Σταϊκούρας στο Εθνος της Κυριακής: Έτσι θα γίνει η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής
Ο υπουργός Οικονοµικών αναλύει τους άξονες για την ανάπτυξη και τη µεγέθυνση του πλούτου της χώρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, µιλά στο «Εθνος της Κυριακής» για το νέο παραγωγικό µοντέλο της χώρας, εξηγεί γιατί η συµφωνία για το Ταµείο Ανάκαµψης είναι καλή για τη χώρα µας, ενώ αναλύει την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Οι περισσότερες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονοµίας φέτος. Τελικά, πόση εκτιµάτε ότι θα είναι η ύφεση για το 2020;
Η κατάσταση εξακολουθεί να περικλείει πολλές και µεγάλες αβεβαιότητες σε παγκόσµιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. ∆ιεθνείς φορείς και χώρες συνεχίζουν να αναθεωρούν, τακτικά, τις προβλέψεις τους για την ύφεση το 2020. Εµείς επικαιροποιούµε τις εκτιµήσεις µας, όταν υπάρχουν νέα και ακριβή δεδοµένα.
Αυτήν τη στιγµή τέτοια δεν υπάρχουν, ώστε να τα ενσωµατώσουµε και να διαφοροποιήσουµε το ποσοστό της ύφεσης που προβλέψαµε στο τέλος Απριλίου. Είναι πάντως ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι οι πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιµήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας το 2020, αναγνωρίζοντας ότι η αντιµετώπιση της υγειονοµικής κρίσης και των οικονοµικών επιπτώσεών της από την κυβέρνηση είναι άµεση και αποτελεσµατική. Και ακόµα πιο σηµαντικό είναι ότι όλοι συµφωνούν πως το 2021, στο σενάριο βάσης, θα είναι ένα έτος ισχυρής ανάκαµψης.
Ποιο είναι το «κλειδί» για να ανακάµψει η οικονοµία και ποιοι είναι οι άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας; Ποιο πρέπει να είναι το νέο παραγωγικό µοντέλο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη;
Το υπουργείο Οικονοµικών, και συνολικά η κυβέρνηση, έχει θέσει ως βασικό στόχο την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιµης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, µε παράλληλη ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ -της κατανάλωσης, των εξαγωγών και, κυρίως, των επενδύσεων- ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιµότητα της µεγέθυνσης του πλούτου της χώρας.
Για να επιτύχουµε την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονοµία υλοποιούµε -και θα συνεχίσουµε να υλοποιούµε- πολιτικές και µεταρρυθµίσεις εστιασµένες στην εφαρµογή µιας συνετής δηµοσιονοµικής πολιτικής, µε τη σταδιακή µείωση φορολογικών συντελεστών και πρωτίστως ασφαλιστικών εισφορών, στη συνέχιση του προγράµµατος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας, στην προσέλκυση επενδύσεων µε έµφαση στη βιοµηχανία, τις υποδοµές και την πράσινη ανάπτυξη, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηµατικότητας και στη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για το επιχειρείν, στον ψηφιακό µετασχηµατισµό της οικονοµίας, στην αναβάθµιση της Παιδείας και στην προώθηση της έρευνας και της καινοτοµίας.
∆ίνοντας έµφαση σε αυτούς τους τοµείς, θα οικοδοµήσουµε ένα παραγωγικό πρότυπο βασισµένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέµενης αξίας, στην εξωστρέφεια, σε κλάδους και τοµείς όπου η χώρα µας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτηµα, αλλά και σε τοµείς στους οποίους φιλοδοξεί να αναπτύξει νέα συγκριτικά πλεονεκτήµατα.
Χαρακτηρίσατε τη συµφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες ως µια «καλή συµφωνία». Πώς αναλύεται το χρηµατοδοτικό πακέτο των 70 δισ. για τη χώρα µας και πότε θα είναι αξιοποιήσιµο;
Είναι ξεκάθαρα µια καλή συµφωνία, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Μια συµφωνία που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ιστορική και έγινε δεκτή µε ιδιαιτέρως θερµά λόγια από όλους τους ηγέτες και τους υπουργούς Οικονοµικών, τόσο των χωρών του Βορρά όσο και του Νότου.
Και αυτό γιατί είναι δίκαιη, αφού στηρίζεται σε κοινό δανεισµό, είναι φιλοαναπτυξιακή γιατί δίνει προτεραιότητα σε κοµβικούς για το µέλλον της Ευρώπης αλλά και της χώρας µας τοµείς, είναι εµπροσθοβαρής καθώς το 70% των επιχορηγήσεων αποτελείται από πόρους που θα δεσµευτούν τα έτη 2021 και 2022, είναι ευέλικτη γιατί δεν έχει όρους µνηµονιακού τύπου για την εκταµίευση των κονδυλίων και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-µέλος της ΕΕ να εφαρµόσει εκείνες τις µεταρρυθµίσεις που το ίδιο επιλέγει και έχει ανάγκη, στο πλαίσιο των κοινών στόχων που θέτει το πρόγραµµα Next Generation EU για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονοµίας, σε σύνδεση µε τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαµήνου. Επιπλέον είναι ορθολογική, γιατί κινείται, ισόποσα, στη λογική των επιδοτήσεων και των δανείων, ενώ µπορεί να καλύψει αναδροµικά και δράσεις αντιµετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού που ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα µας είναι µια συµφωνία επωφελής, αφού αναµένεται να λάβουµε περίπου 19 δισ. ως επιχορηγήσεις, ενώ µπορούµε να λάβουµε επιπλέον µέχρι 12,7 δισ. σε δάνεια. Εάν σε αυτό το ποσό προσθέσουµε και τα 40 δισ. ευρώ που θα αντλήσουµε από το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, τότε το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 72 δισ. ευρώ.
Αυτά που απαιτούνται τώρα είναι σχέδιο, όραµα, αποφασιστικότητα, µεθοδικότητα και υπευθυνότητα, ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το εξαιρετικά σηµαντικό ποσό για την ανάταξη της ελληνικής οικονοµίας, ξεκινώντας από το 2021. Η κυβέρνηση τα διαθέτει όλα αυτά και εργάζεται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση, επ’ ωφελεία ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.
Τον Αύγουστο θα υπάρξει και τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ποιο θα είναι το ποσό και ποιοι οι δικαιούχοι;
Πράγµατι θα υπάρξει και τρίτη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ποσό που θα δοθεί εξαρτάται από την τελική συνολική εκταµίευση στον δεύτερο κύκλο. Εκτιµούµε ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να φτάσουµε συνολικά περίπου τα 3 δισ. ευρώ. Να σηµειωθεί ότι στον τρίτο κύκλο θα συµπεριληφθούν και ατοµικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζοµένους και χωρίς ταµειακή µηχανή, οι οποίες καταρχήν ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.
Πότε θα καταθέσετε το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και τι θα περιλαµβάνει;
Η κυβέρνηση εργάζεται ώστε ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας να ψηφιστεί τον Σεπτέµβριο. Πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο ρύθµισης οφειλών και πτώχευσης φυσικών και νοµικών προσώπων, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιµέρους εργαλεία ρύθµισης οφειλών που υπάρχουν σήµερα και θα διέπεται από αποτελεσµατικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Πλαίσιο που θα περιλαµβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθµισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα απαλλαγής από όλες τις οφειλές και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωµένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, πρόνοιες αφενός για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές οµάδες και αφετέρου για τον εντοπισµό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Εχετε προαναγγείλει νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων από τον Σεπτέµβριο. Τι θα περιλαµβάνει και πώς θα εξασφαλισθεί ο δηµοσιονοµικός χώρος;
Η πανδηµία του κορονοϊού µάς υποχρέωσε να ανοίξουµε µια παρένθεση στη δηµοσιονοµική πολιτική και να περάσουµε, από τις µειώσεις φόρων, σε αυξήσεις δαπανών, προκειµένου να διαφυλαχθεί η δηµόσια υγεία, να στηριχθούν η απασχόληση και το εισόδηµα των εργαζοµένων, η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η κοινωνική συνοχή. Εχουµε όµως τονίσει πως όταν κλείσει αυτή η παρένθεση -ευχόµαστε σύντοµαθα επιστρέψουµε στην ορθή δηµοσιονοµική πολιτική, που περιλαµβάνει µόνιμες µειώσεις φόρων και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.
Αλλωστε έχουµε ήδη προχωρήσει στη µείωση του ΕΝΦΙΑ µεσοσταθµικά κατά 22%, στη µείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%, στη µείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και, από τον περασµένο µήνα, στη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9%. Ολα όµως θα εξαρτηθούν από την έκταση της υγειονοµικής κρίσης και την πορεία αντιµετώπισής της. Σε ό,τι αφορά τις προσωρινές µειώσεις φόρων που έγιναν λόγω κορονοϊού, αυτές θα επαναξιολογηθούν τον Οκτώβριο.
Υπάρχουν παράπονα από τους επιχειρηµατίες ότι παρά τις παραινέσεις της κυβέρνησης να καταστεί πιο εύκολη η χρηµατοδότηση, οι τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί...
Οι τράπεζες, πράγµατι, δεν συγχρονίστηκαν εξαρχής µε τον βηµατισµό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιµετώπιση της υγειονοµικής κρίσης. Να σηµειωθεί όµως ότι τα πιστωτικά ιδρύµατα έχουν ρυθµίσει, κατά τους τελευταίους µήνες, πάνω από 270.000 δάνεια πολιτών, ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, στο πεδίο των χρηµατοδοτικών εργαλείων µέσω του τραπεζικού συστήµατος, δηλαδή των εκταµιεύσεων από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό Πρόγραµµα, τις τελευταίες εβδοµάδες έχει επιτευχθεί πρόοδος και οι συνολικές εκταµιεύσεις έχουν φθάσει πλέον τα 8.899 και 1.221 δάνεια αντίστοιχα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ και 780 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα συνολικά αυτά ποσά, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, αποδεικνύουν ότι η διαδικασία έχει πλέον επιταχυνθεί και σύντοµα θα ολοκληρωθεί και η εκταµίευση ολόκληρου του δεσµευµένου ποσού για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
Ποιος είναι ο σχεδιασµός για την πληρωµή των αναδροµικών; Πώς θα καταβληθούν;
Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών δυνατοτήτων της οικονοµίας και των δηµοσιονοµικών προτεραιοτήτων της χώρας. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν µετά από προσεκτική µελέτη των αποφάσεων της ∆ικαιοσύνης.
Ο Τουρισµός αποτελεί διαχρονικά πυλώνα της ελληνικής οικονοµίας. Φέτος είναι βέβαιο ότι τα έσοδα του κλάδου θα συρρικνωθούν σηµαντικά. Εχετε επεξεργαστεί κάποια σενάρια για το ύψος των απωλειών;
Ο Τουρισµός είναι ένας τοµέας υψίστης σηµασίας για την ελληνική οικονοµία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τον κλάδο έφθασαν τα 19 δισ. ευρώ το 2019, ενώ οι εργαζόµενοι που απασχολούνται σε αυτόν είναι πάνω από 360.000. Γνωρίζουµε, βεβαίως, ότι οι επιπτώσεις της υγειονοµικής κρίσης στον τουρισµό θα είναι σηµαντικές. Εχουµε επεξεργαστεί δυσµενή και ακόµη δυσµενέστερα σενάρια. Προσπαθούµε να περιορίσουµε όσο γίνεται τις απώλειες. Και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόµαστε, µέσω των µέτρων που έχουµε ήδη λάβει, ενώ έχουµε αποδείξει ότι όπου και όποτε χρειαστεί, είµαστε έτοιµοι να παρέµβουµε µε πρόσθετες δράσεις στήριξης.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr