Μουσική|31.10.2024 09:59

Ζερβάκης και Τσουράπης στο ethnos.gr: «Η μουσική σκηνή άλλαξε, είναι καμουφλαρισμένη με ντιριντάχτα»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, ένας από τους πιο εκφραστικούς ερμηνευτές και ανήσυχους δημιουργούς της νεότερης μουσικής σκηνής και ο Βύρων Τσουράπης, ο χαρισματικός τραγουδοποιός με την ιδιαίτερη φωνή που γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από την εκπομπή «Μουσικό κουτί», έρχονται για δύο ακόμα (2 & 9/11) δυνατές και ανατρεπτικές εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου Club.

Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια που έχουμε αγαπήσει από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά και με ευφάνταστες και πειραγμένες διασκευές. Οι δύο καλλιτέχνες μάς ταξιδεύουν από την Κρήτη μέχρι την Κωνσταντινούπολη σε μία μοναδική μουσική διαδρομή από το χθες στο σήμερα, εκεί που η παράδοση συναντά τα ρεμπέτικα, τα blues, το έντεχνο και τη ροκ.

Το πρόγραμμα σας συνδυάζει μουσικές από την Κρήτη μέχρι την Κωνσταντινούπολη, από την παράδοση ως το ροκ και τα blues. Πώς αντιδρά ο κόσμος στη συνύπαρξη αυτών των μουσικών ειδών που παρουσιάζετε;

Β. Τσουράπης: Με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό! Όταν προσπαθείς με πολύ σεβασμό και αγάπη να συνδυάσεις μουσικές που εκτιμάς και που μιλάνε στην ψυχή σου, αυτό το καταλαβαίνει το κοινό και το εκτιμά. Επίσης, είναι ένα πείραμα που κάναμε για τέσσερις κύκλους και στο «Μουσικό Κουτί», το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Όταν λοιπόν βρίσκεσαι και με ανθρώπους που μοιράζεστε κοινή αισθητική και μεράκι για τη μουσική το αποτέλεσμα αγκαλιάζεται και απο τον κόσμο!

Γ. Ν. Ζερβάκης: Υπάρχει μια λεπτή γραμμή στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα που συνδυάζει σύγχρονα και παραδοσιακά ακούσματα. Σκοπός είναι να κάνουμε μία παράσταση, με αρχή μέση και τέλος. Η μουσική μας ρίζα μας τρέφει και μας στηρίζει. Έρχεται στο σήμερα να μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της και το λόγο που ανθίσαμε. Αυτό το αντιλαμβάνεται το κοινό στην αρχή με έκπληξη και στη συνέχεια με απόλυτο ενθουσιασμό.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη συνεργασία σας και ποιες είναι οι βασικές αξίες που σας ενώνουν ως συνεργάτες και καλλιτέχνες;

Β. Τσουράπης: Η αφορμή ήταν η γνωριμία μας με το Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη στο «Μουσικό Κουτί» στο πλαίσιο των γυρισμάτων της εκπομπής. Μετά με τίμησε με την παρουσία του ως καλεσμένος σε μία εμφάνιση μου στο Σταυρό του Νότου πέρσι και από αυτή την σύμπραξη αυτή προέκυψε ένα αναπάντεχα μαγικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι μας μπήκε ιδέα, ωρίμασε, την δουλέψαμε πολύ και είμαστε πλέον έτοιμοι να την μοιραστούμε και μαζί σας. Όπως προείπα, οι βασικές αρχές που μας ενώνουν είναι η βαθιά αγάπη και ο σεβασμός για την μουσική καθώς και η κοινή αισθητική. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο.

Γ. Ν. Ζερβάκης: Νομίζω και οι δυο έχουμε κλείσει κατα καιρούς τα αυτιά μας σε ό.τι μπορεί να μας προσφέρει μια εφήμερη κατάσταση και έχουμε συγκεντρωθεί σε αυτό που λειτουργεί σαν διέξοδος και δεν είναι άλλο από την ίδια την τέχνη που υπηρετούμε.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στιγμή που θυμάστε από τις πρόβες ή τις μέχρι τώρα κοινές σας ζωντανές εμφανίσεις;

Γ. Ν. Ζερβάκης: Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε για τις πρόβες στην εκπομπή, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η όρεξη όλων των παιδιών να προσφέρουν χωρίς ποτέ ν' αντιληφθείς κάποιον να δυσανασχετεί για κάτι. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του Βύρωνα που το βγάζει και στο live, η αγάπη για προσφορά στους συμπαίκτες μας και στο κόσμο. Νομίζω σύντομα θα έχω να σας διηγηθώ πολλά.

Β. Τσουράπης: Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση από την αρχή σ' εμένα, τον Γιώργο αλλά και τα παιδιά που έχουμε τη χαρά να παίζουμε παρέα, είναι το πόσο αβίαστα και ξεκούραστα κυλάει το πρόγραμμα. Ενώ περνάμε από αρκετά διαφορετικά μουσικά μονοπάτια η διαδρομή γίνεται εντελώς φυσικά χωρίς να βγαίνει κόπωση. Αυτό συνέβει και στις πρόβες αλλά και στην πρεμιέρα μας και είναι βασικό συστατικό μίας επιτυχημένης παράστασης!

Βλέπετε αλλαγές στη μουσική σκηνή και την ανταπόκριση του κόσμου από την πανδημία και μετά; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε ν' αλλάξει ή να ενισχυθεί;

Γ. Ν. Ζερβάκης: Η μουσική σκηνή όπως τη γνωρίσαμε δεν υπάρχει. Είναι καμουφλαρισμένη με ντιριντάχτα και ωχ αμαν αμαν. Οι λόγοι που έφτασε εκεί είναι πολυσύνθετοι, με κυριότερο όμως την έλλειψη νέων καλλιτεχνών. Σταμάτησαν να επενδύουν στη νέα γενιά και επαναπαύτηκαν στα σίγουρα και στο τέλος γέρασαν όλοι μαζί με το κοινό τους. Αντιλαμβάνομαι όμως και μια μερίδα του κόσμου που έχει την ανάγκη να ψάξει να βρει τον «ήχο» και τον «στίχο» της μακριά από τα συνηθισμένα και πολυπαιγμένα. Για παράδειγμα μέσα στην πανδημία αρκετός κόσμος - λόγο του χρόνου που είχε - ανακάλυψε προτάσεις από νέους δημιουργούς και τους ακολούθησε και στα live.

Β. Τσουράπης: Υπάρχουν ταυτόχρονα δύο τάσεις εντελώς αντίθετες, αλλά ταυτόχρονα εξίσου έντονες. Υπάρχουν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να φοβούνται τους κλειστούς χώρους και ν' αποφεύγουν τα μέρη με πολυκοσμία και υπάρχουν και αυτοί που έχουν τη δίψα να βγουν και να έρθουν σε επαφή με άλλους. Ευτυχώς, όσο περνάει ο καιρός και όλη αυτή η ανησυχία έρχεται στο πραγματικό της μέγεθος, το κοινό έρχεται όλο και πιο κοντά. Αυτό που θα ήθελα να ενισχυθεί είναι η προβολή των εκδηλώσεων που γίνονται και των νέων τραγουδιών που κυκλοφορούν ώστε να έχει καλύτερη ενημέρωση το κοινό και να μπορεί να έρθει πιο κοντά μ' εμάς τους καλλιτέχνες και με τη δουλειά μας.

Το TikTok και άλλα social media έχουν αλλάξει πολύ τον τρόπο που οι καλλιτέχνες επικοινωνούν τη δουλειά τους. Πώς τα χρησιμοποιείτε εσείς;

Γ. Ν. Ζερβάκης: Τα χρησιμοποιώ τόσο όσο, δυο φορές τη μέρα θα μπω ν' απαντήσω ή ν' αναρτήσω ότι χρειάζεται για τη δουλειά μου και τέλος. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τη χρήση τους και χάνεται όλο και περισσότερο η προσωπική επικοινωνία.

Β. Τσουράπης: Πλέον αναγκαστικά οι καλλιτέχνες τα κάνουν όλα μόνοι τους. Εκτός απο τις παραγωγές των δίσκων, την οργάνωση και προώθηση της μουσικής  και των συναυλιών τους είναι υποχρεωμένοι να γίνουν και content creators.. αυτό είναι πολύ χρονοβόρο και αρκετές φορές εξαντλητικό, γιατί καλείσαι εκτός από μουσικός να γίνεις και σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κάμερα μαν, μοντέρ, ηθοποιός, παρουσιαστής, stand up comedian και πολλά άλλα για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις την δουλειά σου.. τελικά δεν είμαι σίγουρος ότι όλο αυτό βοηθάει ή απλώς σε αποσυντονίζει και χάνεις τη συγκέντρωση να δώσεις έμφαση στη μουσική… τείνω να πιστεύω ότι μάλλον κακό κάνει στην τέχνη γενικά παρά την προωθεί!

Πιστεύετε ότι οι νέοι καλλιτέχνες που δημιουργούν μουσική αποκλειστικά για την «viral» απήχηση χάνουν κάποια στοιχεία αυθεντικότητας ή είναι απλώς μέρος της εξέλιξης της μουσικής;

Γ. Ν. Ζερβάκης: Είμαι πεπεισμένος πως όταν κάνεις μουσική με βάση το τι αρέσει στους άλλους έχεις χάσει το νόημα και από καλλιτέχνης είσαι ένας εμποράκος της τέχνης. Αν η επιτυχία έρθει μέσα από ότι σε «βασάνισε» και έγινε τραγούδι τότε έχεις υπηρετήσει σωστά το σκοπό σου.

Β. Τσουράπης: Πάντα όταν επικοινωνούμε τη μουσική μας θέλουμε ν' ακουστεί απ' όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να έχει απήχηση και να ταξιδέψει όσο πιο μακριά γίνεται. Κάποτε λεγόταν επιτυχία, μετά σουξέ, αργότερα hit και πλέον viral. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά υγιές. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η πρόθεση πίσω απ' όλο αυτό. Δεν είναι σημείο των καιρών. Πάντα υπήρχαν τραγούδια επιτυχίες που γίνονταν για ν' αγγίξουν ψυχές και άλλα για να κάνουν μία εφήμερη αίσθηση. Αυτό που έχει αλλάξει όμως αρκετά λόγω των social media και του ατέρμονου «μηχανικού σκρολαρίσματος» είναι η συγκέντρωση των ανθρώπων και η πρόθεση να εμβαθύνουν σε νέα ερεθίσματα που μπορεί να έχουν περισσότερα επίπεδα ανάγνωσης ή να χρειάζονται περισσότερες ακροάσεις για ν' ανακαλύψει κάποιος τον πλούτο που κρύβουν.

συνέντευξηΣταυρός του ΝότουειδήσειςΜουσικό Κουτί