Χατζηδάκης: Αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν υπάρχει και χώρα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τον κίνδυνο να μετατραπεί η ΔΕΗ σε συστημική βόμβα για την εθνική οικονομία, τόνισαν από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης.
Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν υπάρχει χώρα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και εδώ, και στην κοινωνία, και στις Βρυξέλλες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να κρατήσουμε όρθιο τον πυλώνα της ενέργειας και τον πυλώνα της εθνικής οικονομίας». Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως η έκθεση του επίσημου ορκωτού ελεγκτή τής Ernst & Young που θα βγει στη δημοσιότητα στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 πρέπει να μην περιλαμβάνει παρατήρηση για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.
«Θα πρέπει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου να αποφύγουμε επίσημη παρατήρηση από τον ελεγκτή. Αν γίνει παρατήρηση, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες καταγγελίας δανείων. Με απλά λόγια, θα προκληθεί συστημικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία», τόνισε και ο πρόεδρος της επιχείρησης, για να συμπληρώσει πως «διαβεβαιώνω τη Βουλή, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τους επενδυτές ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα πάρει όλα τα απαραίτητά μέτρα για να μην συμβεί αυτό».
Πιο συγκεκριμένα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Η ΔΕΗ είναι ή δεν είναι σε άσχημη κατάσταση; Ακούω και τις δύο θεωρίες. Υπάρχει τμήμα ΜΜΕ και πολιτικού συστήματος που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπερβάλλει και δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση» για να παρουσιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση: «Το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατ. ευρώ, το 2018 κατέγραψε ζημιές 903 εκατ. ευρώ.
Τα 90 εκατ. ευρώ κέρδη έγιναν 903 εκατ. ευρώ ζημιές. Την ίδια περίοδο η μετοχή της έχασε το 83% της αξίας της στο Χρηματιστήριο. Οι επενδύσεις στο δίκτυο της ΔΕΗ το 2018 μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το 2012, και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις υλικών που απαιτούνται για επισκευές και συντήρηση του δικτύου.
Ο στόλος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι πεπαλαιωμένος, ενώ ο κορμός των λιγνιτικών μονάδων σε κάποιο βαθμό είναι από προβληματικός έως πολύ προβληματικός. Η ΔΕΗ έχει μείνει δραματικά πίσω και στη μάχη της «καθαρής ενέργειας», καθώς το ποσοστό της στις ΑΠΕ δεν ξεπερνά το 3% της συνολικής αγοράς. Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.
«Εως τις 24 Σεπτεμβρίου, που θα βγει η νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή, θα πρέπει ο ελεγκτής να μην θεωρήσει την εταιρεία μη βιώσιμη», υπογράμμισε ο υπουργός, για να τονίσει στη συνέχεια: «Θα μπορούσα να σας πω τι θα συνέβαινε αν μέναμε απαθείς και δεν λαμβάναμε μέτρα. Στις 24 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ και η χώρα θα βρίσκονταν απέναντι σε δραματικές συνέπειες. Ο ορκωτός λογιστής θα έκανε σημείωση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και θα ζητούσε ο ίδιος βίαια μέτρα. Η μετοχή θα πήγαινε σε αναστολή στο Χρηματιστήριο.
Οι τράπεζες θα επηρεάζονταν αρνητικά από το κοκκίνισμα των δανείων και συνολικά η ελληνική οικονομία, λόγω του προβλήματος ΔΕΗ, θα βρισκόταν σε απίστευτη περιδίνηση. Θα μπορούσα να κερδίσω στον τιτανικό λαϊκισμού ακόμα 25 ημέρες χωρίς να παίρνω κανένα μέτρο. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε στη χώρα αν δεν λαμβάναμε μέτρα. Αυτή είναι η κατεύθυνση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που θέλει να κυβερνά και όχι να κάνει δημόσιες σχέσεις. Μπροστά σε αυτήν την απίστευτη κατάσταση προσπαθούμε να πράξουμε το αυτονόητο και ζητάμε από όλους να βάλουν πλάτη. Πρώτη βάζει πλάτη η κυβέρνηση. Ξέρω ότι γίνομαι δυσάρεστος. Το ζητούμενο, όμως, είναι να είμαστε χρήσιμοι».
«Επί ΣΥΡΙΖΑ η τιμή της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 83%»
«Τίθεται ένα θέμα. Λένε πως η κυβέρνηση, μιλώντας με τον τρόπο που μόλις μίλησα και εγώ, απαξιώνει την επιχείρηση. Εδώ δεν μιλάμε για μία μη εισηγμένη επιχείρηση. Η πορεία της ΔΕΗ αποτιμάται από τα χρηματιστήρια. Με την προηγούμενη διοίκηση η τιμή μετοχής ΔΕΗ μειώθηκε 83%. Κατά την περίοδο τη δική μας, που εμείς υποτίθεται απαξιώνουμε τη ΔΕΗ, η τιμή της μετοχής ανεβαίνει. Οι αγορές αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο, γιατί βλέπουν την κυβέρνηση να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», σημείωσε.
Ο κ. Χατζηδάκης επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση της ΔΕΗ στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως τόνισε, «πρώτον, εγκατέλειψε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Δεν εκπονήθηκε από εμένα. Εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε αρμόδιο υπουργό, τον κ. Μανιάτη. Ηταν ένα καλό σχέδιο με το οποίο μέσω της ιδιωτικοποίησης του 1/3 της εταιρείας, η ΔΕΗ θα έβαζε στα ταμεία της 1,5-2 δισ. ευρώ – κατ εξαίρεση της συμφωνίας με τους δανειστές που έλεγαν ότι τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις πάνε για αποπληρωμή χρέους - ενώ παράλληλα θα άνοιγε και η αγορά λιανικής και θα έπαυε η εκκρεμότητα έναντι της Κομισιόν ως προς τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία θα ενίσχυε τη ρευστότητά της, θα συντηρούσε το δίκτυό της και θα επένδυε στις ΑΠΕ. Το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε».
Ο υπουργός ανέφερε ότι πλέον δεν υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο «μικρής ΔΕΗ», ούτε «καλής και κακής ΔΕΗ». Παρουσιάζοντας τα μέτρα για την ενίσχυση της εταιρείας αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό των τιμολογίων, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν, καθώς οι αυξήσεις θα ισοσκελιστούν από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Από την πλευρά του, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι «το 2018 ήταν χρονιά ιστορικών ζημιών για τη ΔΕΗ. Οι ζημιές 903,8 εκατ. ευρώ οφείλονται σε παράγοντες όπως ο διπλασιασμός εκπομπών αέριων ρύπων, οι ΝΟΜΕ κ.ά.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr