Μουσική|23.06.2024 17:45

Kamasi Washington: Ο θρύλος της σύγχρονης jazz - fusion έρχεται στο Ηρώδειο

Newsroom

Ο θρύλος της σύγχρονης jazz - fusion, Kamasi Washington, έρχεται την Τρίτη 1 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μια αξέχαστη βραδιά κάτω από την Ακρόπολη.

Σε ηλικία 13 ετών, ο Kamasi Washington ξεκίνησε μια διά βίου αναζήτηση προκειμένου να ανακαλύψει τα πολυάριθμα θαύματα της μουσικής. Ένα βράδυ, ο πατέρας του άφησε το σοπράνο σαξόφωνο του πάνω στο πιάνο και ο Kamasi, γοητευμένος από τον υπέροχο ήχο του οργάνου το πήρε στα χέρια του. Μολονότι δεν ήξερε τίποτα για το σαξόφωνο - στην πραγματικότητα, δεν είχε καν αγγίξει ποτέ τέτοιο όργανο - έπαιξε τη σύνθεση του Wayne Shorter «Sleeping Dancer Sleep On», που ήταν το αγαπημένο του τραγούδι εκείνη την εποχή.

Ο Kamasi Washington, σαξοφωνίστας της τζαζ από το Λος Άντζελες, θεωρείται ο κορυφαίος μουσικός της γενιάς του. Η δουλειά του είναι ευρηματική και υψηλού επιπέδου και χωρίς όρια, είτε καλλιτεχνικά είτε πολιτικά. Το άλμπουμ «The Epic», που κυκλοφόρησε το 2015, προανήγγειλε την εμφάνιση του, ενώ το 2018 ακολούθησε το «Heaven and Earth». Το «The Epic» κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία, έγινε δεκτό με διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς, και κέρδισε πολλά βραβεία "best of", συμπεριλαμβανομένων του αμερικανικού μουσικού βραβείου και του παγκόσμιου άλμπουμ της χρονιάς, «Gilles Peterson».

Το αξιοσημείωτο στοιχείο του Kamasi Washington είναι το εύρος και η ποικιλία των συνεργασιών του - έχει εμφανιστεί με τους Snoop Dogg, Kendrick Lamar, John Legend και Raphael Saadiq, αναμειγνύοντας το χιπ-χοπ με την πιο παραδοσιακή τζαζ. Έχει περιοδεύσει με τον Herbie Hancock, θρυλικό πιανίστα και συνθέτη της τζαζ, και θεωρεί ως πηγή έμπνευσής του τον σαξοφωνίστα και συνθέτη John Coltrane.

Η μαζική απήχηση του Kamasi Washington αυξάνεται ολοένα, με επιτυχημένες εμφανίσεις σε μεγάλα παγκόσμια φεστιβάλ, όπως τα Coachella, Glastonbury, Fuji Rock, Bonnaroo και Primavera. Ο διάσημος σαξοφωνίστας έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, το soundtrack για το «Becoming», το ντοκιμαντέρ της Μισέλ Ομπάμα στο Netflix.

Ο Kamasi Washington ξεπέρασε όλα τα εμπόδια με στόχο να επαναπροσδιορίσει ολόκληρο τον ορισμό της τζαζ. Δημιουργεί μουσική προοδευτική και αυτοσχεδιαστική, ζωντανή και πρωτότυπη, δεδομένου δεν μοιάζει με κανένα από τα ακούσματα του παρελθόντος. Αντλώντας επιρροές από το χιπ-χοπ, την R&B και την κλασική μουσική, ο Kamasi είναι ένα συναρπαστικό ταλέντο που δεν πρέπει να χάσετε!

ΗρώδειοσυναυλίαΤζαζ