Μαζί με την αξία του bitcoin, αυξάνονται και οι κρυπτο-απάτες
Την ώρα που το bitcoin σπάει το φράγμα των 18.000 δολαρίων, οι Αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για «μη ρεαλιστικές επενδύσεις» από επιτήδειους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να επενδύσεις σε bitcoin» έγραφε τον περασμένο Αύγουστο σε διαφήμισή της η Galaxy Digital Holdings, γνωστή εταιρεία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ο λόγος; Σύμφωνα με τον Mike Novogratz, γνωστός για τη μεταπήδησή του από τη Wall Street στα κρυπτονομίσματα, υπάρχει μεγάλη σχέση ανάμεσα στην πανδημία, την οικονομική κρίση που προκάλεσε και το «ασφαλές» έδαφος που φαίνεται πως προσφέρει το bitcoin έναντι του πληθωρισμού.
Σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, το bitcoin όχι μόνο σημειώνει τροχιά ανόδου, αλλά πλησιάζει τα επίπεδα ρεκόρ του 2017, ξεπερνώντας τις 18.000 δολάρια. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεκόρ του 2017 τελείωσε με μια βίαιη κατάρρευση κατά 70%.
Ειδικότερα για σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg, το bitcoin έσπασε το φράγμα των 18.000 δολαρίων, σημειώνοντας μέσα σε μόλις έξι μήνες άνοδο σχεδόν κατά 100%. Την ίδια ώρα, τα μερίδια της Galaxy τα πήγαν ακόμα καλύτερα, σημειώνοντας ράλι ανόδου κατά 380%.
«Αυτό που συμβαίνει με το Bitcoin είναι τρελό», αναφέρει ο Matt Maley, chief market strategist της Miller Tabak + Co. «Αυτή είναι η τρίτη παραβολική κίνηση. Κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει». Τα κέρδη του νομίσματος αυτό το έτος ακολουθούν την ευρύτερη αποδοχή που γνωρίζει το bitcoin από καθιερωμένους φορείς της αγοράς όπως η Fidelity Investments, η οποία ξεκίνησε ένα Bitcoin fund αυτό το καλοκαίρι.
Ενα μεθυστικό στοίχημα για την απόκτηση πλούτου
Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα παραμένουν ένα μεθυστικό στοίχημα για την απόκτηση πλούτου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιφέρουν την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος χρησιμοποιεί τα χρήματα. Και οι εν λόγω εξελίξεις δεν έχουν πείσει όλους τους επενδυτές, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέας θεαματικής κατάρρευσης παρόμοιας με εκείνης του 2017.
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι το 2017 σημειώθηκε μια τεράστια κατάρρευση προμηνύει και μια αντίστοιχη για το 2021; Οχι απαραίτητα. Ο Novogratz σημειώνει πως αυτή η χρονιά είναι καθοριστική για τα κρυπτονομίσματα. Ο Σάιμον Πίτερς, της επενδυτικής πλατφόρμας eToro, δήλωσε στο Reuters: «Το bitcoin έχει ξεπεράσει το κρίσιμο ορόσημο των 17.000 δολαρίων και φαίνεται να κινείται υψηλότερα. Τρία χρόνια μετά την κορύφωση του 2017, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει ωριμάσει και ελκύει τους μεγαλύτερους επενδυτές, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως αντιστάθμιση στην προοπτική του υψηλότερου πληθωρισμού και των συνεχών κυβερνητικών μέτρων στήριξης».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο Bloomberg, με δεδομένο ότι στην πραγματικότητα η τιμή του bitcoin ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, χωρίς να υπάρχει κάποιος εγγυητής ή ρυθμιστής, θα χρειαστούμε ένα ακόμη ράλι της τάξης των 20.000 δολαρίων, όπως το 2017, για να πειστούν πραγματικά οι μεγάλες τράπεζες και οι επενδυτές ότι το bitcoin είναι μια σταθερή επένδυση.
Υπόσχονται υψηλές αποδόσεις
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η Αρχή Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απηύθυνε σήμερα ηχηρή προειδοποίηση για επιτήδειους που υπόσχονται σε επενδυτές υψηλές αποδόσεις με αποτέλεσμα να τους πείθουν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, διατηρώντας ωστόσο τη διαχείριση των εν λόγω λογαριασμών και υπεξαιρώντας τα ποσά που επενδύονται από τα θύματα.
Συγκεκριμένα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: Οι δράστες των απατών των «μη ρεαλιστικών επενδύσεων» χρησιμοποιούν πλέον πιο αληθοφανείς επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες είτε συνδυάζονται με την πανδημία Covid-19 είτε με επενδύσεις στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.
Προκειμένου να κάμψουν τις αναστολές των επενδυτών, οι ως άνω δράστες αντί να προτείνουν την απευθείας επένδυση στην εταιρεία που εκπροσωπούν, παροτρύνουν τους εν δυνάμει επενδυτές να ανοίξουν λογαριασμούς σε γνωστές και με καλή φήμη πλατφόρμες επενδύσεων και συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, οι δράστες διατηρούν τους κωδικούς διαχείρισης των ηλεκτρονικών επενδυτικών λογαριασμών/πορτοφολιών που τηρούνται στις εταιρίες παροχής συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα να μπορούν να υπεξαιρούν τα ποσά που επενδύονται από τα θύματα.
Η ως άνω μορφή νομιμοποίησης των εγκληματικών κερδών ήτοι με την αρχική τοποθέτηση των κεφαλαίων απευθείας σε λογαριασμούς εταιρειών κρυπτονομισμάτων, την απόσυρση τους σε λογαριασμούς των δραστών και τη μεταφορά τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών, σε πολλές χώρες παγκοσμίως, καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τον εντοπισμό των ποσών αυτών καθώς και τις προσπάθειες των Αρχών για ανάκτηση τους και την επιστροφή στους επενδυτές/θύματα.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr