Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει και ταξιδεύει πέρα από τους ορίζοντες - Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ένα πλούσιο πρόγραμμα με διεθνείς παραγωγές, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και ευρεία γκάμα ρεπερτορίου, που περιλαμβάνει από ρεμπέτικο και παραδοσιακά ακούσματα μέχρι έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής, θα παρουσιάσει η έκτη έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 13 Αυγούστου σε διαφορετικές τοποθεσίες της Χίου και στο γειτονικό νησί των Οινουσσών.
Όπως κάθε χρόνο, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου αναδεικνύει τα φυσικά τοπία και την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού διοργανώνοντας εκδηλώσεις, σε τοποθεσίες με ιστορική σημασία, ενώ φιλοξενεί καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, που εκπροσωπούν διαφορετικά μουσικά είδη. Μεταξύ των φετινών προσκεκλημένων βρίσκονται η Μαρία Φαραντούρη, ο Taner Akyol, η Τάνια Γιαννούλη, η Σοφία Σαρρή και διεθνούς φήμης σολίστ κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί και μια συναυλία σε συνεργασία με το διεθνές project Outernational, ενώ το φεστιβάλ τιμά με εκδηλώσεις του τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου.
Κοινός τόπος όλων των φετινών εκδηλώσεων, το ταξίδι πέρα από τους ορίζοντες. Το ταξίδι αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν για πάντα τον τόπο τους, αυτών που διέσχισαν τους ωκεανούς αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αυτών που ταξιδεύουν νοητά στον χώρο και στον χρόνο με όχημα τη μουσική, που έγιναν πολίτες του κόσμου και με την ορμή, τη δύναμη και την ελευθερία που χαρίζει η μουσική πέρασαν σύνορα που έμοιαζαν απροσπέλαστα. Η έκτη έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου τιμά αυτούς τους «ταξιδιώτες» και τους ακολουθεί στα ταξίδια και τις αναζητήσεις τους.
Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
Μια συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη και τον διεθνούς φήμης σολίστ και συνθέτη Taner Akyol, με τον οποίο η Ελληνίδα ερμηνεύτρια συνεργάστηκε πριν μερικά χρόνια στη δισκογραφική του δουλειά, «Dance to the Sun». Η μούσα του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσει επίσης τραγούδια του ίδιου, τιμώντας τη μνήμη του στη πόλη που γεννήθηκε.
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με το project «Αλληλεγγύη» της Γερμανίδας εικαστικού και stage designer, Barbara Ehnes. Πρόκειται για μια βίντεο-εγκατάσταση, που παρουσιάζει ενεργούς πολίτες από διαφορετικές χώρες να καταγράφουν τη δική τους ερμηνεία της αλληλεγγύης και για μια συναυλία που συνδέει το ρεμπέτικο, όπως διαμορφώθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και λιμάνια της Ελλάδας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με τη σύγχρονη μουσική. Στη συναυλία συμμετέχουν το σύνολο σύγχρονης μουσικής hand werk και Χιώτες μουσικοί καθώς βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι οι δημιουργικές συνεργασίες και συμπράξεις ντόπιων καλλιτεχνών με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του φεστιβάλ.
Με ιδιαίτερη χαρά το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου υποδέχεται τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα και συνθέτη, Τάνια Γιαννούλη, μία από τις πιο δυναμικές και ζωτικές φωνές της σύγχρονης τζαζ, με εξαιρετικές κριτικές στον διεθνή Τύπο. Μαζί με τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα) και τον Κυριάκο Ταπάκη (ούτι) σχηματίζουν ένα μοναδικό τρίο, ερμηνεύοντας πρωτότυπες συνθέσεις, θολώνοντας τα όρια μεταξύ Ανατολής - Δύσης και σύγχρονης, world και τζαζ μουσικής.
Επιπλέον, συνεχίζεται η συνεργασία με το διαπολιτισμικό πρότζεκτ Outernational το οποίο φέτος θα παρουσιάσει μουσικά «θραύσματα» και «ίχνη» από γλώσσες και ήχους του παρελθόντος, που δεν χρησιμοποιούνται πια. Οι συνθέτες Aida Shirazi και Emre Dundar συνεργάζονται σε αυτή τη μουσική «ανασκαφή» με σολίστες που υπηρετούν με αφοσίωση την περσική, την ανατολίτικη και την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Το αποτέλεσμα της έρευνας και της ενδιαφέρουσας σύμπραξής τους, θα παρουσιαστεί με όργανα κλασικής και μπαρόκ μουσικής καθώς και με παραδοσιακά όργανα, φωνητικά αλλά και σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, σε μια συναυλία όπου το παρελθόν ενώνεται με το μέλλον.
Μια ακόμα συνεργασία που ξεκίνησε την περσινή χρονιά και έθεσε τις βάσεις για ένα συνεχή δημιουργικό διάλογο είναι αυτή με το DEO project, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στις διασυνοριακές ναυτικές ιστορίες, και εγκαινιάζει μια συνεχή έρευνα γύρω από τη ναυτική ζωή και τη σχέση μας με τη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Σοφία Σαρρή στη φωνή και τον Πέτρο Λαμπρίδη στο κοντραμπάσο οι οποίοι θα μας αφηγηθούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ιστορίες που θα μας μυήσουν στο μυστικιστικό παράλληλο σύμπαν τους.
Επιπλέον, συνεχίζεται η συνεργασία με το διαπολιτισμικό πρότζεκτ Outernational το οποίο φέτος θα παρουσιάσει μουσικά «θραύσματα» και «ίχνη» από γλώσσες και ήχους του παρελθόντος, που δε χρησιμοποιούνται πια. Οι συνθέτες Aida Shirazi και Emre Dundar συνεργάζονται σε αυτή τη μουσική «ανασκαφή» με σολίστες που υπηρετούν με αφοσίωση την περσική, την ανατολίτικη και την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Το αποτέλεσμα της έρευνας και της ενδιαφέρουσας σύμπραξής τους, θα παρουσιαστεί με όργανα κλασικής και μπαρόκ μουσικής καθώς και με παραδοσιακά όργανα, φωνητικά αλλά και σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, σε μια συναυλία όπου το παρελθόν ενώνεται με το μέλλον.
Μία ακόμα συνεργασία που ξεκίνησε την περσινή χρονιά και έθεσε τις βάσεις για ένα συνεχή δημιουργικό διάλογο είναι αυτή με το DEO project, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στις διασυνοριακές ναυτικές ιστορίες, και εγκαινιάζει μια συνεχή έρευνα γύρω από τη ναυτική ζωή και τη σχέση μας με τη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Σοφία Σαρρή στη φωνή και τον Πέτρο Λαμπρίδη στο κοντραμπάσο οι οποίοι θα μας αφηγηθούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ιστορίες που θα μας μυήσουν στο μυστικιστικό παράλληλο σύμπαν τους.
Από τον φετινό προγραμματισμό δε θα μπορούσε να λείπει μια παράσταση αφιερωμένη στη θλιβερή επέτειο των 200 χρόνων από τη Σφαγή της Χίου. Πρόκειται για μια πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη στο λογοτεχνικό έργο «Λουκάς Λάρας» του Δημήτριου Βικέλα. Ο «Λουκάς Λάρας» είναι ένα εκτεταμένο διήγημα του Δημήτριου Βικέλα, βασισμένο στην «αυτοβιογραφία γέροντος Χίου» του Λουκά Ζίφου κατά την εποχή της ελληνικής επανάστασης. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας μουσικής αφήγησης, βασισμένης στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο για φωνή τενόρου, βιολοντσέλο και ηθοποιό. Η σύλληψη και η μουσική σύνθεση ανήκει στον Λευτέρη Βενιάδη.
Όπως κάθε χρόνο, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα παρουσιάσει μια συναυλία κλασικής μουσικής στην οποία θα συμπράξουν διεθνούς φήμης σολίστ, μεταξύ των οποίων ο Christoph Anacker, πρώτο κοντραμπάσο της Staatskapelle Berlin, Ορχήστρας της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου, ο Cenk Sahin, γαλλικό κόρνο στην Ορχήστρα του Konzerthaus του Βερολίνου και ο Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος, μέλος του συνόλου Canadian Brass, ενός εκ των πιο δημοφιλών συνόλων χάλκινων πνευστών. Το ρεπερτόριο που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει έργα των Georg Philipp Telemann, Αλέξανδρου Λιβιτσάνου και Νίκου Κυπουργού.
Παράλληλα, συνεχίζεται το ετήσιο εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά πρόσφυγες, σε συνεργασία με τις Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο, το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε διδασκαλία της Ανδριάνας Νεαμονίτη. Τα παιδιά θα συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο στις δράσεις του φεστιβάλ. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν οι Όλγα Holdorff - Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr