Θετικό κλίμα στις συναντήσεις με τους θεσμούς
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει σύγκλιση στη συνάντηση με την κυβέρνηση, ενώ δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό για το 2019🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε κλίμα συνεννόησης κύλησε η πρώτη μέρα των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση και μέχρι στιγμής ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι "μέσες άκρες υπάρχει σύγκλιση πως δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό για το 2019. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όπου αυτή την ώρα διεξάγεται ευρεία διυπουργική σύσκεψη για το θέμα της Thomas Cook, οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχιστούν έως και το απόγευμα της Τετάρτης.
Παράλληλα όμως τρέχουν και οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του Άρθρου IV οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν συμμετέχουν και στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών.
Οι ίδιες πηγές κρατούσαν χαμηλά τους τόνους σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό του 2020, καθώς μένουν ακόμη 17 μέρες για την κατάθεση του προσχεδίου του, το οποίο αναμένεται στη Βουλή τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ενώ εκτιμούσαν πως μέχρι την Τετάρτη που ολοκληρώνονται οι συνομιλίες στην Αθήνα δύσκολα θα έχουν κλείσει οριστικά κάποια βασικά ζητήματα και οι διαβουλεύσεις όπως και άλλες φορές θα συνεχιστούν και εξ αποστάσεως, διατηρώντας παράλληλα κλειστά τα χαρτιά σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και την πάγια ρύθμιση. Σχετικά με το θέμα της Thomas Cook οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρέπει να αποτυπωθούν τα στοιχεία και να υπάρξει ποσοτικοποίηση προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση.
Σήμερα σε πολύωρη σύσκεψη που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών για τα δημοσιονομικά στο τραπέζι βρέθηκαν οι εκτιμήσεις για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού και βασικών μεγεθών της οικονομίας σε μικροοικονομικό αλλά και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Αναφορικά με την υπόθεση που θα υιοθετηθεί για την προβλεπόμενη ανάπτυξη το 2020 πηγές του οικονομικού επιτελείου περιορίζονται να σημειώσουν πως η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα είναι καλύτερη από φέτος.
Φέτος η κυρίαρχη εκτίμηση φέρεται να είναι για μέση ανάπτυξη πέριξ του 2% ενώ ιδανικά για την κυβέρνηση και τους θεσμούς η ανάπτυξη θα πρέπει να επιταχυνθεί στη ζώνη του 3% τον επόμενο χρόνο για να υποστηρίξει τη συζήτηση με τους θεσμούς για μια νέα πολιτική συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σχετικά πάντως με το θέμα της πολιτικής συμφωνίας για χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν με νόημα πως η ελληνική κυβέρνηση θέτει θέματα δημοσιονομικής πολιτικής εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και με τη σειρά που πρέπει. Όσον αφορά στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της τρέχουσας τέταρτης αξιολόγησης πηγές του οικονομικού επιτελείου σημείωναν πως ένα σημαντικό ορόσημο για όλα παραμένει η συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.
Εκεί πρέπει να σημειωθεί πως αναμένεται εκτός σοβαρού απροόπτου να υπάρξει απάντηση για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από επιστροφές κερδών από ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες. Αύριο στις συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να εξεταστούν "δομικά" δημοσιονομικά θέματα, όπως η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου προς ιδιώτες, θέματα του υπουργείου Υγείας, Εργασίας αλλά και των τραπεζών ενώ σήμερα στις συζητήσεις εξετάστηκαν και θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Την Τετάρτη στις συζητήσεις θα επικρατήσουν τα θέματα της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, ψηφιακής μεταρρύθμισης και δημόσιας διοίκησης.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr