Μουσική|27.07.2024 13:45

Οι Gojira έγραψαν Ιστορία: Όταν η metal μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και... αποκεφάλισε Αντουανέτες — Η μπάντα-προστάτης του περιβάλλοντος

Μάγδα Μπακούση

2024: Το έτος που οι Gojira έγραψαν Ιστορία. Η πρώτη metal εμφάνιση σε Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων ήταν γεμάτη φωτιές, σκληρό ήχο, αποκεφαλισμένες Αντουανέτες και επανάσταση!

Οι Γάλλοι Gojira έπαιξαν μία metal εκδοχή του «Ah! Ca Ira», ενός τραγουδιού που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Το συγκρότημα διασκεύασε το τραγούδι σε συνεργασία με τον Victor le Masne και το ερμήνευσε στο Παρίσι με την οπερατική τραγουδίστρια Marina Viotti.

Πριν την εμφάνιση της Παρασκευής, ο Joe Duplantier, τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος, δήλωσε ότι το να ζητηθεί από ένα heavy metal συγκρότημα να παίξει έναν επαναστατικό ύμνο ήταν μια έξυπνη ιδέα. «Ήταν μια πολύ αιματηρή εποχή της γαλλικής ιστορίας, οπότε ήταν πολύ metal», είπε.

Ο Duplantier είπε ότι η μπάντα προφανώς ένιωσε την πίεση του να εκπροσωπήσει «ολόκληρη τη metal κοινότητα στην παγκόσμια σκηνή», αλλά ξεκαθάρισε ότι οι Gojira δεν θα ρίξουν τον τόνο σε τίποτα. «Το τραγούδι θα "σκάσει" στα μούτρα σας», δήλωσε ο Duplantier πριν την εμφάνισή τους. Κι έτσι έγινε.

Όμως, ποιοι είναι οι Gojira και γιατί τους άξιζε τόσο να γράψουν Ιστορία;

Από το 1996 που σχηματίστηκαν στην πόλη Μπαγιόν στη νοτιοδυτική Γαλλία, οι Gojira εξελίσσονται διαρκώς, έχοντας πάντα ως βάση μια κοσμοπολίτικη και συνειδητοποιημένη ματιά στα πράγματα και, φυσικά, έχοντας πάντα οδηγό την προστασία του περιβάλλοντος.

Με την αρχική ονομασία Godzilla, τα αδέρφια Duplantier -κιθαρίστας/τραγουδιστής Joe και ντράμερ Mario- και οι Γάλλοι Jean Michel Labadie στο μπάσο και Christian Andreu στην κιθάρα, κυκλοφόρησαν γρήγορα αρκετά demos, αλλάζοντας τελικά το όνομα της μπάντας και κυκλοφορώντας ανεξάρτητα το πρώτο άλμπουμ των Gojira, Terra Incognita το 2001, προσφέροντας τότε μια σύντομη ματιά στο μέλλον και στον γίγαντα που θα γινόταν τελικά η μπάντα.

Το 2003 ακολούθησε ο δίσκος τους The Link, σε όλη την Ευρώπη και την επόμενη χρονιά βγήκε στην αγορά live DVD, με τον τίτλο The Link Alive.

Το 2005 κυκλοφόρησε το From Mars To Sirius, η επαναστατική κυκλοφορία του συγκροτήματος, που απέσπασε υψηλούς επαίνους και κυκλοφόρησε στη Βόρεια Αμερική από την Prosthetic Records το 2006.

Τον δίσκο αυτόν πρόσεξαν όχι μόνοι οι οπαδοί της βαριάς, ακραίας μουσικής, αλλά και ο πνευματικός κόσμος, λόγω των στίχων που επικεντρώνονται στον πλανήτη μας και τις συνέπειες του αγώνα της ανθρωπότητας να συνυπάρξει δίχως προβλήματα.

Μετά την τεράστια αναγνώριση του From Mars To Sirius και τα επαναλαμβανόμενα ταξίδια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για περιοδεία στη Βόρεια Αμερική μαζί με τους Lamb of God, Children of Bodom και Behemoth, μεταξύ άλλων, οι Gojira εδραίωσαν την κυριαρχία τους στο φάσμα του ακραίου metal.

Μεταπηδώντας στο 2016, οι Gojira βρήκαν δύναμη -και επιτυχία- με το Magma. Ο έντονα προσωπικός δίσκος, που γράφτηκε στη μνήμη της μητέρας των αδελφών Duplantier, αποτέλεσε ένα οδυνηρό αλλά και σημαντικό σημείο καμπής για το γαλλικό συγκρότημα.

Ταπεινός και περήφανος για την επιτυχία της Magma, ο Duplantier βγήκε από αυτόν τον νικηφόρο αγώνα νιώθοντας εξαντλημένος -και ανυπόμονος να προχωρήσει. «Το Magma σηματοδότησε μια θλιβερή στιγμή στη ζωή μας», λέει ο Joe για τον δίσκο. «Εκφράζαμε θλίψη, οπότε ήταν λίγο βαρύ: όχι μόνο η διαδικασία της δημιουργίας αυτού του άλμπουμ, αλλά και το να μιλάμε γι' αυτό, και να παίζουμε τα τραγούδια, και να κάνουμε όλες αυτές τις συνεντεύξεις γύρω από μια δύσκολη στιγμή στη ζωή μας».

Και έτσι, οι Gojira πήραν μια ομαδική απόφαση: για το άλμπουμ νούμερο επτά, Fortitude, θα διασκέδαζαν. Στα τέλη του 2019, τα αδέρφια Duplantier επέστρεψαν στο Silver Cord Studio, την έδρα τους στο Ridgewood του Queens, για να αρχίσουν να δουλεύουν πάνω σε νέο, δικής τους παραγωγής υλικό για τους Gojira, για το οποίο άντλησαν υλικό από ιδέες που είχαν αναπτύξει τα τελευταία δύο χρόνια. 

«Με αυτό το άλμπουμ, θέλαμε να επιστρέψουμε με περισσότερη χαρά, περισσότερη δύναμη και περισσότερη θετικότητα για τη ζωή γενικότερα», εξηγεί ο Joe. «Είμαστε τόσο τυχεροί που κάνουμε αυτό που αγαπάμε- δεν είναι ότι είχαμε κατάθλιψη ή κάτι τέτοιο, αλλά είχαμε κάτι μέσα μας για να εκφράσουμε -το Magma- και νιώθαμε ότι ήταν καιρός για κάτι άλλο -κάτι που έχει να κάνει με τη δύναμη».

«Η διαδικασία της σύνθεσης ήταν πολύ συναρπαστική και συναρπαστική», προσθέτει ο Mario. «Ο Joe και εγώ εμβαθύναμε πραγματικά σε κάθε τραγούδι, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις δομές και τις ενορχηστρώσεις. Κάθε ιδέα, κάθε μεμονωμένο riff, αναλυόταν με σχολαστική ακρίβεια: τα πάντα, από την τονικότητα κάθε οργάνου και τις κλίμακες που χρησιμοποιήθηκαν, μέχρι τις δυναμικές, την ερμηνεία και το τέμπο. Δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη».

Φυσικά, το 2020 είχε άλλα σχέδια. Ακριβώς όταν το Fortitude πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του -στα μισά της διαδικασίας μίξης, για την ακρίβεια- χτύπησε ο κορονοϊός, αναγκάζοντας τους Gojira, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο σε απότομη παύση.

Περιμένοντας το lockdown στο σπίτι του στη Γαλλία με την οικογένειά του, ο Joe επανεξέτασε τα τραγούδια έχοντας μία «μετά της πανδημίας» ματιά, όχι μόνο επειδή ταίριαζαν στην αναταραχή της εποχής, αλλά εκ των υστέρων, ήταν και εντελώς προφητικά. «Κατά κάποιον τρόπο, είδα αυτά τα τραγούδια να ξαναγεννιούνται με νέο νόημα», λέει. «Κάθε τραγούδι που γράφτηκε ποτέ έχει διαφορετική απήχηση στις μέρες μας».

Για να είμαστε ξεκάθαροι, το Fortitude δεν αποτελεί μια μουσική διέξοδο από όλη αυτή την ατελείωτη παγκόσμια δυστυχία. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο: μια σειρά από καυστικές ομιλίες παρακίνησης που προτρέπουν την ανθρωπότητα να φανταστεί έναν νέο κόσμο -και στη συνέχεια να τον πραγματοποιήσει.

«Come on! Σηκωθείτε ξανά στα πόδια σας! Προχωρήστε!» λέει ο Joe για τον χαρακτήρα του άλμπουμ, μπαίνοντας για λίγο στον ρόλο του life coach. «Όλοι θέλουν να το ακούσουν αυτό μια στο τόσο και θέλουμε να είμαστε αυτό για τους ανθρώπους: η μικρή φωνή στο κεφάλι σου που λέει ότι "είσαι badass και ότι μπορείς να το κάνεις"».

Το πρώτο single «Born For One Thing» ξεκινάει το άλμπουμ με τον τυπικό τρόπο των Gojira: υπερ-συγκεντρωμένο αλλά ανισόρροπο, συγκρουσιακό αλλά και συμπονετικό. «Πρέπει να εξασκηθούμε στην αποστασιοποίηση από τα πάντα, ξεκινώντας από τα πραγματικά πράγματα», λέει ο Joe για το αντι-καταναλωτικό μήνυμα του τραγουδιού, το οποίο εν μέρει εμπνεύστηκε από τους Θιβετιανούς και Ταϊλανδούς φιλοσόφους που διάβαζε στα νιάτα του στη Γαλλία. «Να έχετε λιγότερα υπάρχοντα και να χαρίζετε ό,τι δεν χρειάζεστε, γιατί μια μέρα θα πρέπει να τα αφήσουμε όλα να φύγουν, και αν δεν το κάνουμε, θα γίνουμε απλώς φαντάσματα που έχουν κολλήσει ανάμεσα στις διαστάσεις».

Οι Gojira έπειτα στράφηκαν σε πιο γήινες ανησυχίες στο Amazonia. Ο Duplantier στον δίσκο αυτόν πιάστηκε με το απειλούμενο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, με τελικό συμπέρασμα: «Το μεγαλύτερο θαύμα/είναι να καίγεται μέχρι το έδαφος». Τα έσοδα από το τραγούδι πήγαν στις αυτόχθονες φυλές Guarani και Kaiowa, συνεχίζοντας την παράδοση των Gojira που κρατάει πολύ καιρό στην καριέρα τους να αξιοποιούν τη μουσική τους ως μέσο για περιβαλλοντικό ακτιβισμό.

«Δεν θέλουμε απλώς να κυκλοφορήσουμε ένα τραγούδι με τίτλο "Amazonia". Θέλουμε να κάνουμε κάτι επιπλέον», έχει πει ο Joe. «Νιώθουμε την ευθύνη ως καλλιτέχνες να προσφέρουμε έναν τρόπο στους ανθρώπους να αναλάβουν δράση».

Το κάλεσμα για δράση που διαρκεί σε όλο το άλμπουμ κορυφώνεται με το The Chant, ένα αργό κομμάτι που ο Mario έχει χαρακτηρίσει ως το πιο μελωδικό υλικό των Gojira μέχρι σήμερα.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024heavy metalΠαρίσιΓαλλίαΜαρία ΑντουανέταΟλυμπιακοί Αγώνεςμουσική