Τα δύο σενάρια για τη φορολογία - Ποιες λύσεις εξετάζει το οικονοµικό επιτελείο
Στα πρώτα µέτρα οι αλλαγές στις 120 δόσεις και ο µειωµένος ΦΠΑ στην εστίαση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Tην ισορροπία ανάµεσα στο φρένο που βάζουν οι θεσµοί για άµεση παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων και την ανάγκη να σταλεί ένα σήµα ότι τηρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις για µείωση της φορολογίας προς τη µεσαία τάξη αναζητεί το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σήµερα αρχίζουν τα ραντεβού της κυβέρνησης µε επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσµών. Παράλληλα πλησιάζει η άτυπη προθεσµία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νοµοσχεδίου.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να αφήσουν στους θεσµούς υπόνοιες ότι δεν προτίθενται να τηρήσουν τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ενισχυµένης µεταµνηµονιακής εποπτείας, ενώ επιθυµούν να δείξουν ότι οι προσδοκίες της κοινωνίας για µείωση των φόρων είναι βάσιµες. Οι θεσµοί, από την πλευρά τους, εµφανίζονται πεπεισµένοι ότι δηµοσιονοµικά περιθώρια φέτος και το 2020 για µειώσεις στη φορολογία δεν υπάρχουν. Μάλιστα, αυτό αναµένεται να τονίσουν και στις επαφές που θα έχουν ξεκινώντας από σήµερα µε κυβερνητικά στελέχη. Υπενθυµίζεται ότι το δηµοσιονοµικό κενό που βλέπουν οι θεσµοί λόγω των παροχών που δόθηκαν προεκλογικά διαµορφώνεται στα επίπεδα των 1,9 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογο κενό βλέπουν και για το 2020.
Στο υπουργείο Οικονοµικών αναγνωρίζουν ότι υπάρχει δηµοσιονοµικό κενό, αλλά σε καµία περίπτωση δεν θα είναι στο τέλος του έτους αυτό το οποίο βλέπουν οι θεσµοί. Με βάση την προσδοκία για επιτάχυνση της ανάπτυξης και την πρόθεση για διορθωτικού χαρακτήρα παρεµβάσεις στο σκέλος των κρατικών δαπανών (επισκόπηση δαπανών κ.λπ.), θεωρούν ότι θα είναι σε τέτοιο επίπεδο που θα είναι διαχειρίσιµο και ουσιαστικά αµελητέο. Αντιµέτωποι µε τις παραπάνω αντικρουόµενες δυνάµεις στην κυβέρνηση βάζουν στο τραπέζι µια σειρά από εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την κατάθεση του φορολογικού νοµοσχεδίου όπως το έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και την ψήφισή του, τον Οκτώβριο, µαζί µε τις όποιες αλλαγές χρειαστεί να γίνουν µετά τις διαβουλεύσεις µε τους θεσµούς.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το σπάσιµο του φορολογικού νοµοσχεδίου σε δύο σκέλη. Το πρώτο που θα κατατεθεί άµεσα και θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου θα περιλαµβάνει διορθωτικές παρεµβάσεις στις 120 δόσεις, όπως είναι η µείωση του επιτοκίου και της µηνιαίας δόσης για τους µικροοφειλέτες και η εφαρµογή του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλο το φάσµα της εστίασης, δηλαδή και στα σερβιριζόµενα ροφήµατα.
Το δεύτερο σκέλος του φορολογικού που θα περιλαµβάνει τη µείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήµατος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα έρθει αργότερα και θα ψηφιστεί τον Νοέµβριο. Ορισµένες από τις ελαφρύνσεις θα τεθούν σε ισχύ από το 2020, ενώ οι υπόλοιπες θα «απλωθούν» µέσα στην τετραετία 2020-2023. ∆ιαβουλεύσεις Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό από τις διαβουλεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση µε τους θεσµούς, αλλά και µε την αποτύπωση της πραγµατικής δηµοσιονοµικής κατάστασης που κάνει η κυβέρνηση και αναµένεται να ολοκληρωθεί σύντοµα. To σχέδιο της κυβέρνησης περιλαµβάνει και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά.
Αυτές είναι:
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.
- Μείωση φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%.
- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των µερισµάτων από το 10% στο 5%.
- Έκπτωση φόρου ίση µε το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθµιση των κτιρίων.
- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και επανεξέτασή του, από µηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδοµική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήµατα µέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς µείωση του αφορολόγητου, και δηµιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίµακας µε χαµηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος.
- Βελτίωση της ειδικής ρύθµισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν µέχρι 3.000 ευρώ στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταµεία, και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή µεταχείριση των συνεπών φορολογούµενων και δανειοληπτών.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιµολόγησης µεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
- Υιοθέτηση συστήµατος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούµενων φορτίων.
- Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιµολόγησης για τους προµηθευτές του ∆ηµοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).
Παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο περιλαµβάνει και παρεµβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα:
- Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
- Πρόοδος στη στελέχωση της ΑΑ∆Ε, µε στόχο 12.500 υπαλλήλους.
- Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων, συµπεριλαµβανοµένου του ορισµού εκτελεστικού συµβουλίου.
- Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑ∆Ε
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr