Νέο Ασφαλιστικό: Τι ισχύει με επικουρικές συντάξεις - 56 δισ. το κόστος μετάβασης
Αγκάθι του νέου ασφαλιστικού συστήματος το κόστος μετάβασης το οποίο ανέρχεται στα 56 δισ. ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Ιουνίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του νέου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικούρηση. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του imerisia.gr, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας για την εξέλιξη του συστήματος σε βάθος χρόνου, εκτιμάται πως το νέο επικουρικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από 1/1/2022 θα οδηγήσει σε υψηλές αποδόσεις και σε αυξημένες επικουρικές συντάξεις έως και 68%. Αυτό υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας ότι θα εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου το νέο σύστημα.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, παρουσιάζοντας νωρίτερα τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή έδωσαν έμφαση στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού καθώς και στην ενίσχυση του επιπέδου των σημερινών συντάξεων.
Όπως είπαν, την δεκαετία του 1950 - 1960, όταν άρχισε να... χτίζεται το ασφαλιστικό σύστημα, η αντιστοιχία εργαζόμενων προς συνταξιούχους ήταν 4 προς 1. Ωστόσο το 2030 η αντιστοιχία αυτή επιδεινώνεται και γίνεται 1,7 προς 1. Το 2030 η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat αναμένεται να είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης.
Παραδείγματα
Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρουσίασαν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, τα οποία βασίζονται σε συγκεκριμένες μακροχρόνιες παραδοχές:
- ένας μισθωτός των 1.500 ευρώ με 40 έτη ασφάλισης
- λαμβάνει σήμερα 353 ευρώ
- με το νέο σύστημα μπορεί να πάρει έως και 594 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ ενώ
- με βάση το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ μπορεί να πάρει έως και 505
Η επικουρική που αντιστοιχεί στο κατώτατο μισθό ανέρχεται σε 153 ευρώ σήμερα, ενώ οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως με το νέο σύστημα η επικουρική θα φτάσει στα 219 ευρώ (+ 43%) και αναμένεται να ανέλθει σε 219 ευρώ.
Αγκάθι το κόστος μετάβασης
Το μεγαλύτερο αγκάθι του νέου συστήματος είναι το κόστος μετάβασης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο οι ειδικοί χαρακτηρίζουν υπέρογκο. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου παραδέχτηκε ότι σωρευτικά το κόστος αυτό θα ανέλθει στα 56 δις ευρώ.
Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά πως τα έσοδα του συστήματος από το λεγόμενο "μέρισμα ανάπτυξης" θα φτάσει την ίδια περίοδο στα 50 δισ. ευρώ. Οπότε το πραγματικό κόστος, ταμειακό έλλειμα - πάντα κατά το υπουργείο Εργασίας - δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Η κριτική της αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στο κόστος μετάβασης, με την έννοια πως μπορεί να απειλήσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Το βασικό χαρακτηριστικό
Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται σ΄ ένα ατομικό «κουμπαρά» δικό τους και θα επενδύονται, ώστε να πληρώνουν τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων στο μέλλον.
Ποιους αφορά το νέο σύστημα και ποιους όχι
Το νέο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης αφορά:
- Υποχρεωτικά: τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ασφάλιση από 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά
- Υποχρεωτικά: τους νέους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι) και
- Προαιρετικά: όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών.
Ποιους δεν αφορά:
- Τους σημερινούς συνταξιούχους
- Τους σημερινούς σφαλισμένους άνω των 35 ετών
- Τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης
Το ύψος των εισφορών
Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν οι ίδιες με το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή, το συνολικό ύψος για τους μισθωτούς είναι 6% και επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα. Ο ασφαλισμένος θα βλέπει στον «ατομικό» του κουμπαρά τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη ή τον ίδιο (εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο). Το οικονομικό επιτελείο έχει υποστηρίξει πως ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγξει τις αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου, όπως για παράδειγμα, μπορεί σήμερα να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού.
Το ύψος της νέας επικουρικής σύνταξης
Όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του χαρτοφυλακίου των εισφορών του. Συνεπώς, δεν θα εξαρτάται η επικουρική του σύνταξη π.χ. από το δημογραφικό, δηλαδή από το πλήθος των εργαζομένων σε σχέση με το πλήθος των συνταξιούχων, αλλά από τις αποδόσεις των επενδύσεων του χαρτοφυλακίου των εισφορών του. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης.
Με το νέο σύστημα, εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου (π.χ. συμπλήρωση 15ετίας), κατοχυρώνεται το δικαίωμα επιστροφής των καταβληθεισών εισφορών κάτι που δεν ισχύει με το τρέχον σύστημα.
Το νέο Δημόσιο Ταμείο
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης θα συσταθεί ένα νέο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων. Το νέο αυτό Δημόσιο Ταμείο, που θα κρατά τα «κλειδιά» του θησαυροφυλακίου με τους ατομικούς κουμπαράδες εκατομμύρια ασφαλισμένων, θα είναι πλέον το μόνο μεγάλης κλίμακας Ταμείο εκτός ΕΦΚΑ. Το Δημόσιο Ταμείο θα μπορεί να συνεργάζεται με διαχειριστές κεφαλαίων ώστε να επενδύεται το συσσωρευμένο κεφάλαιο των εισφορών σε ομόλογα, μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα. Ασφαλισμένοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι θα συμβάλλονται αποκλειστικά με το Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος απέναντί τους για τη διαχείριση των εισφορών, τις επενδύσεις και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου θα αποτελείται από άτομα υψηλού κύρους με μεγάλη επαγγελματική επάρκεια, εμπειρία και γνώση του αντικειμένου.
Οι επενδύσεις των εισφορών
Στο νέο σύστημα οι επικουρικές συντάξεις θα καθορίζονται από τις αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών. Θα υπάρχουν διαθέσιμα τρία επενδυτικά προφίλ:
- χαμηλού ρίσκου
- μεσαίου ρίσκου και
- υψηλού ρίσκου
Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν που θα εντάξουν τον «κουμπαρά» τους, ενώ θα μπορούν να αλλάζουν ανά 3ετία επενδυτικό προφίλ. Το προφίλ του μεσαίου ρίσκου θα είναι η προεπιλογή, για όσους επιλέξουν να μην επιλέξουν που θα τοποθετηθούν. Ο βαθμός του ρίσκου θα μειώνεται αναγκαστικά καθώς θα αυξάνεται η ηλικία και θα πλησιάζει η στιγμή της συνταξιοδότησης. Έτσι τα χαρτοφυλάκια με υψηλό επενδυτικό ρίσκο αναμένεται να ταιριάζουν κατά κύριο λόγο σε νέους ασφαλισμένους που θα έχουν μπροστά τους ικανό χρόνο καριέρας ώστε να «διορθώσουν» πιθανές απώλειες, ενώ τα χαρτοφυλάκια χαμηλού ρίσκου θα ταιριάζουν καλύτερα σε ασφαλισμένους μεγαλύτερης ηλικίας, που θα πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση, θα έχουν ήδη κτίσει ένα επενδυτικό προφίλ και θα προσδοκούν πλέον - κατά κύριο λόγο - την συντήρηση του κουμπαρά τους έως την στιγμή της συνταξιοδότησης.
- Το σύστημα αναμένεται να προβλέπει ελάχιστο ποσό κατώτατης επικουρικής σύνταξης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή θανάτου του ασφαλισμένου πριν χτιστεί ο ατομικός κουμπαράς, δηλαδή το κράτος θα συμπληρώνει μέχρι του ποσού των ελάχιστων ορίων.
- Θα προβλέπεται επιστροφή εισφορών ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή έχει λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης στο σύστημα
- Θα υπάρχει ρήτρα εγγυημένης απόδοσης τουλάχιστον του συσσωρευμένου κεφαλαίου σε περιπτώσεις αρνητικών αποδόσεων λόγω - για παράδειγμα - μακροχρόνιας κρίσης στις χρηματαγορές.
Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Συναγερμός στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή Τσιόδρα, Χαρδαλιά
Γλυκά Νερά: Αίτημα της οικογένειας της Καρολάιν για αποκλειστική επιμέλεια της μικρής Λυδίας
«Αντεστραμμένη Τάξη»: Μάθημα στο σπίτι, ασκήσεις στην… τάξη για τους μαθητές
Μονή Πετράκη: Διατάχθηκε ο εγκλεισμός του ιερέα για την επίθεση με καυστικό υγρό
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr