ΕΡΓΑΝΗ: Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Ιούνιο - 253.000 λιγότερες στο 6μηνο
Την σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού αντανακλά η αγορά εργασίας - Θετική επίδοση ρεκόρ για τον Ιούνιο, αλλά όχι αρκετή για να καλύψει τις απώλειες της άνοιξης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μεικτή εικόνα αποτυπώνει για την αγορά εργασίας ο φετινός Ιούνιος, ο πρώτος μήνας μετά την σταδιακή έξοδο από την απόλυτη καραντίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, σε επίπεδο μήνα, η ροή της μισθωτής απασχόλησης έκλεισε με θετικό πρόσημο και μάλιστα με την δεύτερη καλύτερη επίδοση από το 2001 μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, η καθυστερημένη όσο και ιδιαίτερη έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου δεν ήταν αρκετή για να περιορίσει τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων μηνών. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στον Ιούλιο και τον Αύγουστο που κρατούν τα «κλειδιά» του φετινού καλοκαιριού.
Ενώ ο περασμένος Ιούνιος κατέγραψε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 37.568 νέες θέσεις εργασίας, η υστέρηση σε επίπεδο 6μήνου παραμένει δραματική με 253.072 λιγότερες θέσεις συγκριτικά με πέρσι. Η υστέρηση σε επίπεδο 6μηνου παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο 5μηνο, όταν ακόμη δεν είχε κάνει επανεκκίνηση ο τουρισμός. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο 5μηνο του 2020 η υστέρηση συγκριτικά με το πρώτο 5μηνο του 2019 έφτανε στις 259.233 λιγότερες θέσεις εργασίας.
Τα στοιχεία του Ιουνίου για τις ροές της μισθωτής απασχόλησης αντανακλούν την καθυστερημένη επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Καθώς όμως η πανδημία δεν έχει εκλείψει και οι επιπτώσεις της παραμένουν εν πολλοίς απροσδιόριστες στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να αναμένεται φέτος ισχυρά μειωμένος σε σύγκριση με κάθε άλλη χρονιά του πρόσφατου παρελθόντος, οι προσλήψεις του Ιουνίου κινήθηκαν ανοδικά αλλά παρέμειναν συγκρατημένες. Χαρακτηριστικό είναι πως ήταν λιγότερες κατά 51.000 από πέρσι. Σε σύγκριση βέβαια με τους αμέσως προηγούμενους μήνες της απόλυτης καραντίνας, όταν όλα ήταν παγωμένα στην αγορά εργασίας, ο Ιούνιος εμφανίζει ξανά σημάδια “κανονικότητας” με αυξημένο όγκο προσλήψεων και αποχωρήσεων.
Αναλυτικά, ο φετινός Ιούνιος έχει θετικό ισοζύγιο – το δεύτερο καλύτερο της τελευταίας 20ετίας – και μάλιστα με 6.161 θέσεις περισσότερες από τον Ιούνιο του 2019.
Το πρώτο 6μηνο όμως, που παραδοσιακά είναι το καλό 6μηνο της αγοράς εργασίας λόγω της ιδιαίτερα έντονης εποχικότητας της ελληνικής οικονομίας, καταγράφει μόλις 43.394 νέες θέσεις εργασίας έναντι 296.466 πέρσι. Η υστέρηση, δηλαδή, που είναι αναμενόμενη δεδομένης της κρίσης του κορωνοιού, φτάνει στις 253.071 λιγότερες θέσεις εργασίας φέτος. Το πλεόνασμα της αγοράς εργασίας που χτίστηκε φέτος το πρώτο 6μηνο είναι το 4ο ισχνότερο της τελευταίας 20ετίας, καθώς χειρότερη επίδοση είχαν μόνο το πρώτο 6μηνο του 2009 (38.466 νέες θέσεις εργασίας), του 2011 (29.947) και του 2012 (19.309). Το γεγονός αυτό εντείνει την ανυσηχία για την κατάσταση που θα επικρατήσει το φθινόπωρο όταν θα τελειώνει η ιδιαίτερη φέτος τουριστική σεζόν. Σημαντική ψηφίδα του παζλ είναι και οι ρυθμοί στους οποίους θα κινηθούν οι απολύσεις, ιδιαίτερα μετά τις 15 Ιουλίου και την σταδιακή ολοκλήρωση των 45ήμερων της προστασίας μετά τις αναστολές.
“Το θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για τον Ιούνιο με +37.568 θέσεις εργασίας δείχνει ότι οι πολιτικές μας είναι στον σωστό δρόμο αλλά χρειάζονται πολλές και συνεχείς προσπάθειες ακόμα. Από την αρχή της πανδημίας, επιδιώξαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την διατήρηση των θέσεων εργασίας θέτοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον ίδιο τον εργαζόμενο. Από τις εκθέσεις της ΕΡΓΑΝΗ, ειδικά για τους μήνες της κρίσης -μέχρι τώρα- διαφαίνεται ότι καταφέραμε να συγκρατήσουμε την αγορά εργασίας αποφεύγοντας ένα ισχυρό κύμα απολύσεων και διατηρώντας τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας στο τουρισμό που διαχρονικά ανοίγουν αυτή την περίοδο, δεν δημιουργήθηκαν ως ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μένουμε αδρανείς και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια”, σχολίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, εκτιμώντας πως τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή “θα ενισχύσουν με αποτελεσματικό τρόπο την εθνική προσπάθεια για στήριξη της αγοράς εργασίας και το επόμενο δύσκολο διάστημα”.
Αξιοσημείωτη αύξηση εμφανίζουν οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου. Ενώ τον Ιούνιο του 2019 είχαν καταγραφεί 781 τέτοιες μετατροπές, φέτος αναγγέλθηκαν στην Εργάνη 1.170, αύξηση 49,8%. Με μονομερή απόφαση εργοδότη οι μετατροπές από πλήρη σε εκ περιτροπής έφτασαν τις 407 τον Ιούνιο έναντι 129 πέρσι.
Όπως είναι φυσικό, τα καταλύματα και η εστίαση πρωταγωνιστούν στα ισοζύγια. Στα καταλύματα δημιουργήθηκαν 35.000 νέες θέσεις εργασίας (έναντι 26.000 πέρσι) και στην εστίαση 31.000 (έναντι 35.000 πέρυσι). Σερβιτόροι, μπάρμαν, μάγειροι, καμαριέρες, ρεσεψιονίστ είναι τα επαγγέλματα με τα υψηλότερα ισοζύγια και μάλιστα καλύτερα από πέρσι τον Ιούνιο – με εξαίρεση τους σερβιτόρους – καθώς έγιναν προσλήψεις που δεν είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες.
Όσον αφορά στις προσλήψεις του Ιουνίου, το 49,84% ήταν με πλήρη απασχόληση, το 40,67% με μερική και το 9,49% με εκ περιτροπής. Σε επίπεδο εξαμήνου η πλήρης απασχόληση έχει ισχυρότερο αποτύπωμα με 50,19%. Κατά την διάρκεια του Ιουνίου, οι παραιτήσεις και οι απολύσεις μοιράστηκαν στη διάρκεια του μήνα, σε αντίθεση με τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες αυξήθηκαν αλματωδώς στις 30/6, όταν έληξαν πάνω από 30.000 συμβάσεις, δηλαδή το 30% από τις 98.000 λήξεις του Ιουνίου.
Με ουρές και μικροπροβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ - Μια σύλληψη στο Καπιτώλιο
Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr