Αδειάζουν λογαριασµούς για να µην τα βρει η Εφορία!
Το µαύρο χρήµα πλέον διακρατείται και φυγαδεύεται στο εξωτερικό, σε τράπεζες χωρών οι οποίες δεν έχουν υπογράψει συµφωνία ανταλλαγής πληροφοριών µε την Ελλάδα και τον ΟΟΣΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε µεγάλη µείωση των πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων που βεβαιώνονται από τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων µε άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών οδήγησαν η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, η αύξηση της χρήσης µετρητών από όσους έχουν «µαύρα» εισοδήµατα αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις µε τις οποίες παραγράφηκαν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις.
Ο βασικός τρόπος ελέγχου είναι το άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών και η σύγκριση των καθαρών καταθέσεων ποσών µε το εισόδηµα που έχει δηλώσει ο φορολογούµενος.
Τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων για τα αποτελέσµατα των ελέγχων που διενεργεί το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου είναι αποκαλυπτικά της µείωσης της αποτελεσµατικότητας από το άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών.
- Το έτος 2015 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούµενων Μεγάλου Πλούτου πραγµατοποίησε 488 ελέγχους σε ισάριθµους φορολογούµενους µεγάλου πλούτου. Από το σύνολο των ελέγχων που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκε το ποσό των 417,17 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή κατά µέσο όρο για κάθε υπόθεση βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ύψους 854.856 ευρώ. Κατά το έτος 2015 οι έλεγχοι που διενεργούσε το ΚΕΦΟΜΕΠ αφορούσαν κατά κύριο λόγο υποθέσεις πριν από το 2011.
- Το έτος 2016 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου πραγµατοποίησε 252 ελέγχους σε ισάριθµους φορολογούµενους µεγάλου πλούτου. Από το σύνολο των ελέγχων που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκε το ποσό των 506,85 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή κατά µέσο όρο για κάθε υπόθεση βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ύψους 2.011.309 ευρώ. Πρόκειται για µια µεγάλη αύξηση των βεβαιούµενων ποσών λόγω κυρίως της ολοκλήρωσης ελέγχων σε πολύ µεγάλες φορολογικές υποθέσεις έπειτα από άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών.
- Το έτος 2017 ξεκίνησε η µεγάλη πτώση των βεβαιούµενων ποσών από τους φορολογικούς ελέγχους για «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας». Σύµφωνα µε τα στοιχεία, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου πραγµατοποίησε 953 ελέγχους σε ισάριθµους φορολογούµενους µεγάλου πλούτου. Από το σύνολο των ελέγχων που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκε το ποσό των 590,84 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή κατά µέσο όρο για κάθε υπόθεση βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ύψους 619.979 ευρώ.
- Στο οκτάµηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2018 επέρχεται κατάρρευση των ποσών που βεβαιώνονται από τους φορολογικούς ελέγχους του ΚΕΦΟΜΕΠ. Συγκεκριµένα στο οκτάµηνο ολοκληρώθηκαν 240 έλεγχοι σε φορολογούµενους µεγάλου πλούτου. Από αυτούς τους ελέγχους βεβαιώθηκαν συνολικά ποσά µόλις 13,29 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή το µέσο βεβαιούµενο ποσό από κάθε έλεγχο κατέρρευσε στα 55.375 ευρώ. Πρόκειται για µια µείωση σε σχέση µε τον προηγούµενο χρόνο κατά περίπου 91%!
Οπως σηµειώνουν έµπειρα στελέχη της φορολογικής διοίκησης στο «Εθνος», η µείωση αυτή δεν θα είναι προσωρινή καθώς «όταν ανοίγουµε πλέον τραπεζικούς λογαριασµούς φορολογουµένων µε υψηλή επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή, όπως για παράδειγµα εύπορων ελευθέρων επαγγελµατιών, βρίσκουµε µόνο τα ποσά για τα οποία έχουν εκδώσει παραστατικά και τα οποία έχουν δηλωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις». Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές: «Το µαύρο χρήµα πλέον διακρατείται σε µετρητά και σε πολλές περιπτώσεις φυγαδεύεται στο εξωτερικό σε τραπεζικούς λογαριασµούς χωρών οι οποίες δεν έχουν υπογράψει συµφωνία ανταλλαγής πληροφοριών µε την Ελλάδα και τον ΟΟΣΑ».
Για να µπορέσει να αντιµετωπίσει την «τύφλωση» των φορολογικών ελέγχων λόγω της αύξησης της χρήσης µετρητών, το υπουργείο Οικονοµικών έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τον περιορισµό τους. Στα βασικά σηµεία του σχεδίου για τον περιορισµό των µετρητών περιλαµβάνονται:
- Η µείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική η πληρωµή µε τραπεζικό µέσο, όπως είναι η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασµού του επαγγελµατία ή της επιχείρησης. Σήµερα το όριο είναι 500 ευρώ και έχει ληφθεί η απόφαση να µειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαµηλότερα.
- Η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών µε κάρτα προκειµένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε µισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σηµερινά όρια θεωρούνται πολύ χαµηλά και «πιάνονται» από τους µισθωτούς και συνταξιούχους µέσα στο πρώτο δίµηνο ή τρίµηνο κάθε έτους. Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών µε κάρτα να αυξηθεί: – στο 15% για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήµερα) – στο 20% για εισόδηµα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήµερα) – στο 25% για εισόδηµα από 30.001 και άνω, µε το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούµενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήµερα).
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr