Έξι στους δέκα Έλληνες λένε «ναι» στο ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, υπέρ του ενιαίου νομίσματος τάσσονται οι Έλληνες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Υπέρ του ευρώ τάσσονται οι Έλληνες σε όλο το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας των μνημονίων, των περικοπών και της (παρα)φιλολογίας για το Grexit. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του Ευρωβαρομέτρου, φαίνεται ξεκάθαρα πως από το ξέγνοιαστο, για τους περισσότερους, 2008 έως το 2018 και αφού μεσολάβησαν στο μεταξύ τρία μνημόνια, πέντε εθνικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα, το ποσοστό εκείνων στην Ελλάδα που λένε πως το ευρώ είναι ένα καλό πράγμα έχει υποχωρήσει μόλις κατά 5%!
Αντίθετα, στο Βέλγιο καταγράφεται πτώση 24% και στην Κύπρο ο ενθουσιασμός της προηγούμενης δεκαετίας έχει ξεφουσκώσει σε βαθμό που το ποσοστό αποδοχής έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 40%, ίσως επειδή στην Κύπρο το μνημόνιο συνοδεύτηκε από ένα οδυνηρό κούρεμα στις καταθέσεις.
Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η μεταβολή των θετικών απόψεων για το ευρώ για την περίοδο 2008-2018.
(Δεν περιλαμβάνονται Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία που δεν ήταν στο ευρώ το 2008).
Ψηλά ακόμη και στις χειρότερες μέρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η χειρότερη χρονιά στη σχέση των Ελλήνων με το ενιαίο νόμισμα ήταν το 2016, ένα χρόνο δηλαδή μετά το δημοψήφισμα και την υπαγωγή στο τρίτο μνημόνιο. Όμως ακόμα και τότε το ποσοστό αποδοχής υπέρ του ευρώ ήταν υψηλότερο σε σχέση με το ποσοστό εκείνων που θεωρούσε πως το ευρώ δεν ήταν μια καλή ιδέα. Το 2018, υπέρ του ευρώ εκφραζόταν το 60% επιστρέφοντας κοντά στο επίπεδο του 2014 αλλά πολύ μακριά από το υψηλό δεκαετίας, δηλαδή το 77% που είχε καταγραφεί το 2011.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr