Ελληνικές επιχειρήσεις: Κερδισμένοι και χαμένοι από τη «βουτιά» της τουρκικής λίρας
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, ισχυρό πλήγμα θα δεθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στην Τουρκία, καθώς και όσες δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πολύπλευρες αναμένεται να είναι οι συνέπειες στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι (ομόλογα, τραπεζικός και επιχειρηματικός τομέας) από τη «βουτιά» που κάνει η τουρκική λίρα τις τελευταίες ημέρες, μετά την καρατόμηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στην Τουρκία, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα ενώ χαμένες θα είναι και οι επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού, αφού η γειτονική χώρα θα προσφέρει χαμηλότερες τιμές στους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να γίνει ισχυρότερος παίκτης τουριστικά στην ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Δεσμεύει με NAVTEX περιοχή στο Αιγαίο για άσκηση με πραγματικά πυρά
Στον αντίποδα, ευνοημένες θα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα από την Τουρκία, καθώς και οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Τουρκία, αφού πλέον οι τιμές θα είναι περισσότερο συμφέρουσες γι' αυτές. Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος, αναφορικά με το χώρο των εισαγωγών - εξαγωγών, βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με επιχειρήσεις του εξωτερικού, αφού το ισοζύγιο εξαγωγών - εισαγωγών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται στο 80-20 υπέρ της δεύτερης. Κατά τον κ. Μίχαλο, ισχυρό «χαστούκι» από τον αναβρασμό που θα προκληθεί, αναμένεται να δεχθούν ο παγκόσμιος και δη ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας, τα ισχυρά επιχειρηματικά funds που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και ο τομέας των ομολόγων.
Χαμένες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μίχαλος, πρόβλημα από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στη γειτονική χώρα. Αυτό διότι πλέον οι τιμές θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικές κι έτσι είναι πολύ ορατό το σενάριο να μειωθούν οι εξαγωγές, αφού οι Τούρκοι θα αγοράζουν λιγότερα προϊόντα από το εξωτερικό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν, μεταξύ άλλων, στην Τουρκία καύσιμα, βαμβάκι, λιπάσματα, προϊόντα χαλκού και καπνικά προϊόντα. Στις χαμένες επιχειρήσεις από τη «βουτιά» της τουρκικής λίρας περιλαμβάνονται, κατά τον κ. Μίχαλο και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, πλέον τα τουριστικά πακέτα που θα προσφέρουν οι Τούρκοι θα είναι πιο φτηνά για τους αλλοδαπούς τουρίστες και έτσι αυξάνει η πιθανότητα οι τελευταίοι να επιλέξουν μαζικότερα την Τουρκία για τις διακοπές τους. Στο χώρο του τουρισμού η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες. Αυτό διότι η Τουρκία είναι για την Ελλάδα μία από τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες.
Κερδισμένες οι εισαγωγές
Κερδισμένες από την πτώση της τουρκικής λίρας θα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα από την Τουρκία, αφού κατά τον κ. Μίχαλο θα αγοράζουν σε περισσότερο χαμηλές τιμές. Κυρίως από την Τουρκία η χώρα μας εισάγει πρώτες ύλες, λευκά είδη και τρόφιμα. Στο πεδίο των κερδισμένων βρίσκονται και οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που έχουν έδρα στην Τουρκία, οι οποίες αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό. Αυτές δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο του αγροτοδιατροφικού τομέα και αναμένεται να ενδυναμώσουν, αφού θα γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και άρα περισσότερο κερδοφόρες.
«Οι συνέπειες από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας θα είναι πολύπλευρες και σίγουρα εκρηκτικές για το χώρο της οικονομίας. Πλέον η αναλογία της τουρκικής λίρας με το δολάριο είναι 1 προς 10. Εκτός από τις ελληνικές επιχειρήσεις, εκτεθειμένος θα είναι και ο παγκόσμιος οικονομικός τομέας και κυρίως οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των μεγαλύτερων εμπορικών σχέσεων που έχουν με την Τουρκία. Από το γενικότερο αναβρασμό θα επηρεαστούν σε διεθνές επίπεδο κυρίως οι μετοχές, ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και βέβαια ο τραπεζικός τομέας. Το μεγαλύτερο ταρακούνημα αναμένεται να δεχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μίχαλος.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ανασχηματισμός εντός των επόμενων ημερών με εντολή Ερντογάν
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr