• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Γιώργος Μαζωνάκης: Μηνύσεις σε τέσσερα πρόσωπα μετά την καταγγελία του Στέφανου ΠαπαδόπουλουΣκύρος: Δεξαμενόπλοιο με 28μελές πλήρωμα πλέει ακυβέρνητο μετά από μπλακ άουτΚαρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται και μια «επιτροπή σοφών» εργάζεται για τη σωτηρία της χώρας«Δεν κλείνουμε δρόμους, ανοίγουμε δρόμους για όλη την κοινωνία»: Ούτε βήμα πίσω οι αγρότες
δημοφιλές τώρα: Drones «έπιασαν» θανατηφόρο ιό στην ανάσα φαλαινών της Αρκτικής: Η μέθοδος που θα προστατεύσει το...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   14.10.2019 10:35
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η δυσάρεστη έκπληξη📌 Τα ποσά που δόθηκαν το 2018

«Κλείδωσε» το κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από το υπερπλεόνασμα να χορηγείται σε σταθερή βάση

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(copyright: Eurokinissi)
(copyright: Eurokinissi)

«Κλειδώνει» όπως φαίνεται η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει κοινωνικό μέρισμα μέσα στον τρέχον έτος στους οικονομικά ασθενέστερους. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από το υπερπλεόνασμα να χορηγείται σε σταθερή βάση, κάθε Δεκέμβριο, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

«Επιπλέον, εμείς θα αξιολογούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα υφίστανται κάθε φορά και θα προσπαθούμε να τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της χώρας και των πολλών», σημειώνει.

Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει, ακόμα, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και ακινήτων, αναμόρφωση στα τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων, κίνητρα για την οικοδομή, αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Εξαγγέλλει, ακόμη, εμπροσθοβαρή χορήγηση διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης στα πιο φτωχά νοικοκυριά με πιο ορθολογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση στους λίγους αυτούς μήνες διακυβέρνησης έχει καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα των προηγούμενων ετών και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, «χάρη στην υπευθυνότητα, στη σοβαρότητα και στον σαφή σχεδιασμό που έχει». Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «πλέον συναντούμε ευήκοα ώτα για τις ελληνικές θέσεις» στο Eurogroup.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «οι εταίροι έχοντας κατανοήσει δικές τους άστοχες εκτιμήσεις και λάθη που έγιναν κατά το παρελθόν, συγκλίνουν στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά, επίσης ότι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα έχουμε θετική κατάληξη για την αλλαγή χρήσης ANFAs και SMPs μέσα στο 2020, τονίζοντας παράλληλα πως στόχος είναι η χώρα να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο.

Τον δρόμο για νέα καταβολή Κοινωνικού Μερίσματος τον Δεκέμβριο επιβεβαίωσε και επίσημα με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019. Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών».

Η δυσάρεστη έκπληξη

Με βάση τα παραπάνω  προκύπτει μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη για το κοινωνικό μέρισμα 2019: το τελικό ποσό θα είναι εξαιρετικά μειωμένο, με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι είτε θα το πάρουν λιγότεροι, είτε θα πάρουν πολλοί από ένα μικρό ποσό, που δεν θα έχει σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, δικαιούχοι θα είναι όσοι λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Το 2018 μοιράστηκαν 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που πήραν ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν τα 1.200 ευρώ.

Τα ποσά που δόθηκαν το 2018

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό (ένας ενήλικας μόνος)
Εισόδημα 0 – 5.000 ευρώ ενίσχυση 450 ευρώ
Εισόδημα 5.000 – 7.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ
Εισόδημα 7.000 – 9.000 ευρώ ενίσχυση 250 ευρώ

Δυο ενήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι χωρίς παιδιά):
Εισόδημα 0 – 7.500 ευρώ ενίσχυση 675 ευρώ
Εισόδημα 7.500 – 10.500 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ
Εισόδημα 10.500 – 13.500 ευρώ ενίσχυση 375 ευρώ

Δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος (π.χ. ζευγάρι με παιδί)
Εισόδημα 0 – 8.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ
Εισόδημα 8.750 – 12.250 ευρώ ενίσχυση 612 ευρώ
Εισόδημα 12.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 437 ευρώ

Τρία ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και δυο ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με δυο παιδιά)
Εισόδημα 0 – 10.000 ευρώ ενίσχυση 900 ευρώ
Εισόδημα 10.000 – 14.000 ευρώ ενίσχυση 700 ευρώ
Εισόδημα 14.000 – 18.000 ευρώ ενίσχυση 500 ευρώ

Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δυο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με τρία παιδιά)
Εισόδημα 0 – 11250 ευρώ ενίσχυση 1012.5 ευρώ
Εισόδημα 11.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ
Εισόδημα 15.750 – 20.250 ευρώ ενίσχυση 562 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

«Έκαναν μπάζωμα α λα Τέμπη»: Καταγγελία κτηνοτρόφου για υγειονομική βόμβα μετά τη θανάτωση των ζώων του

Ο Τραμπ κλείνει το μάτι στους μελανοχίτωνες της Ευρώπης

Το παραμύθι των Χριστουγέννων – Κάποτε οι συγγραφείς, μάς αποκάλυπταν την ζοφερή πραγματικότητα, τώρα μόνο απατηλή λάμψη

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για δυναμική μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές - Έξαρση τις επόμενες ημέρες

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • υπερπλεόνασμα
  • κοινωνικό μέρισμα
  • υπουργείο Οικονομικών
  • Χρήστος Σταϊκούρας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr