Επιστρεπτέα προκαταβολή: Κλείνει o δεύτερος κύκλος για αιτήσεις επιχειρήσεων
Το ποσό που θα διατεθεί είναι 1,42 δισ. ευρώ - Κατά την πρώτη φάση απορροφήθηκαν 580 εκατ. ευρώ, από 53.351 επιχειρήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έως αύριο Δευτέρα 22 Ιουνίου μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την κρίση του κορονοϊού να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport» προκιεμένου να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σε αυτή τη β’ φάση αναμένεται να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί στην πρώτη φάση - όπως προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να υποβάλουν αίτηση μεταξύ άλλων οι παρακάτω:
- Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και
- Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως.
Εξαιρούνται:
α) ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, οι οποίες δε διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή,
β) επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020,
γ) επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ
ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
– Επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά την έννοια του Κανονισμού 651/2014 (ΕΕ L 187/26-6-2014) και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24-12-2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020.
Τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι:
Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2020:
α) επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών διακριτά για κάθε μήνα.
β) επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:
- Τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα
- Το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019
- Το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
Για τους μήνες Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τα βιβλία που τηρούν, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση.
Επίσης, ελέγχεται αυτόματα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet.
Όσον αφορά στις προϋποθέσεις και στη διαδικασία επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής, αυτές θα καθοριστούν με νέα υπουργική απόφαση μετά τις 22 Ιουνίου.
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης – Τι θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας
Αμπελόκηποι: Στη φυλακή οδηγείται ο 31χρονος - Την Πέμπτη απολογείται η σύντροφός του
Επίδειξη δύναμης από το Ιράν: Έδειξε σε βίντεο υπόγεια τούνελ γεμάτα βαλλιστικούς πυραύλους
«Κόβει» το τσιγάρο η Βρετανία: Το απαγορεύει στους εφήβους και σε εξωτερικούς χώρους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr