Η Κομισιόν, οι αγορές και ο ΦΠΑ στα νησιά
Στο επόµενο δεκαήµερο πρέπει να προκύψει πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά µέτωπα, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταµίευση των 750 εκατ. στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η θωράκιση του θετικού story για την ελληνική οικονοµία περνά αναγκαστικά από το θετικό σινιάλο της Κοµισιόν, η οποία πρέπει µέσα στις επόµενες µέρες να έχει στα χέρια της επαρκή δεδοµένα για να συντάξει την έκθεσή της για την Ελλάδα. Καταληκτική ηµεροµηνία για να παρουσιαστεί αυτή η έκθεση -που αποτελεί ορόσηµο όχι µόνο για το Eurogroup αλλά και για τις αγορές, στις οποίες επιθυµεί να προσφύγει πάλι η κυβέρνηση- είναι η 27η Φεβρουαρίου.
Η ευρύτερη αίσθηση, µέχρι στιγµής, σε διάφορες «πτέρυγες» της «πολυκατοικίας» των θεσµών είναι πως θα προκύψει εντέλει η αναγκαία πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά µέτωπα και θα υπάρξουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για ζητήµατα ζωτικής σηµασίας που δεν θα «µπλοκάρουν» την εκταµίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Μάλιστα, πηγές εκτιµούν πως εφόσον υπάρξει επαρκής πρόοδος στα θέµατα πρώτης γραµµής, κυρίως στο τραπεζικό «µέτωπο», σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις (όπως είναι αυτή της Εγνατίας, για την οποία υπάρχει γκρίνια) και στην πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου προς τις επιχειρήσεις, µπορεί να βελτιωθεί το περιβάλλον για άλλα ζητήµατα που ίσως ανέκυπταν, όπως θα µπορούσε να είναι η παράταση του καθεστώτος µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
«Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα, οι προσεχείς δέκα µέρες είναι πολύ κρίσιµες» λέει χαρακτηριστικά πηγή κοντά στις διαβουλεύσεις και προσθέτει την εκτίµηση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαλάσεις το κλίµα στις αγορές, τώρα ειδικά που τα πράγµατα στις αγορές είναι σχετικά σταθερά για τη χώρα – τηρουµένων πάντα των αναλογιών.
Όπως χαρακτηριστικά εκτιµούν αξιωµατούχοι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, «δεν συµφέρει, προφανώς, ούτε την ελληνική κυβέρνηση να προκύψει µια αρνητική αξιολόγηση», µε τις ίδιες πηγές να αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ως το µεγαλύτερο αγκάθι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που φέρνει αναγκαστικά στο προσκήνιο -αν και δεν είναι στη λίστα των προαπαιτουµένων- το συνολικό θέµα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.
Στις 27 Φεβρουαρίου η Κοµισιόν πρόκειται να δηµοσιοποιήσει δύο εκθέσεις για την ελληνική οικονοµία: Την επίµαχη έκθεση συµµόρφωσης για τη δεύτερη µεταµνηµονιακή αξιολόγηση, στην οποία θα αποτιµηθεί εάν έχουν εκτελεστεί όλα τα προαπαιτούµενα που είχαν µείνει σε εκκρεµότητα στην πρώτη αξιολόγηση τον ∆εκέµβριο, και την έκθεση για τις δηµοσιονοµικές ανισορροπίες. Εφόσον η χώρα, σύµφωνα µε την αξιολόγηση της Κοµισιόν, κριθεί ότι έχει συµµορφωθεί µε τις δεσµεύσεις και έχει καλύψει τα προαπαιτούµενα, η εισήγηση της Επιτροπής θα είναι θετική προς το Eurogroup.
Αναµµένες οι µηχανές για έκδοση δεκαετούς οµολόγου
Σχετικά µε τα κεφάλαια των 750 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση µε άλλες µελανές περιόδους στην πολυετή ιστορία της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα σε αυτήν τη φάση δεν τα χρειάζεται για να πληρώσει ανελαστικές υποχρεώσεις, µισθούς ή συντάξεις.
Το µεγάλο στοίχηµα είναι όµως, πετυχαίνοντας την εκταµίευση, να δώσει σήµα στις αγορές ότι τα πράγµατα στη µεταµνηµονιακή Ελλάδα βαίνουν οµαλώς, µε τη «βούλα» του Eurogroup, η οποία µε τη σειρά της µπορεί να συνδράµει καταλυτικά στην απόσπαση µιας αναβάθµισης από τη Moody’s την 1η Μαρτίου.
Καλώς εχόντων των πραγµάτων, µια τέτοια αλληλουχία γεγονότων, χωρίς σοβαρά απρόοπτα από τις αγορές στο εξωτερικό, θα ενισχύσει τις πιθανότητες για την επάνοδο του ∆ηµοσίου στις αγορές, πιθανόν, όπως έχει γράψει το «Έθνος», µε ένα δεκαετές οµόλογο, πριν από την επόµενη εκλογική αναµέτρηση. Θα πρόκειται για µια κίνηση έντονα συµβολική αλλά και ουσιαστική, αφού µπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τις συνθήκες στην ελληνική αγορά χρέους, που πασχίζει να οικοδοµηθεί πάλι, καθώς πρακτικά διαλύθηκε στα χρόνια της κρίσης.
Μια τέτοια κίνηση θα έρθει να «κουµπώσει» πάνω στην επιτυχηµένη έκδοση του πενταετούς οµολόγου που έγινε πριν από λίγο καιρό, την πρώτη οµολογιακή έκδοση µετά την έξοδο της χώρας από το µνηµόνιο. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς οµολόγων, υπάρχει µια αλυσίδα γεγονότων που πρέπει να γίνουν στη δύσκολη πορεία επιστροφής της ελληνικής οικονοµίας σε συνθήκες δανεισµού µε βιώσιµο κόστος. «Βήµα βήµα τη φορά» λένε χαρακτηριστικά, εκτιµώντας όµως πως ορισµένες κινήσεις όπως είναι η έκδοση ενός δεκαετούς οµολόγου -που λειτουργεί ως οµόλογο αναφοράς σε κάθε οικονοµία- µε όρους που θα αποτιµηθούν ως ευνοϊκοί από τις αγορές είναι ένας πολύ σηµαντικός οδηγός, συνολικά για την αγορά. Αλλωστε, έπειτα από µια µεγάλη περίοδο αποκλεισµού της χώρας από τις διεθνείς αγορές, το µεγάλο ζητούµενο είναι να τιµολογηθεί πάλι η ελληνική οικονοµία -το ρίσκο της χώρας- και να θωρακίζονται µε τις κατάλληλες πολιτικές οι προϋποθέσεις να αποκλιµακωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισµού για το ελληνικό ∆ηµόσιο.
Ο µεγάλος κερδισµένος µιας τέτοιας πορείας θα είναι τελικά η πραγµατική οικονοµία, αφού η αποκατάσταση κανονικών συνθηκών στην ελληνική αγορά χρέους θα διευκολύνει και τη δανειοδότηση των µεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές, µε βιώσιµο κόστος.
Άλλωστε, η ελληνική οικονοµία αποκλείστηκε από τις αγορές εξαιτίας του ελληνικού ∆ηµοσίου και του δηµοσιονοµικού εκτροχιασµού του ελληνικού κράτους, που συµπαρέσυρε στην κρίση συνολικά την ελληνική οικονοµία. Στο πλαίσιο αυτό, η διαµόρφωση συνθηκών εµπιστοσύνης προς τη διαχείριση των δηµοσίων οικονοµικών στη χώρα και η εδραίωση αυτού του κλίµατος είναι εξαιρετικά κρίσιµες παράµετροι για τη δυναµική της ελληνικής οικονοµίας, µεσοπρόθεσµα. Μεγάλο στοίχηµα παραµένει η επίτευξη ακόµη πιο ισχυρών ρυθµών ανάπτυξης στο ίδιο διάστηµα.
Οι τελευταίες προβλέψεις της Κοµισιόν ορίζουν στο 2,2% την εκτίµηση για τη µέση ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα, ποσοστό που είναι διπλάσιο σε σχέση µε την Ευρωζώνη, αλλά για πολλούς οικονοµολόγους θα ήταν θεµιτό να αποδειχθεί πιο ισχυρό, προκειµένου να θωρακιστεί περαιτέρω η διατηρήσιµη ανάκαµψη που έχει ανάγκη η χώρα µεσοµακροπρόθεσµα.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr