Κόκκινα δάνεια: «Στο σφυρί» κατοικίες και κάτω από 50.000 ευρώ
Σύµφωνα µε πληροφορίες, το όριο θα πέσει στα 30.000 ευρώ, από τα 100.000 ευρώ που είναι σήµερα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Χαµηλότερα από τα 50.000 ευρώ πέφτει το όριο ασφαλείας για να βγουν «στο σφυρί» κατοικίες από κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Μέσα στο καλοκαίρι, και αφού τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρµα που θα δέχεται τα αιτήµατα για ένταξη στον νέο νόµο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό, οι τράπεζες σχεδιάζουν πιο επιθετικές κινήσεις, για να αναγκάσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εµφανιστούν.
Πιο συγκεκριµένα, δηλώνουν έτοιµες να αρχίσουν τις διαδικασίες για να βγάλουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασµό κατοικίες (που είναι ενέχυρα για κόκκινα στεγαστικά δάνεια), ακόµα και αν η αξία τους είναι κάτω από τα 50.000 ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το όριο θα πέσει στα 30.000 ευρώ, από τα 100.000 ευρώ που είναι σήµερα. Οπως αναφέρουν στο «Εθνος» τραπεζικά στελέχη, για να πιαστούν οι νέοι στόχοι µείωσης των κόκκινων δανείων, που είναι της τάξης των 53 δισ. ευρώ µέχρι το τέλος του 2021, θα πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά στο µέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών.
«Μέχρι σήµερα υπάρχει µια ιδιότυπη ασυλία για τους δανειολήπτες στεγαστικών, καθώς δεν ακουµπάµε ακίνητα αξίας µικρότερης των 100.000 ευρώ. Οµως η µοναδική λύση για να επιτευχθούν οι στόχοι είναι ο πήχης να πέσει κάτω από τα 50.000 ευρώ, ενδεχοµένως να πάει στα 30.000 ευρώ» λένε οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Οταν γεµίσει η πλατφόρµα µε τέτοια χαµηλή αξίας σπίτια, τότε θα αρχίσουν όλοι να πληρώνουν... Διότι θα αντιληφθούν ότι πληρώνοντας µια µικρή δόση, χαµηλότερη απ’ ό,τι αν πλήρωναν ενοίκιο, θα σώσουν πλούτο πολύ µεγαλύτερης αξίας».
Η ζηµιά από το 2004
Οπως αναφέρουν, η µεγάλη ζηµιά στο θέµα των στεγαστικών έγινε από το 2004 και µετά, µε τα συνεχή «παγώµατα» στη διενέργεια των πλειστηριασµών. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες επιταχύνουν και στο «κοµµάτι» των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων, ενώ λανσάρουν νέες, πιο ελκυστικές ρυθµίσεις, όπως είναι η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, που «σπάει» το «κόκκινο» στεγαστικό σε δύο µέρη, «κουρεύοντας» κατά µέσο όρο το 35% της οφειλής του δανειολήπτη.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr