Τα δυο «αγκάθια» για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Οι θεσµοί έχουν αντιρρήσεις σε θέµατα κουλτούρας πληρωµών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό µπορεί να έχει µπει στην τελική ευθεία, µε την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες να θέλουν να «κλείσει» άµεσα η ψήφισή του, ωστόσο οι θεσµοί εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, οι οποίες εστιάζονται σε δύο σηµεία: Σε θέµατα κουλτούρας πληρωµών και στην επιµονή τους να βρεθούν εκτός πλαισίου τα επιχειρηµατικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Οι θεσµοί -και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- εγείρουν εµπόδια για την ένταξη των επιχειρηµατικών δανείων και καθώς τους έχει καταστεί σαφές ότι θα περιλαµβάνονται στις ευνοϊκές ρυθµίσεις, ζητούν χαµηλότερα όρια.
Συγκεκριµένα, πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις, το όριο της αντικειµενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει µπει υποθήκη σε επιχειρηµατικό δάνειο θα µειωθεί από τα 250.000 ευρώ -που ισχύει για τα αµιγώς στεγαστικά δάνεια- και το πιθανότερο είναι να διαµορφωθεί στην περιοχή των 170.000 ευρώ.
Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο έχει προτείνει περιορισµό του ορίου στα 200.000 ευρώ αντικειµενική αξία, ενώ αντίθετα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά το όριο να µην υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Οι θεσµοί έχουν αντιρρήσεις για την ένταξη των επιχειρηµατικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας, καθώς θεωρούν ότι αυτό θα επιφέρει ανισορροπία στην κουλτούρα πληρωµών και αυτό επειδή θεωρούν ότι µεγάλη µερίδα ελεύθερων επαγγελµατιών δηλώνει πολύ χαµηλότερα -από τα πραγµατικά- εισοδήµατα στην Εφορία.
Οι αντιρρήσεις αυτές, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, δεν ευσταθούν, καθώς τα ενυπόθηκα (µε πρώτη κατοικία) επιχειρηµατικά δάνεια που πληρούν τα κριτήρια του πλαισίου δεν υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. Οπως είναι γνωστό, απαραίτητες προϋποθέσεις για ένταξη στο νέο πλαίσιο είναι η αντικειµενική αξία πρώτης κατοικίας να είναι µέχρι 250.000 ευρώ και η προς ρύθµιση οφειλή να µην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ.
Ωστόσο, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο, δεν αποκλείεται ειδικά για τα επιχειρηµατικά δάνεια να µπουν και πρόσθετα κριτήρια επιλεξιµότητας, µε βασικό στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πάντως, µε βάση τα στοιχεία των τραπεζών, περίπου 45.000 δανειολήπτες έχουν επιχειρηµατικά δάνεια ύψους µέχρι 150.000 ευρώ.
Προς το παρόν το πλαίσιο έχει «κλειδώσει» σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια των επιλέξιµων δανειοληπτών, καθώς έχει συµφωνηθεί ότι το όριο των τραπεζικών καταθέσεων δεν θα υπερβαίνει το 25% της προς ρύθµιση οφειλής (από 50% αρχικά), δηλαδή αν ρυθµιστεί δάνειο 100.000 ευρώ, οι καταθέσεις θα είναι µέχρι 25.000 ευρώ και το ύψος της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας, εξαιρουµένης της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, δεν θα µπορεί να είναι µεγαλύτερο από το δάνειο που θα ρυθµιστεί (αρχικά ήταν στο 200%).
Και ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να οριστικοποιηθούν οι παράµετροι και τα κριτήρια του πλαισίου, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το συντοµότερο, ει δυνατόν πριν από το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, οι θεσµοί «παίζουν» καθυστερήσεις και δεν δίνουν το «πράσινο φως» για την εκταµίευση του 1 δισ. ευρώ (ΑΝFAs). Το οξύµωρο εδώ είναι ότι το 1 δισ. ευρώ είναι χρήµατα που ανήκουν στη χώρα µας και προέρχονται από τα κέρδη που έχουν αποκοµίσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά οµόλογα.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr