Μουσική|29.07.2024 19:23

Πέθανε η τραγουδίστρια Misia - Ήταν η ιέρεια του φάντο

Newsroom

Η Πορτογαλίδα τραγουδίστρια Μίσια, η οποία αποτέλεσε μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ανανέωσης του φάντο, πέθανε το Σαββατοκύριακο σε ηλικία 69 ετών και θα αποτεφρωθεί στη Λισαβόνα στις 7 Αυγούστου, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη δισκογραφική της εταιρία τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Η Σουζάνα Μαρία Αλφόνσο ντε Αγκιάρ, γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα Μίσια, πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο της Λισαβόνας έπειτα από μακρά ασθένεια, ανέφεραν συγγενείς της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μαζί με τραγουδίστριες όπως η Μαρίζα, η Άνα Μούρα ή ακόμη η Κριστίνα Μπράνκο, ανήκε σε μία γενιά τραγουδιστριών φάντο που είχαν ανανεώσει τα τελευταία χρόνια αυτό το παραδοσιακό μελαγχολικό τραγούδι.

Τι είναι το Φάντο

Φάντο, που στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα ή πεπρωμένο, ονομάζεται ένα είδος μουσικής που εντοπίζεται τη δεκαετία του 1820 στην Πορτογαλία, σίγουρα όμως είχε παλαιότερες ρίζες. Η μουσική είναι μελαγχολική, το ίδιο κι οι στίχοι, που συχνά μιλούν για τη θάλασσα ή για τη ζωή των φτωχών. Η μουσική έχει σχέση με την πορτογαλική λέξη saudade, μια από τις δυσκολότερες λέξεις προς μετάφραση: είναι ένα είδος προσμονής, αλλά κι ένα μείγμα νοσταλγίας, λύπης, πόνου, ευτυχίας και αγάπης. Κάποιοι λάτρεις της μουσικής φάδο ισχυρίζονται ότι οι ρίζες της είναι ένα μείγμα της μουσικής των σκλάβων της Αφρικής με την παραδοσιακή μουσική των Πορτογάλων ναυτών και αραβικές επιρροές.

Πορτογαλίατραγουδίστριαειδήσεις τώραθάνατος