ΟΤΕ: Αυξημένη συμμετοχή στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου
Η μεγάλη προσέλευση των εργαζομένων στην εθελουσία έξοδο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πιθανολογείται πως αυτή είναι η τελευταία φορά που προσφέρονται τόσο γενναιόδωρα προγράμματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Περίπου 700 εργαζόμενοι κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής στα δύο προγράμματα εθελουσίας που προωθεί ο ΟΤΕ Το πρώτο πρόγραμμα αφορά όσους συνταξιοδοτούνται μέχρι το 2025 και υπολογίζονται σε περίπου 1.220 εργαζόμενους.
Υπερδιπλασιάστηκαν φέτος οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων να αποχωρήσουν με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ, καθώς συνολικά υπολογίζεται ότι υποβλήθηκαν 750 αιτήσεις, ενώ κατατέθηκαν και άλλες 100 από απασχολούμενους, οι οποίοι ωστόσο δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα.
Να σημειωθεί ότι με τα αντίστοιχα περσινά προγράμματα του Οργανισμού είχαν αποχωρήσει τελικά από τον ΟΤΕ περίπου 300 εργαζόμενοι με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αφορούσε τους παλαιούς εργαζομένους και ειδικότερα εκείνους, στους οποίους απομένουν έως και 7 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση. Σ΄ αυτό το πρόγραμμα υποβλήθηκαν και οι περισσότερες αιτήσεις που εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 550. Σε αυτήν την ομάδα εργαζομένων το προσφερόμενο πρόγραμμα παρέχει ποσοστό έως και το 90% των αποδοχών τους για όσο διάστημα απομένει έως τη συνταξιοδότηση καθώς επίσης και αυτασφάλιση. Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος των χρημάτων ανά εργαζόμενο φτάνει τα 250.000 ευρώ.
Στο δεύτερο πρόγραμμα δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν κλείσει δεκαετή προϋπηρεσία στον Οργανισμό και είναι τουλάχιστον 40 ετών αλλά βρίσκονται μακριά από τη συνταξιοδότηση. Το πρόγραμμα παρέχει σε αυτήν την ομάδα εργαζομένων 40 - 60 μικτούς μισθούς ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, το αν έχουν παιδιά και τη θέση που κατείχαν στην εταιρία. Ο μέσος όρος του ποσού ανά εργαζόμενο υπολογίζεται σε περίπου 150.000 ευρώ. Ωστόσο από το πρόγραμμα εξαιρούνται ορισμένες μονάδες εργαζομένων, οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες συμπεριλαμβανομένου του ICT, της τηλεόρασης και των τεχνικών. Ωστόσο αφορούσε μεγάλο αριθμό εργαζομένων στις υπόλοιπες μονάδες (καταστήματα, call centers, εμπορικό τμήμα, γραμματείες, λογιστήριο, κ.λπ.).
Το συνολικό κόστος των δύο προγραμμάτων για τον ΟΤΕ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, καθώς συναρτάται από το μίγμα των εργαζομένων που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν και συγκεκριμένα από το συνολικό αριθμό, τη θέση που κατείχαν, το ποσό που δικαιούνται, κλπ. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο συγκριτικά με το περσινό που κόστισε περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω εάν αποφασιστεί να γίνουν δεκτές και οι 100 αιτήσεις εργαζομένων στο δεύτερο πρόγραμμα, οι οποίες δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανό.
Όσο για τη μεγάλη προσέλευση των εργαζομένων στη φετινή εθελουσία έξοδο, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πιθανολογείται πως αυτή είναι η τελευταία φορά που προσφέρονται τόσο γενναιόδωρα προγράμματα.
Οδική ασφάλεια: Μπαίνουν 1.388 κάμερες στους δρόμους της Αθήνας - Ποιες παραβιάσεις θα καταγράφουν
Μάρτυρας καταγγέλλει τη Μουρτζούκου για απόπειρα πώλησης του Παναγιώτακη και του 2ου μωρού της – Τι απαντά η 24χρονη
«Πρεμιέρα» για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σήμερα - Οι δικαιούχοι
Ανδρέας Λαγός: Tο συμβόλαιό του με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας - «Προτιμούν μεσογειακή, ελληνική κουζίνα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr