Μουσική|02.10.2024 18:40

Bartees Strange: Νέο single «Sober» πριν από την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Horror»

Newsroom

O Bartees Strange ανακοίνωσε πως το τρίτο άλμπουμ του, με τίτλο «Horror», θα κυκλοφορήσει στις 14 Φεβρουαρίου 2025. To άλμπουμ αυτό είναι το πιο φιλόδοξο και πιο εξωστρεφές ως τώρα και αποτελεί τη συνέχεια του «Farm To Table» που κυκλοφόρησε το 2022.

Ο Strange μεγάλωσε μέσα στο φόβο. Η οικογένειά του, του έλεγε τρομακτικές ιστορίες για να δώσει μαθήματα ζωής και σε νεαρή ηλικία άρχισε να βλέπει τρομακτικές ταινίες για να εξασκηθεί στο να είναι δυνατός. Ο κόσμος μπορεί να είναι ένα τρομακτικό μέρος, και για ένα νεαρό, queer, μαύρο άτομο στην αγροτική Αμερική, αυτός ο τρόμος μπορεί να είναι σπλαχνικός. Το «Horror» είναι ένα άλμπουμ που μπορεί να σε βοηθήσει ν' αντιμετωπίσεις αυτούς τους φόβους και να γίνεις κάποιος που πρέπει να τον φοβούνται.

Παράλληλα με την ανακοίνωση, κυκλοφόρησε και το νέο single «Sober» σε παραγωγή των Strange, Jack Antonoff, Yves Rothman και Lawrence Rothman. Ο Strange λέει: «Αυτό το τραγούδι έχει να κάνει με την συνεχόμενη απογοήτευση μέσα σε μια σχέση που σε οδηγεί στο αλκοόλ. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο πιθανότατα μπορούν να συσχετιστούν πολλοί άνθρωποι. Να είσαι ερωτευμένος, αλλά να μην είσαι ο καλύτερος στο να το δείχνεις ή να νιώθεις επιτυχημένος μέσα σε αυτό. Και να φοβάσαι ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο θα ασχολείσαι πάντα γιατί δεν έχεις δει ποτέ καλύτερο παράδειγμα για το πώς λειτουργεί η αγάπη».

Το single συνδυάζεται μ' ένα μουσικό βίντεο σε σκηνοθεσία του Ricardo Betancourt που αντλεί έμπνευση από την παράσταση «Soul Train» του 1974, των Sly & The Family Stone. Το «Horror» περιλαμβάνει επίσης το εκρηκτικό single «Lie 95» που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ο Strange λέει για το «Horror» – «Κατά κάποιο τρόπο νομίζω ότι έφτιαξα αυτόν τον δίσκο για να απευθυνθώ σε ανθρώπους που μπορεί επίσης να φοβούνται τα πράγματα στη ζωή τους. Για μένα είναι η αγάπη, οι τοποθεσίες, η κοσμική κακή τύχη ή αυτό το αίσθημα καταστροφής το οποίο με διακατέχει από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να περιηγηθείς στις φρικαλεότητες και τις παραξενιές της ζωής μόλις συνειδητοποιήσεις ότι όλοι γύρω σου αισθάνονται το ίδιο. Με αυτό το άλμπουμ απλώς προσπαθώ να συνδεθώ. Προσπαθώ να μικρύνω το μέγεθος του κόσμου. Προσπαθώ να νιώσω κοντά – έτσι φοβάμαι λιγότερο».

Ο Strange ξεκίνησε τη δημιουργία του «Horror» στο στούντιο του σπιτιού του έχοντας το μυαλό του στην παραγωγή. Σε ένα session με τον Yves και τον Lawrence Rothman (Yves Tumor, Lady Gaga) δημιουργήθηκε μια ρυθμική και ηχητική βάση για τα κομμάτια του δίσκου. Αφού ο Strange γνώρισε τον Jack Antonoff και έγιναν γρήγορα φίλοι, ο Strange δούλεψε κάποιο υλικό για το συγκρότημα του Antonoff, τους Bleachers ενώ ο Antonoff συνέβαλε στο «Horror».

Οι δυο τους ολοκλήρωσαν τον δίσκο μαζί, δουλεύοντας τα ακατέργαστα τραγούδια, διασκευάζοντας και ολοκληρώνοντάς τα με ήχους και ιδέες που έμελλε να εμπνέουν φόβο. Καθ' όλη τη διάρκεια του δίσκου, ο Strange καταθέτει τη μια δύσκολη αλήθεια μετά την άλλη, σε ένα ηχητικό κομμάτι μουσικής που θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί το soundtrack της παιδικής του ηλικίας. Στα 12 νέα τραγούδια του άλμπουμ υπάρχουν στοιχεία από τη μουσική που του έμαθε ο μπαμπάς του - Parliament Funkadelic, Fleetwood Mac, Teddy Pendergrass και Neil Young – τα οποία συναντούν το ενδιαφέρον του Strange για το hip-hop, την country, το indie rock και τη house.

Από το 2022 που κυκλοφόρησε το «Farm to Table», ο Strange έκανε περιοδεία δίπλα σε ονόματα όπως boygenius, Clairo, Dijon και The National. Τον Φεβρουάριο του 2025, θα δώσει μια σειρά από συναυλίες στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

Γεννημένος στο Ίπσουιτς της Αγγλίας από πατέρα στρατιωτικό και μητέρα τραγουδίστρια όπερας, ο Bartees Strange είχε μια νομαδική παιδική ηλικία πριν τελικά εγκατασταθεί στο Μάστανγκ της Οκλαχόμα. Αργότερα, ο Bartees ξεκίνησε να παίζει μουσική σε σκληροπυρηνικά συγκροτήματα στην Ουάσιγκτον και το Μπρούκλιν ενώ εργαζόταν στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και στο κίνημα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Πρόσφατα, η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε πολλά δημοφιλή soundtracks τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, όπως το «The New Look» (Apple TV) και το «I Saw The TV Glow» (A24).

To «Horror» θα κυκλοφορήσει στις 14 Φεβρουαρίου 2025 και θα είναι διαθέσιμο ψηφιακά, σε CD, σε μαύρο βινύλιο, σε διαφανές βινύλιο (αποκλειστικά σε ανεξάρτητα δισκοπωλεία και στο site του καλλιτέχνη) και σε κόκκινο βινύλιο (αποκλειστική έκδοση Dinked) που θα περιλαμβάνει ένα επιπλέον 7" με τα νέα τραγούδια «Like This» και «Pigs Fly».

τραγουδιστήςThe Hubstersφόβος