Μουσική|08.09.2024 10:12

Acid Pauli στο ethnos.gr: «Αγαπώ τη μουσική σκηνή της Αθήνας και ανυπομονώ να παίξω μετά από αρκετά χρόνια»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το Plissken Festival επιστρέφει φέτος στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, μ' ένα ανανεωμένο και εντυπωσιακό line-up που φέρνει στη σκηνή διεθνείς και ανερχόμενους καλλιτέχνες. Με έμφαση στη σύγχρονη και πρωτοποριακή μουσική, υπόσχεται να προσφέρει στο κοινό μια μοναδική εμπειρία. Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που θα εμφανιστούν βρίσκεται και ο Acid Pauli, το καλλιτεχνικό alter ego του Γερμανού DJ και μουσικού παραγωγού Martin Gretschmann.

Γνωστός για την πειραματική του προσέγγιση, ο Acid Pauli δημιουργεί μαγευτικά ηχητικά τοπία που παντρεύουν την ηλεκτρονική μουσική με οργανικούς ήχους, κινούμενος σ' ένα φάσμα που εκτείνεται από minimal techno και deep house μέχρι downtempo και ambient. Η μοναδικότητα της μουσικής του έγκειται στην απρόβλεπτη φύση της, προσφέροντας ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και συναισθηματική ένταση.

Ο Martin Gretschmann, πέρα από τη σόλο πορεία του ως Acid Pauli, είναι επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στα συγκροτήματα Console και The Notwist, συμβάλλοντας καθοριστικά στη γερμανική indie και electronica σκηνή. Με εμφανίσεις σε κορυφαία φεστιβάλ και κλαμπ παγκοσμίως, καθώς και κυκλοφορίες όπως τα άλμπουμ MST και BLD, έχει εδραιώσει τη φήμη του ως ένας από τους πιο δημιουργικούς και πρωτοπόρους καλλιτέχνες της εποχής μας. Λίγες μέρες πριν την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του στην Πειραιώς 260, ο Acid Pauli μίλησε στο ethnos.gr, αποκαλύπτοντας αν θα φέρει μαζί του νέα κομμάτια ή εκπλήξεις για το αθηναϊκό κοινό.

Τα sets σας είναι γνωστά για τον αφηγηματικό τους χαρακτήρα. Πώς επιλέγετε τα κομμάτια που θα χρησιμοποιήσετε ώστε να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα ή ιστορία; Υπάρχει κάποια μέθοδος ή είναι πιο αυθόρμητη διαδικασία;

Συνήθως είναι μια πολύ αυθόρμητη διαδικασία. Προσπαθώ να μην προγραμματίζω τίποτα, αλλά μου αρέσει να είμαι προετοιμασμένος και να έχω κάτι νέο για κάθε εμφάνιση. Η έλλειψη πλάνου μού δίνει την ελευθερία ν' αντιδρώ σε διαφορετικές καταστάσεις, όπως η ενέργεια του κοινού, η δική μου διάθεση, ο καιρός, ο ήχος, ο φωτισμός κ.λ.π., και να επιλέγω τη μουσική ενστικτωδώς. Κάποιες φορές αυτό λειτουργεί καλύτερα από άλλες, αλλά αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού.

Εχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι προσπαθείτε να δημιουργείτε μια «εμπειρία» και όχι απλώς ένα DJ set. Ποια στοιχεία θεωρείτε πιο σημαντικά για να μεταφέρετε αυτή την εμπειρία στο κοινό;

Σε ό,τι αφορά τη μουσική, μια καλή εμφάνιση για μένα είναι σαν κάτι που κυλά σε κύματα, αφήνοντας ενίοτε χώρο. Μου αρέσει να ρίχνω τους ρυθμούς και να τους χτίζω πάλι από την αρχή. Μου αρέσει επίσης να τιμώ τους μουσικούς από το μέρος που παίζω ή να εργάζομαι σε ορισμένες εννοιολογικές ιδέες πριν από την εμφάνιση. Δεν τις χρησιμοποιώ πάντα, αλλά μου δίνουν ένα πλαίσιο που με παρακινεί να εξερευνώ τη μουσική πιο βαθιά και με αυτόν τον τρόπο να εκπλήσσω τον εαυτό μου και, κατά συνέπεια, το κοινό μου. Για παράδειγμα, στο Tauron Nowa Muzyka έπαιξα μόνο τραγούδια και edits καλλιτεχνών που επίσης εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ εκείνη τη χρονιά, ή το set μου στο Fusion Festival 2023, που ξεκινά από 85 bpm και φτάνει τα 170 bpm, περνώντας από πολλά είδη και μηνύματα. Αλλά για να έχει μια καλή εμπειρία το κοινό, είναι πολύ σημαντικό το σύνολο, όπως ο ήχος, ο φωτισμός και η γενική ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποιείτε διάφορα αναλογικά και ψηφιακά εργαλεία στις εμφανίσεις σας. Πώς ισορροπείτε ανάμεσα στην τεχνολογία και το ανθρώπινο στοιχείο στις ζωντανές σας παραστάσεις;

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ αναλογικά και ψηφιακά εργαλεία, μέχρι και εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή, και από την εμπειρία μου, είναι πάντα οι τελικές αποφάσεις των ανθρώπων που κάνουν τη διαφορά. Είναι εργαλεία, αλλά το ίδιο το εργαλείο δεν δημιουργεί πραγματικά κάτι. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Ζούμε όμως σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή και ποιος ξέρει, ίσως υπάρξει ή ήδη υπάρχει περιεχόμενο που δημιουργείται από μηχανές, το οποίο θα θεωρούσαμε «γεμάτο ψυχή».

Συχνά παίζετε σε ασυνήθιστα μέρη, από έρημους μέχρι τροπικά νησιά. Πώς επηρεάζει το περιβάλλον το στυλ και την επιλογή της μουσικής σας;

Αυτό είναι μια υποσυνείδητη ή ενστικτώδης διαδικασία, αλλά σίγουρα επηρεάζει το στυλ και την επιλογή της μουσικής μου. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα είδος μουσικής που θεωρώ κατάλληλο για τη ζούγκλα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα το ίδιο για άλλους ανθρώπους, οπότε μπορεί να είναι αρκετά προσωπικό. Αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι που με κάνει ν' αποφασίζω αν ένα κομμάτι ταιριάζει στην έρημο ή όχι. Το περιβάλλον είναι σίγουρα πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της μουσικής μου. Ένα set τη νύχτα ακούγεται διαφορετικά από ένα set κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ηλιοβασίλεμα και η ανατολή είναι επίσης διαφορετικά, και αυτό είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή της μουσικής, αλλά όπως είπα πριν, είναι μια πολύ ενστικτώδης διαδικασία και δύσκολη να εξηγηθεί. Επίσης, ο DJ που παίζει πριν και μετά από μένα έχει μια επιρροή. Μου αρέσουν οι ομαλές μεταβάσεις από τον έναν DJ στον επόμενο, γιατί αυτό κάνει την ροή της βραδιάς πιο ομαλή, κάτι που προσπαθώ να κρατάω στο μυαλό μου.

Σε λίγες ημέρες θα εμφανιστείτε στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Plissken Festival. Τι θα παρουσιάσετε; Θα υπάρξουν εκπλήξεις ή νέα κομμάτια που θα παρουσιάσετε;

Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά ναι, ελπίζω κάτι νέο ή τουλάχιστον κάτι που είναι νέο για μένα. Αγαπώ τη μουσική σκηνή της Αθήνας, νιώθω ότι υπάρχει ένα πολύ αφοσιωμένο κοινό που αγαπά τη μουσική και ανυπομονώ να παίξω εκεί μετά από αρκετά χρόνια.

Έχετε ξαναπαίξει στη χώρα μας; 

Έχω εμφανιστεί στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά όχι όσο θα ήθελα, ειδικά στην Αθήνα. Έπαιξα εκεί πριν από μερικά χρόνια με το συγκρότημα The Notwist, του οποίου υπήρξα μέλος.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής τα τελευταία χρόνια; Υπάρχουν καλλιτέχνες ή τάσεις που σας εμπνέουν;

Μου αρέσει πολύ η μουσική Amapiano, έχει έναν διαφορετικό ρυθμό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ευρώπη, και πάντα υπάρχουν ενδιαφέροντες ήχοι από τη Νότια Αμερική. Γενικά, η ηλεκτρονική μουσική έχει γίνει αρκετά σκληρή και γρήγορη τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί πολύ λόγω των γνωστών λόγων (COVID, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή κ.λπ.). Το καταλαβαίνω απόλυτα, αν και δυσκολεύομαι ν' ακούσω αυτήν τη μουσική για μεγάλο διάστημα. Μου αρέσει όμως ο πιο γρήγορος ρυθμός και το βρίσκω ενδιαφέρον να παίζω, αλλά ίσως όχι τόσο σκληρό ή σκοτεινό.

Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει περισσότερο στη δουλειά σας αυτή τη στιγμή;

Αρχισα να πειραματίζομαι με πιο γρήγορους ρυθμούς και μου αρέσει... ανοίγει ένα διαφορετικό πεδίο για τη μουσική μου και ειδικά για edits και remixes. Έχω ένα νέο στούντιο σ' ένα παλιό φορτηγάκι που χρησιμοποιούσαν για να εκπέμπει ραδιοφωνικός σταθμός και το οποίο είναι παρκαρισμένο στη μέση του πουθενά. Είναι περιορισμένο σε έκταση, οπότε πρέπει να μειώσω τα μηχανήματα με τα οποία δουλεύω, αλλά λατρεύω αυτόν τον χώρο. Ο ήχος εκεί είναι απίστευτος και μου αρέσει η αντίθεση του να βγαίνω από το φορτηγό και να βρίσκομαι στη φύση.

Τι να περιμένουμε από τον Acid Pauli στο μέλλον; Υπάρχουν νέα projects ή ιδέες που ετοιμάζετε;

Δεν ξέρω πού ακριβώς θα οδηγήσει αυτό το ταξίδι, αλλά επιστρέφω μ' ένα πρότζεκτ που έχει να κάνει με ζωντανές παραστάσεις, οι οποίες θα είναι πιο αφηρημένες και θα συνδυάζουν πολλούς μουσικους. Ένα νέο label πρόκειται επίσης να γεννηθεί. Του χρόνου θέλω να περιοδεύσω λίγο λιγότερο και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην παραγωγή. Νιώθω επίσης ότι χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να μην κάνω τίποτα. Είμαι λίγο μανιακός με τη δουλειά, φυσικά επειδή είναι το πάθος μου και την αγαπώ, αλλά νιώθω ότι είναι καιρός να ξεκουραστώ και να πειραματιστώ απλώς με το να κάθομαι και να κάνω λιγότερα πράγματα.

συναυλίαΠειραιώς 260