Eurogroup: Ενστάσεις Ρέγκλινγκ για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης
Το θέμα θα εξεταστεί εκτενώς τον Ιούνιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το Eurogroup που συνεδρίασε την Πέμπτη 16/5 κατέληξε ότι η τελική αξιολόγηση των θετικών μέτρων που νομοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται τον Ιούνιο. Κι ενώ η Κομισιόν αλλά και το Eurogroup θέλησαν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους ενόψει και των ευρωεκλογών, κρατώντας κρυφά τα χαρτιά τους, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ανησυχία του για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, αναφέροντας ότι «η προκαταρκτική έκθεσή μας δείχνει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μην επιτευχθεί φέτος και του χρόνου πολύ περισσότερο».
Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε την «ανησυχία» που υπάρχει για την αύξηση των ελληνικών spreads, αφού μετά τις εξαγγελίες «τα ελληνικά ομόλογα ανέβηκαν κατά 50 μονάδες βάσης» και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αμφισβητήσει το δημοσιονομικό στόχο του 3,5%, αλλά μένει να διαπιστωθεί αν τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι συμβατά με αυτόν. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ελληνικές Αρχές, αλλά υπάρχουν ανησυχίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος του ΕΜΣ θέλησε να στείλει μήνυμα προειδοποίησης στην ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους των θεσμών σχετικά με τους δεσμεύσεις της Ελλάδας. Παρόλο που στη δεύτερη τοποθέτησή του ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπήρξε πιο διαλεκτικός, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να δούμε», η τοποθέτηση περιγράφει σε αδρές γραμμές την στάση των θεσμών στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι «θα συζητήσουμε το θέμα τον Ιούνιο, όταν θα έχουμε και έκθεση από την Κομισιόν. Περιμένουμε αξιοπιστία από όλες τις κυβερνήσεις και από την ελληνική. Όμως όλοι συμφωνούμε ότι η είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη της οικονομίας, με εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία από τους επενδυτές και εσωτερικά».
«Ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε το πακέτο σήμερα. Όπως εξήγησα στο Eurogroup, είμαστε στη διαδικασία υπολογισμού των επιπτώσεων τόσο στην ανάπτυξη όσο και την κοινωνική επίπτωση των μέτρων», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα και μπορεί να σχεδιάζει μόνη της τα δημοσιονομικά της μέτρα, αλλά οι στόχοι πρέπει να τηρηθούν, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «Τα μέτρα μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στα δημοσιονομικά. Πρέπει να τα υπολογίσουμε».
Πάντως, όσον αφορά στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση, όμως δεν ξέρει αν οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν επιπτώσεις στην έγκριση της αποπληρωμής από τα μέλη του EFSF και του ESM.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συζήτηση μέσα στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, αφού κανένας υπουργός δεν θέλησε να επιχειρηματολογήσει, εν αναμονή και της έκθεσης της Κομισιόν. Ωστόσο, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο που τις υποβόσκουσες αντιρρήσεις και εντός της συνεδρίασης, αλλά και στην συνέντευξη Τύπου ανέλαβε να εκφράσει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο περισσότερο «τεχνοκράτης» των πρωταγωνιστών του Eurogroup.
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr