Οι επιστολές Σταϊκούρα με Κομισιόν και τα πέντε κλειδιά για τα πλεονάσματα
Ο Ελληνας υπουργός µεταφέρει στις Βρυξέλλες τη δέσµευση της κυβέρνησης να αντιµετωπίσει τις εναποµένουσες ανισορροπίες στην ελληνική οικονοµία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επιβεβαιώνει η Κοµισιόν ότι έλαβε επιστολή από τον Ελληνα υπουργό Οικονοµικών Χρήστο Σταϊκούρα. Σύµφωνα µε όσα δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» εκπρόσωπος της Επιτροπής, η επιστολή έφτασε στις Βρυξέλλες στα µέσα Ιουλίου, ως απάντηση στην επιστολή της Επιτροπής στην οποία ενηµέρωνε τις ελληνικές Αρχές ότι το πλαίσιο ενισχυµένης επιτήρησης θα παραταθεί για έξι επιπλέον µήνες.
Η επιστολή εστάλη προς τον επίτροπο Οικονοµικών Πιερ Μοσκοβισί, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονοµικών Υποθέσεων της Κοµισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ήταν έως πρόσφατα επικεφαλής του κλιµακίου της Κοµισιόν στους θεσµούς, αλλά και τον νυν επικεφαλής Πολ Κίτος.
«Η επιστολή παρουσιάζει τη δέσµευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά µε την Επιτροπή και να αντιµετωπίσει τις εναποµένουσες ανισορροπίες που υπάρχουν στην ελληνική οικονοµία» σχολίασε εκπρόσωπος της Κοµισιόν. Σύµφωνα µε πηγές από το υπουργείο Οικονοµικών, στην τυπική επιστολή του ο υπουργός Σταϊκούρας «ανέδειξε τις θετικές εξελίξεις στην οικονοµία τον τελευταίο µήνα, το αναπτυξιακό πρόταγµα της κυβέρνησης, τη θεαµατική αποκλιµάκωση στα επιτόκια των ελληνικών οµολόγων και τους δηµοσιονοµικούς στόχους».
«Χρειάζεται χρόνος»
Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες µας από διπλωµατικές πηγές των Βρυξελλών, στην επιστολή δεν υπήρχε καµία αναφορά στα πρωτογενή πλεονάσµατα και στην αλλαγή της δέσµευσης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσµατος 3,5% του ΑΕΠ µέχρι το 2022. Οι Βρυξέλλες δεν θα έβλεπαν µε καλό µάτι την άµεση αναφορά στη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων. «Για να µπορέσει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων, χρειάζεται χρόνος και κυρίως η παρουσίαση του πλήρους προγράµµατός της προκειµένου να πείσει ότι είναι εφικτή η µείωσή τους χωρίς επιπτώσεις στο µακροπρόθεσµο πρόγραµµα για το χρέος και την αποπληρωµή των δανείων» εξήγησε διπλωµάτης.
Στο Eurogroup
Για αρχή οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναµένουν τον Ελληνα οµόλογό τους στο Ελσίνκι, στο Eurogroup του Σεπτεµβρίου, όπου θα τους παρουσιάσει τους στόχους της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, τα τεχνικά κλιµάκια θα φτάσουν στην Αθήνα για να δουν τι έχει γίνει στο µέτωπο των µεταρρυθµίσεων και πλέον τον Νοέµβριο θα εκδοθεί η τέταρτη έκθεση µεταµνηµονιακής εποπτείας, η πρώτη µε την παρούσα κυβέρνηση. «Οι θετικές εκθέσεις θα ανοίξουν τον δρόµο για τη συζήτηση περί πλεονασµάτων» λέει µε νόηµα ο διπλωµάτης.
Πέντε βήµατα για να «ξεκλειδώσουν» τα πλεονάσµατα
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Βήμα-βήμα ευρώ-ευρώ θα «τρέξει» η µεγάλη φθινοπωρινή διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς για την τέταρτη αξιολόγηση, τον προϋπολογισµό και τις φοροελαφρύνσεις του 2020, µε το βλέµµα στραµµένο στην προοπτική µιας πολιτικής συµφωνίας, το συντοµότερο µέσα στο 2020, για τη µείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασµάτων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στόχος είναι στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο EuroWorking Group της 5ης Σεπτεµβρίου και στο Eurogroup της 13ης Σεπτεµβρίου στο Ελσίνκι «να υπάρχει κοινή φωνή» και να αποφευχθούν τυχόν «αναταράξεις» µε τους θεσµούς που θα έστελναν αρνητικό σήµα στις αγορές.
Ο Σεπτέµβριος φαίνεται πως θα αποτελέσει και τον µήνα-ορόσηµο για την πλήρη άρση των capital controls. Σύµφωνα µε έγκυρες πηγές, έχουν ήδη γίνει από την κυβέρνηση σε απόλυτη συνεννόηση µε την Τράπεζα της Ελλάδος και έχουν σταλεί στο εξωτερικό οι σχετικές διατάξεις προκειµένου, σε επαφή µε τους θεσµούς, να προχωρήσει το συντοµότερο δυνατό η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισµών.
Η κίνηση αυτή αποτελεί µέρος του ευρύτερου σχεδιασµού σε µια διαδροµή τεσσάρων µηνών µέχρι το τέλος του έτους, όπου τίθενται πέντε σηµαντικές επιδιώξεις:
- Στόχος πρώτος είναι να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση το αργότερο µέχρι τα µέσα Νοεµβρίου, ώστε να εκταµιευθεί η δεύτερη δόση περίπου 640 εκατ. από τα SMP& ANFA (επιστροφές κερδών από οµόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης).
- Για να φτάσουµε εκεί πρέπει να έχουν καλυφθεί περίπου 15 προαπαιτούµενα. Κυρίαρχη θέση στον σχεδιασµό έχουν οι αποκρατικοποιήσεις.
- Να «τρέξει» ικανοποιητικά η ρύθµιση των 120 δόσεων, καθώς από την πρόοδο που θα υπάρξει στον συγκεκριµένο τοµέα κρίνονται πολλά για το εύρος των δηµοσιονοµικών περιθωρίων που µπορεί να εξασφαλίσει τελικά η κυβέρνηση για τις φοροελαφρύνσεις του 2020.
- Να «κλειδώσει» το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η λογική από την πλευρά του οικονοµικού επιτελείου είναι να κινηθούµε µε σταθερά βήµατα έστω και µε πιο αργό ρυθµό. Στις 20 Αυγούστου εκτιµάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σκέλος των αναπτυξιακών παρεµβάσεων του νέου νοµοσχεδίου µε την πλήρη κοστολόγησή τους. Για το σκέλος των µειώσεων των φορολογικών συντελεστών οι κινήσεις θα σταθµιστούν προσεκτικά και σε συνεννόηση µε τους θεσµούς.
- Ανοικτό παραµένει, σύµφωνα µε πληροφορίες, το ενδεχόµενο να µην κατατεθεί το φθινόπωρο το µεσοπρόθεσµο πλαίσιο που έπρεπε κανονικά να είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2019 και να επιδιωχθεί να κατατεθεί τελικά το µεσοπρόθεσµο τον Μάιο του 2020. Κάτι τέτοιο θεωρείται ότι θα είχε µια λογική, αφού µέσα στους επόµενους µήνες θα υπάρχουν επαρκέστερα και ακριβέστερα στοιχεία για την πορεία βασικών µεγεθών, όπως η ανάπτυξη, η ροή των φορολογικών εσόδων αλλά και η πορεία στην ευρωπαϊκή οικονοµία.
Στη φυλακή για 20 χρόνια ο βιαστής της Ζιζέλ Πελικό - Ένοχοι και οι άλλοι 50 κατηγορούμενοι
«Ανίκητα τα όπλα μας - Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά»: Ευθείες απειλές Πούτιν
Αποτρόπαιο περιστατικό σε σχολική εκδρομή - Έδωσαν σε μαθητή ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
«Αρνείται να δεχτεί ότι μεγαλώνει»: Συνεργάτης της Κέιτι Πέρι της ασκεί σφοδρή κριτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr