Επόμενη μέρα για την οικονομία: Τέσσερα κλειδιά για τη μείωση του χρέους
Τι σχεδιάζεται για τα δάνεια του ?ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και τις οφειλές προς τον ΕFSF - Οι πυλώνες της στρατηγικής του οικονοµικού επιτελείου για αναδιάρθρωση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σχέδιο τεσσάρων σηµείων για το ελληνικό χρέος δροµολογεί το οικονοµικό επιτελείο µε στόχο να εδραιωθεί το καλό κλίµα για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και να συµπιεστεί περαιτέρω το κόστος δανεισµού για την ελληνική οικονοµία και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση µε τις άλλες αγορές στην Ευρωζώνη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και δηµοσιονοµικές ανάσες.
Με ναυαρχίδα την πρόωρη εξόφληση του ακριβότερου µέρους των δανείων του ∆ΝΤ -σύµφωνα µε πληροφορίες, περίπου 3,5 δισ. ευρώ από συνολικό υπόλοιπο 9,5 δισ. µε εξοικονόµηση που εκτιµάται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ- τις επόµενες εβδοµάδες και µήνες θα ξετυλιχθεί µια σηµαντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, θωρακίζοντας την ελληνική αγορά, η οποία κτίζεται από την αρχή µετά την κατάρρευση του 2010.
Αυτό το σχέδιο περιλαµβάνει νέες οµολογιακές εκδόσεις µέχρι το τέλος του έτους, µε την πρώτη εξ αυτών να βρίσκεται προ των πυλών σύµφωνα µε πληροφορίες, την άµεση ενεργοποίηση ακόµη ενός µεσοπρόθεσµου µέτρου αναδιάρθρωσης που είχε αποφασιστεί πέρυσι τον Ιούνιο και έχει να κάνει µε τη δεκαετή παράταση της µέγιστης σταθµισµένης διάρκειας των δανείων του EFSF (96 δισ. ευρώ), ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για µια νέα ανταλλαγή ή αποπληρωµή οµολόγων που έχουν «ξεµείνει» από το PSI (περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ), αναδιαρθρώνοντας έτσι ακόµη ένα µέρος του ελληνικού χρέους.
Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασµό µε τις πολλές πράξεις διαχείρισης που σιωπηρά «τρέχουν» στο παρασκήνιο βελτιώνουν ακόµη περισσότερο την εικόνα και τη σύνθεση του ελληνικού χρέους, ενώ στέλνουν στην αγορά το µήνυµα ότι η ελληνική αγορά χρέους βρίσκει σταθερό βηµατισµό σε συνθήκες κανονικότητας. Το πρώτο βήµα, ιδιαίτερης συµβολικής αξίας και από πολιτική άποψη, αφορά στην πρόωρη εξόφληση των δανείων του ∆ΝΤ.
Το σχέδιο της Αθήνας στις τελικές του λεπτοµέρειες κουβάλησε στις αποσκευές του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις επαφές του στην Ουάσιγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ∆ΝΤ, µετά και το «πράσινο φως» από την Ευρωζώνη που υπονόησε µε δηλώσεις του πριν από λίγες µέρες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Θετικό μήνυμα στις αγορές
Οπως φαίνεται, το σχέδιο προβλέπει την εξόφληση 3,5-4 δισ. ευρώ ακριβών δανείων του Ταµείου, για τα οποία η Ελλάδα καταβάλλει επιτόκιο άνω του 5%, την ώρα που η χώρα δανείζεται µε επιτόκιο πέριξ του 3,5% στη δεκαετία και σηµαντικά χαµηλότερα στις πιο κοντινές διάρκειες. Τα εν λόγω δάνεια άλλωστε έληγαν φέτος, ενώ, όπως τονίζει αξιωµατούχος του οικονοµικού επιτελείου, είναι πολύ σηµαντικό το µήνυµα που δίνει η Ελλάδα στις αγορές µε µια τέτοια κίνηση.
Οτι δηλαδή ακόµη και η Ελλάδα καταφέρνει να δανείζεται µε επιτόκιο χαµηλότερο από το επιτόκιο που χρεώνει ο πιστωτής στον οποίο προσέφυγε η χώρα ως την ύστατη λύση, δηλαδή το Ταµείο, όταν οι αγορές «κλείδωσαν» για το ελληνικό ∆ηµόσιο το 2010. Τεχνικά, εφόσον όλα κυλήσουν οµαλά όπως φαίνεται, θα σταλεί αίτηµα στον ESM από την ελληνική πλευρά για την πρόωρη αποπληρωµή των συγκεκριµένων δανείων.
Στη συνέχεια και έπειτα από µια αρκετά... δαιδαλώδη πορεία εγκρίσεων και εσωτερικών διαδικασιών, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να δροµολογηθεί, το πιθανότερο από την Τράπεζα της Ελλάδος, το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Το σχέδιο αυτό τεχνικά εκτιµάται ότι θα απαιτήσει περίπου 50-60 µέρες για να ολοκληρωθεί, είναι όµως σαφές πως και µόνο η ανακοίνωση της πολιτικής απόφασης για να «τρέξει» η διαδικασία θα έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα.
Εκτιµάται ότι από την πρόωρη εξόφληση µέρους των δανείων του Ταµείου θα προκύψει εξοικονόµηση της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σηµειωθεί πως το µέσο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δηµόσιου χρέους σήµερα ανέρχεται στο 1,61% και είναι προφανές πως εάν τα ακριβά δάνεια του ∆ΝΤ αποπληρωθούν, το επιτόκιο αυτό θα συµπιεστεί περαιτέρω.
Εν τω µεταξύ, θέµα χρόνου είναι η ανακοίνωση της ενεργοποίησης ακόµη ενός µεσοπρόθεσµου µέτρου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στη βάση της απόφασης που ελήφθη πέρυσι τον Ιούνιο, όταν «κλείδωσε» στο Eurogroup το µεταµνηµονιακό πλαίσιο της χώρας που αφορά στη δεκαετή παράταση της µέγιστης σταθµισµένης διάρκειας των δανείων του EFSF (96 δισ. ευρώ). Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόµη ένα ισχυρό σήµα προς τις αγορές ότι εφαρµόζονται κανονικά οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το µεταµνηµονιακό πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που αποτελεί για τους επενδυτές ένα πολύ ισχυρό ασφάλιστρο κινδύνου για τις τοποθετήσεις τους στην ελληνική αγορά.
Μελετημένες κινήσεις
Κεντρικός πυλώνας βέβαια στη στρατηγική του οικονοµικού επιτελείου για την αγορά οµολόγων είναι οι επόµενες οµολογιακές εκδόσεις. Τα βήµατα που έχουν γίνει µέχρι τώρα έχουν «γράψει» θετικά στην αγορά και υπό αυτό το πρίσµα η αµέσως επόµενη κίνηση που θα δροµολογήσει αρκετά σύντοµα το ελληνικό ∆ηµόσιο είναι πολύ σηµαντική.
Ήδη, σύµφωνα µε πληροφορίες, η νέα πτώση των επιτοκίων στην αγορά τις τελευταίες µέρες ανεβάζει το θερµόµετρο στην αγορά αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο για µια νέα έκδοση, είναι όµως σαφές πως η απόφαση θα είναι ιδιαίτερα µελετηµένη, αφού κεντρικός στόχος δεν είναι µια κίνηση εντυπωσιασµού -πολιτικού ή οικονοµικού- ή µια ταµειακή κίνηση. Κεντρικός στόχος είναι η επόµενη έκδοση να µην απογοητεύσει και να ισχυροποιηθεί η αίσθηση στις διεθνείς αγορές πως οι ελληνικές εκδόσεις έχουν καταρχήν προτεραιότητα τη θωράκιση της ελληνικής αγοράς χρέους και κυρίως την ανάκτηση της εµπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας.
Αυτό που θέλουν οι επενδυτές
Στις επαφές του οικονοµικού επιτελείου µε εκπροσώπους µεγάλων οίκων το τελευταίο διάστηµα οι ξένοι επενδυτές µεταφέρουν, σύµφωνα µε πληροφορίες, συγκρατηµένα αισιόδοξα µηνύµατα. Συστηµικός ή πολιτικός κίνδυνος δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραµµή, υπάρχει η παραδοχή πως έστω και µε δυσκολίες επιτυγχάνονται και θα επιτυγχάνονται οι δηµοσιονοµικοί στόχοι, ενώ στα θετικά προσµετράται και το ότι δροµολογούνται ειληµµένες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σηµαντικό για την ελληνική πλευρά είναι πλέον και το ότι η Ελλάδα δεν ξεχωρίζει σαν το µαύρο πρόβατο όπως πριν από λίγα χρόνια, καθώς την πρωτοκαθεδρία έχουν άλλες και µεγάλες οικονοµίες, όπως η ιταλική. Στάση αναµονής τηρούν για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τοµέα, καθώς «τρέχουν» πολλά και σηµαντικά σχέδια, αλλά και για το πολιτικό στίγµα που θα αφήσουν πίσω οι ευρωεκλογές, το οποίο θεωρείται καθοριστικό και για το κατά πού θα «στρίψει» το καράβι η Ευρωζώνη.
Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr