Μουσική|14.01.2020 15:05

Ακέφαλη η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Παραιτήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΤΟΣ

Μαρία Ριτζαλέου

Με καταγγελίες για ασυνεννοησία με τους μουσικούς και την διεύθυνση, αλλά και για αδιαφορία από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, παραιτήθηκαν τα τρία από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών (ΕΤΟΣ) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Την επιστολή παραίτησης που έστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΤΟΣ, διεθνούς φήμης πιανίστας και καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χανς-Ούβε Μάτσκε και τα μέλη Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια στο Α.Π.Θ. και Μιχάλης Νηστικάκης, μέλος Ε.Ε.Π. του ΠΑΜΑΚ, συνοδεύουν με τρισέλιδο απολογισμό για την περίοδο 2016-2019.

Σημειώνεται πως από τις 27 Δεκεμβρίου είχε υποβάλλει την παραίτησή του ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΤΟΣ, καθηγητής μουσικής επίσης στο ΠΑΜΑΚ, Δημήτρης Χανδράκης κι έτσι η ΚΟΘ μένει ακέφαλη. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε δυσλειτουργία μεταξύ της διοίκησης του ΕΤΟΣ και των μουσικών, οι τελευταίοι μάλιστα κατηγορούσαν τα μέλη του Δ.Σ. ότι προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση της ορχήστρας. «Φήμες προφανώς ψευδείς, καθότι είναι γνωστός ο αγώνας που έχουμε δώσει για τον δημόσιο χαρακτήρα της», αναφέρεται στην παραίτηση των μελών του Δ.Σ., ενώ έγινε γνωστό ότι ο Ούβε Μάτσκε είχε κάνει 4 αιτήσεις για να συμπράξει μουσικά με την ΚΟΘ και το αίτημά του δεν έγινε ποτέ δεκτό.

Όπως αναφέρουν άτομα του περιβάλλοντος του Ούβε Μάτσκε στο ethnos.gr, ο ίδιος είχε επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς να πάρει απάντηση, ενώ είχαν τελικά συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, ανάμεσα στα άλλα το στεγαστικό της ΚΟΘ, τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, αλλά και την νομιμότητα της σύμβασης της διευθύντριας της ΚΟΘ, Ζωής Τσόκανου με το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για την διεύθυνση της ΚΟΘ στο Φεστιβάλ Επταπυργίου τον περασμένο Ιούλιο. Τα μέλη του ΕΤΟΣ επισημαίνουν ότι αυτό είναι παράνομο και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στείλει το θέμα στον εισαγγελέα.

Στον απολογισμό της τριετίας, ο Ούβε Μάτσκε και τα άλλα μέλη του ΕΤΟΣ αναφέρουν πως όταν ανέλαβαν τον Ιανουάριο του 2016 η ΚΟΘ είχε ένα χρέος λίγο πάνω από 2.500.000 ευρώ και «το 2019 είναι χρονιά που για πρώτη φορά στην ιστορία του ταμείου δεν κλείνει ελλειμματικά». Σημειώνουν επίσης ότι διευθετήθηκαν οφειλές του ΕΤΟΣ παρελθόντων χρόνων προς ιδιώτες, αλλά και προς την εφορία και για πρώτη φορά υποβλήθηκε αίτημα επιστροφής ΦΠΑ. Προσλήφθηκαν 20 μόνιμοι υπάλληλοι «σε εποχή που σε άλλους φορείς μειώνεται ο αριθμός των υπαλλήλων», πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός του λογιστηρίου, έγινε η πρώτη πλήρης καταγραφή των οργάνων της ορχήστρας και εκταμιεύτηκαν 400.000€ ως έκτακτη επιχορήγηση για την αγορά μουσικών οργάνων.

Ούβε ΜάτσκεπαραιτήσειςΚΟΘ