Σταϊκούρας: Ενίσχυση των διμερών ελληνογαλλικών σχέσεων
Στα 12 σημεία της συμφωνίας για την ενίσχυση των διμερών ελληνογαλλικών σχέσεων στην οικονομία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Παρίσι. Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι κεντρική επιδίωξη της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δήλωση προθέσεων με την οποία προσβλέπουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας στο πεδίο της οικονομίας υπέγραψαν τα ελληνικά υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Ελληνογαλλικού Συνεδρίου στο Παρίσι. Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Παρίσι, τις εργασίες του οποίου κήρυξαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και ο Γάλλος ομόλογος του Μπρούνο Λε Μερ, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα 12 πεδία κοινών προθέσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.
1. Εντατικοποίηση των επενδύσεων γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
2. Υποστήριξη των επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία.
3. Συνέχιση και διεύρυνση του πεδίου της διμερούς τεχνικής συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
4. Υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
5. Να διευκολύνεται η επιλογή ελληνικών και γαλλικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να συμμετέχουν στην ελληνο-γαλλική συνεργασία.
6. Να αναπτυχθεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μία διευρυμένη εταιρική σχέση έρευνας και ανάπτυξης, σε στρατηγικούς τομείς στις δύο χώρες.
7. Να ενισχυθεί η ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος.
8. Να αναπτυχθεί η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
9. Να ενισχυθούν οι κοινές θέσεις των δύο πλευρών για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική.
10. Να εργαστούν οι δύο πλευρές για τη δημιουργία, στην Ελλάδα, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα και να υποστηριχθεί η δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων στους ψηφιακούς τομείς.
11. Να ενισχυθεί η μεταφορά υπάρχουσας και η ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας στις περιοχές της πράσινης κατάρτισης προϋπολογισμού και της πράσινης χρηματοδότησης, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου.
12. Να λαμβάνεται μέριμνα για την παρακολούθηση των δράσεων συνεργασίας που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της παρούσας δήλωσης, μέσω τακτικών συναντήσεων, με τη διατήρηση τακτικών επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία των Γαλλοελληνικών σχέσεων ενώ αναφερόμενος στην παρέμβαση του Γάλλου ομολόγου του εξέφρασε τη συμφωνία του για τα ζητήματα που έθεσε ο Γάλλος υπουργός, μεταξύ αυτών την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάρτιση του Προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ανάγκη επίδειξης δημοσιονομικής σοβαρότητας, την ενθάρρυνση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην κλιματική μετάβαση και στις αλλαγές στην τεχνολογία, την προτροπή σας στις γαλλικές επιχειρήσεις να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δεσμεύσεις στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε τη σθεναρή στάση στα θέματα που απασχολούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό «σταθερά και διαχρονικά, η Ελλάδα και η Γαλλία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης, και η σχέση αυτή "έχει δημιουργήσει, ανάμεσά μας, μεγάλη εμπιστοσύνη». Όπως υπογράμμισε η στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα αποδείχθηκε ιδιαιτέρως σημαντική κατά την πρόσφατη περίοδο της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τότε, σύμφωνα με τον υπουργό η Γαλλία, συνέδραμε να συγκλίνουν απόψεις, να αρθούν αδιέξοδα και να βρεθούν λύσεις, για την ομαλή και δημιουργική πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης ενώ πολλές εταιρείες γαλλικών συμφερόντων έμειναν στην Ελλάδα, και κάποιες άλλες ίδρυσαν θυγατρικές μεσούσης της κρίσης.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας, με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακή διάσταση και προχωρά για να καταστήσει την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν, «μια πλήρως κανονική, ευρωπαϊκή, δυτικού τύπου οικονομία» που «θα αποτελεί στρατηγικό παράγοντα στη Νοτιανατολική Ευρώπη». Σήμερα, εκτίμησε ο υπουργός υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό αποτυπώνεται σε πολλές θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες. Έσπευσε όμως να προειδοποιήσει πως μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ενώ παραμένουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι και υπογράμμισε πως το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθεί για το επόμενο διάστημα στην επίτευξη υψηλής οικονομικής μεγέθυνσης, στα υγιή και πειθαρχημένα δημόσια οικονομικά, στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην μείωση της ανισοκατανομής και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, στη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, στην περαιτέρω ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με τους εταίρους.
Σύμφωνα με τον υπουργό σημασία δεν έχουν μόνο οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά αυτοί να είναι και διατηρήσιμοι και στο πλαίσιο επιδιώκεται η ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ, δηλαδή την κατανάλωση, τις εξαγωγές, αλλά κυρίως τις επενδύσεις, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της μεγέθυνσής του, ενώ η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική επιδιώκει στην αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού στην οικονομία. «Η νέα πολιτική στόχευση είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και με την αξιοποίηση όλων των συντελεστών παραγωγής, παραδοσιακών και νέων. Και η νέα ποσοτική στόχευση είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, το συντομότερο δυνατόν. Επενδύσεις όμως που θα ενσωματώνουν τα επιτεύγματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, θα ενισχύουν την ψηφιακή οικονομία και θα τονώνουν τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr