Μουσική|21.06.2019 14:13

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Όλη η Ελλάδα μία μουσική σκηνή

Αναστασία Κουκά

21η Ιουνίου: ημερομηνία ξεχωριστή όχι μόνον γιατί σηματοδοτεί την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου αλλά και επειδή γιορτάζει η Μουσική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής γιορτάζεται για 20ή χρονιά στη χώρα μας γι’ αυτό και το φετινό, πανελλαδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα πλούσιο και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 380 δράσεις, 300 σχήματα, 40 ορχήστρες, 35 χορωδίες, 65 Djs, 270 σημεία εκδηλώσεων σε 48 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας!

Ολόκληρη η χώρα, από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη, από το Αργοστόλι έως την Μυτιλήνη, από την Αρχαία Ολυμπία έως τη Νίσυρο, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη, θα μεταμορφωθεί, για 24 ώρες, σε μια τεράστια σκηνή από την οποία θα παρελάσουν μουσικοί καταξιωμένοι και νεότεροι που εκπροσωπούν πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη.

Σχεδόν όλοι οι δήμοι της Αττικής θα συμμετέχουν στην ετήσια γιορτή της μουσικής και της εαρινής ισημερίας με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, συναυλίες και παραστάσεις. Στο Ηρώδειο, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παίξει έργα Σκαλκώτα, Μέντελσον και Προκόφιεφ υπό την μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη ενώ λίγο παραπάνω, στο Νομισματικό Μουσείο, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό την μουσική διεύθυνση του Σταύρου Μπερή, θα ερμηνεύσει δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε ενδιαφέρουσες διασκευές Νίκου Κυπουργού, Μιχάλη Αδάμη, Θόδωρου Αντωνίου, Μιχάλη Τραυλού, Γιάννη Ιωαννίδη κ.α.

Πιστό για μία ακόμη χρονιά στην συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διαθέτει τον καταπράσινο κήπο του ειδικά γι΄ αυτόν το σκοπό. Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τις 8 το βράδυ, είναι εξαιρετικά πλούσιο και καλύπτει μια μεγάλη μουσική γκάμα. Η έναρξη θα γίνει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η οποία θα παρουσιάσει έργα από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι σολίστ του πιάνου Χρήστος Μαράντος και Harrald Ossberger σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για τέσσερα χέρια ενώ θα ακολουθήσει η συναυλία του μουσικού σχήματος «Mottet» που θα παρασύρει το κοινό σε ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, στις 5 το απόγευμα, θα ξεκινήσει, στον ίδιο χώρο, το πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Οι δράσεις, οι οποίες θα απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικής τεχνολογίας αλλά και συναυλίες.

Μια υπαίθρια μουσική γιορτή θα στηθεί το βράδυ, από τις 10 και μετά, στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Αδριανού. Μουσικοί του Athenaeum θα παρουσιάσουν ένα τζαζ πρόγραμμα με μεγάλη ποικιλία και ασταμάτητο ρυθμό.

Λίγο πιο πέρα, στου Ψυρρή, στην οδό Μιαούλη θα στηθεί ένα Κρητικό Διονυσιακό Πανηγύρι με τους Γιάννη Μιχαλά, τον Αλέξανδρο Κανακάκη και τον Γιώργο Ψαράκη ενώ στην Πλατεία Βαρνάβα του Παγκρατίου τον ρυθμό θα δίνουν οι Batuka (βραζιλιάνικα κρουστά), Αργύρης Λουλατζή (έντεχνο), Centienela Duet (τζαζ) και Remi & the Road (φολκ, κάντρι, ροκ εν ρολ).

Ο Εθνικός Κήπος θα φιλοξενήσει, στις 7 το απόγευμα, συναυλία χορωδιακής μουσικής με την Big Band του Δήμου Αθηναίων ενώ ανάλογο θα είναι και το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Ωδείο.

Η Θεσσαλονίκη θα δώσει το δικό της «παρών» στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με πλήθος εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορά σημεία της πόλης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η συναυλία «Ήρωες» που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης με σολίστ από την Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου. Αλλά και στους υπαίθριους χώρους και στον εξωτερικό φράχτη του κτιρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις τρεις εντυπωσιακές ηχητικές εγκαταστάσεις – περφόρμανς με τίτλο «Περιφράξεις/ Διασχίσεις».

μουσικήεκδηλώσειςΕλλάδα