Ξενοδοχειακοί υπάλληλοι: Οι νέοι μισθοί για 140.000
Aπό φέτος το σύνολο των 114.000 υπαλλήλων καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Αυξημένοι κατά 1,5% είναι φέτος οι μισθοί στα ξενοδοχεία για το σύνολο των 114.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων, που πλέον καλύπτονται από τη γενικώς υποχρεωτική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Για το 2019 οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 792,08 έως 863,83 ευρώ, ενώ διατηρούνται όλα τα επιδόματα που προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας, η οποία έχει κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, με υπουργική απόφαση της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου.
Την ίδια στιγμή, ενεργή είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 και η συλλογική σύμβαση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά φέτος και προβλέπει βασικούς μισθούς από 711 ευρώ έως 771 ευρώ και ημερομίσθια από 28,44 έως 30,84 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο εργαζόμενος. Η εν λόγω σύμβαση καλύπτει περί τους 20.000 - 25.000 απασχολούμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως η σεζόν του 2019 μπαίνει με πλήρως ρυθμισμένο τοπίο στον κλάδο των καταλυμάτων.
Εν όψει της εντατικοποίησης των προσλήψεων για την καλοκαιρινή σεζόν, το «Εθνος - Εργασία+» ετοίμασε έναν αναλυτικό οδηγό για όλους όσοι θα απασχοληθούν φέτος σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ώστε να γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρειες τι μισθό δικαιούνται ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα προσόντα τους.
Τέσσερα κλιμάκια
Αναλυτικά, η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων προβλέπει τέσσερα μισθολογικά κλιμάκια για τις βασικές ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου:
Κατηγορία Α’. Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη. Βασικός μισθός 863,83 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.404,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.247,78 ευρώ.
Κατηγορία Β’. Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου - λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων - θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή. Βασικός μισθός 845,61 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.379,57 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.225,01 ευρώ.
Κατηγορία Γ’. Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ - εστιατορίου - μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη - καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη. Βασικός μισθός 828,87 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.356,98 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.204,09 ευρώ.
Κατηγορία Δ’. Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων. Βασικός μισθός 792,08 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.267,7 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.158,1 ευρώ. Εκτός από τον βασικό μισθό, η σύμβαση προβλέπει σταθερό για όλες τις μισθολογικές βαθμίδες επίδομα προϋπηρεσίας, που κλιμακώνεται από τα 5,60 ευρώ για προϋπηρεσία 1-2 χρόνια μέχρι και 190,40 ευρώ για 34-35 χρόνια. Επίσης προβλέπει επίδομα γάμου 10% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας.
Πέραν αυτών προβλέπει επίσης επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης σε τρεις βαθμίδες:
- 6% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας για ταχύρρυθμη εκπαίδευση.
- 10% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας για μέση ή μετ/ ση εκπαίδευση.
- 15% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας για ανώτερη εκπαίδευση.
Οι μάγειρες
Επίσης προβλέπει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10% για τους μάγειρες επί του βασικού μισθού χωρίς το επίδομα προϋπηρεσίας. Τέλος προβλέπει εποχικό επίδομα 10% επί αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας. Εκτός από το μισθολογικό, η σύμβαση ρυθμίζει πρόσθετες αμοιβές για την υπερεργασία (εργασία στα ρεπό, τις Κυριακές και τις αργίες). Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν πως από την προστατευτική ομπρέλα της εθνικής κλαδικής, που ισχύει από 1/1/2018 έως 31/12/2019, καλύπτονται συνολικά 114.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι.
711 έως 771€ ο βασικός στα ενοικιαζόμενα
Τον περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη για πρώτη φορά συλλογική σύμβαση εργασίας και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Η σύμβαση έχει ετήσια ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Αναλυτικά, η σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς από 711 ευρώ έως 771 ευρώ και ημερομίσθια από 28,44 έως 30,84 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο εργαζόμενος. Εκτιμάται πως καλύπτει 20.000 - 25.000 απασχολούμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υιοθετώντας τους μισθούς της διαιτητικής απόφασης του Σεπτεμβρίου 2018. Η ίδια σύμβαση έχει ρήτρα εξασφάλισης ενός ελάχιστου ορίου εισοδήματος, το οποίο προσδιορίζεται κατά μήνα στο 26πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Οπως αναφέρεται, «οι μηνιαίες αποδοχές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι κατά μήνα χαμηλότερες από το 26πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου νομοθετημένου ορίου ημερομισθίου του εργατοτεχνίτη ανάλογα με την ηλικία του». Εφόσον το ελάχιστο ημερομίσθιο του εργατοτεχνίτη ανεξαρτήτως ηλικίας αυξήθηκε από 1/2/2019 στα 29,04 ευρώ για όλους, ο ελάχιστος μισθός για τους εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν μπορεί να υπολείπεται των 755,04 ευρώ τον μήνα. Η ίδια σύμβαση προβλέπει επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ για καθένα έτος πραγματικής υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε άλλη επιχείρηση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων ή ξενοδοχείου.
Οι έγγαμοι
Ειδικά για όσους προσλαμβάνονται ως σερβιτόροι και μπάρμαν αναγνωρίζεται και η προϋπηρεσία σε επισιτιστικές επιχειρήσεις. Αναγνώριση προϋπηρεσίας προβλέπεται ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν εργαστεί εποχικά (αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία και η νεκρά περίοδος και μέχρι 4 μήνες κάθε έτος). Επίσης προβλέπεται επίδομα οικογενειακών βαρών για όλους τους έγγαμους και διαζευγμένους εργαζόμενους όπως επίσης και για τις ανύπαντρες μητέρες, το οποίο υπολογίζεται στο 10% επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου. Επιπλέον επίδομα προβλέπεται και για όσους έχουν αποφοιτήσει από σχολή τουριστικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα για τους πτυχιούχους ανώτερων τουριστικών σχολών προβλέπεται προσαύξηση 15%. Για τους αποφοίτους μέσων τουριστικών σχολών και σχολών μετεκπαίδευσης όπως επίσης και τους αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚ προβλέπεται προσαύξηση 10%. Για τους αποφοίτους ταχύρρυθμης εκπαίδευσης προβλέπεται επίδομα 6% επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.
Ρήτρα εξασφαλίζει ελάχιστο όριο εισοδήματος, κατά μήνα, ίσο με το 26πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη
Οπως η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, έτσι και η σύμβαση των απασχολουμένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια προβλέπει επίδομα εποχιακής απασχόλησης (10%), όπως και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (5%) για τους καθαριστές κοινόχρηστων χώρων, τις καμαριέρες που εκτελούν και χρέη καθαρίστριας όπως και τους λαντζέρηδες. Οι μάγειρες δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10%. Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι δικαιούνται και δώρα. Το επίδομα εορτών Πάσχα, για παράδειγμα, ισούται με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 μέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, εφόσον η εργασιακή σχέση με τον υπόχρεο εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την καταβολή πλήρους δώρου.
Πρόγνωση Μαρουσάκη για κακοκαιρία Alexandros: Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες – Νέο 112 για Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο
Παραίτηση Γενικού Διευθυντή από το ΥΠΕΞ, με αιχμές για τα ελληνοτουρκικά - Τι απαντάνε διπλωματικές πηγές
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Παραλύει χώρα - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ, τα αιτήματα των εργαζόμενων
Σοκ για τη Λιόν: Προσωρινός υποβιβασμός στη League 2 και απαγόρευση μεταγραφών!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr