Μουσική|24.10.2018 12:42

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Οι μουσικοί δρόμου δεν είναι επαίτες»

Βασίλης Ιγνατιάδης

Όταν η μουσική του δρόμου διώκεται ως επαιτεία, οι μουσικοί ξεσηκώνονται και βγαίνουν μαζικά στον  δρόμο, όχι για να παίξουν, αλλά για να διαμαρτυρηθούν σιωπηρά. Με μια «άηχη» μουσική διαμαρτυρία, αύριο το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό τον τίτλο-μήνυμα «Η Μουσική Στον Δρόμο Δεν Είναι Επαιτεία», ο Σύλλογος Μουσικών Βόρειας Ελλάδας ζητά να μπει τέλος στις προσαγωγές μουσικών του δρόμου και στις διώξεις τους με αυτή την κατηγορία.

Αφορμή στάθηκε η προσαγωγή το βράδυ της Κυριακής μιας εναλλακτικής μουσικού, που έπαιζε με την κιθάρα της στην Αριστοτέλους, απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.

Το περιστατικό δημοσιοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος κατήγγειλε ως απαράδεκτη την προσαγωγή, κάνοντας λόγο για δίωξη του πολιτισμού από την αστυνομία που υπερθεματίζει στην αναλγησία, ενώ κάλεσε όλους τους μουσικούς και όσους νιώθουν μουσικοί να πάρουν μέρος στη σιωπηρή διαμαρτυρία της Τετάρτης έξω από το συγκεκριμένο Τμήμα.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως θα υπάρξει εντός της εβδομάδας προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή για το θέμα, προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις.

Ώρες αργότερα, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού ζητώντας να πληροφορηθούν αν θα προβούν σε συμβολικά μέτρα ή ρυθμίσεις που θα εγγυώνται την ελεύθερη άσκηση του συγκεκριμένου πολιτιστικού έργου. «Πρέπει να καταργηθεί η μεταξική διάταξη για την επαιτεία. Είναι φασιστική, αναχρονιστική, είναι ένα απολειφάδι που πρέπει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Οι μουσικοί δεν είναι επαίτες. Είναι νέα παιδιά, έφηβοι από μουσικά γυμνάσια και λύκεια, μεγαλύτεροι φοιτητές που έχουν την τέχνη του δρόμου ως τρόπο έκφρασης, είτε παλιοί μουσικοί που βρίσκονται έξω από πραγματική ανάγκη, γιατί σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Δεν προσβάλλουν την πόλη, δεν ενοχλούν κανέναν» είπε στο «Έθνος» με θυμό ο γνωστός τραγουδοποιός.

Ο Σύλλογος Μουσικών Βόρειας Ελλάδας, που διοργανώνει τη μουσική διαμαρτυρία, έχει κινήσει τις σχετικές πρωτοβουλίες εδώ και δύο χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2016, με αφορμή ανάλογο περιστατικό προσαγωγής ενός μουσικού, προχώρησε σε μουσική «κατάληψη» της Νέας Παραλίας, με εκατοντάδες διάσπαρτους μουσικούς του δρόμου να γεμίζουν ένα μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου από τον Λευκό Πύργο ως το «Μακεδονία Παλλάς» και χιλιάδες κόσμου να συμμετέχουν στη γιορτή διαμαρτυρίας, δηλώνοντας συμπαράσταση.

Η νέα προσαγωγή έγινε το βράδυ της Κυριακής, με 4-5 αστυνομικούς να πλησιάζουν τη μουσικό η οποία έπαιζε με την κιθάρα της έξω από υποκατάστημα τράπεζας απέναντι από το ΑΤ Λευκού Πύργου και να την οδηγούν στο Τμήμα. 

Σε βοήθειά της προσέτρεξε ο Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, μέλος του Συλλόγου Μουσικών, ο οποίος έτυχε να περνά από το σημείο με τη σύζυγό του την ώρα της προσαγωγής. «Τους είπα την ιδιότητά μου και τους ενημέρωσα πως το τρέχουμε το θέμα ως σύλλογος. Συνάντησα ένα θέατρο του παραλόγου. Ήθελαν να την πάνε στο ΑΤ Τούμπας λόγω έλλειψης... χώρου. Έγινε ένα τηλεφώνημα του δικηγόρου του Συλλόγου στο Τμήμα, έπειτα από δική μου παράκληση. Την άφησαν ελεύθερη. Δεν ξέρω αν έγινε μήνυση και αν θα ακολουθήσει δίκη» είπε στο «Έθνος» ο κ. Σαρηγιαννίδης. «Σε όλον τον κόσμο παίζουν μουσικοί στον δρόμο. Δεν μπορεί μόνο αυτό να διώκεται ως επαιτεία, πρέπει να αλλάξει» τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Σφίγγος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας.