάς κλήθηκε να σχολιάσει τη συμμετοχή της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision. «Αγαπώ πολύ τη Μαρίνα και έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Θαυμάζω το ταλέντο και την πολυδιάστατη σκέψη της. Το "ZARI" είναι ένα πολυμορφικό τραγούδι, που κρύβει αρκετή σκέψη, φιλοσοφία και αγάπη. Ανυπομονούμε για τα επόμενά της βήματα, τα οποία ξέρω ότι θα είναι πολλά και διαφορετικά». Για το νέο της τραγούδι «MIXTAPE» από το άλμπουμ της P.O.P, που έχει διάρκεια 10 λεπτά και θεωρήθηκε από πολλούς ως απάντηση στα αρνητικά σχόλια που άκουσε για το «ZARI», ο ίδιος είπε: «Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνομαι ως απάντηση και σε τι ακριβώς. Σίγουρα, κάθε καλλιτεχνική δημιουργία είναι μια απάντηση στα βιώματα του καλλιτέχνη από το προηγούμενο διάστημα».

Αν και ο Φοίβος Δεληβοριάς δεν αποκάλυψε αν θα είναι καλεσμένη η Μαρίνα Σάττι σε μία από τις επόμενες βδομάδες, το μόνο σίγουρο είναι πως το φετινό καλοκαίρι υπόσχεται να είναι γεμάτο τραγούδια, χορό, ακροβατικά και άλλες εκπλήξεις. Η «Ταράτσα του Φοίβου» θα αναβιώσει την ατμόσφαιρα του αθηναϊκού καλοκαιριού και θα μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι να ονειρευόμαστε μια καλύτερη ζωή.

ΆλσοςΦοίβος ΔεληβοριάςΡένα Μόρφηειδήσεις τώραΘανάσης Αλευράς