Μισθοί: Ποιοι δικαιούνται έως και πάνω από 1.000 ευρώ στον επισιτισμό
Οι νέοι μισθοί σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης - Κατατίθεται η μελέτη που θα ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μισθούς που κυμαίνονται από 684 έως 964 ευρώ και φτάνουν έως και τα 1.400 ευρώ προβλέπει η κλαδική σύμβαση του επισιτισμού που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβρη. Οι διεργασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για μια πιθανή επέκτασή της ώστε να κηρυχτεί γενικώς υποχρεωτική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την πρώτη κλαδική σύμβαση που υπογράφεται συναινετικά με τους εργοδότες μετά από 12 χρόνια, καθώς ο πολύπαθος όσο και πολυπληθής κλάδος του επισιτισμού ρυθμίζονταν στα χρόνια της κρίσης με διαιτητικές αποφάσεις και προσφυγές επί προσφυγών. Η σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβρη και ισχύει αναδρομικά από 21/2/2019 για μια 2ετία έως 20 Φεβρουαρίου του 2021, υποχρεωτικά κατ αρχήν για όλες τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων οι οποίες υπογράφουν την σύμβαση (ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ, ΟΕΖΕ).
Κρίσιμο για το αν θα λάβουν τους νέους μισθούς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του κλάδου – το σύνολο των μισθωτών στον επισιτισμό υπολογίζονται σε περίπου 400.000 – είναι το αν θα επεκταθεί η εν λόγω συλλογική σύμβαση ώστε να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική. Για να επεκταθεί η σύμβαση απαιτείται να μπει σε πρώτη εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα με τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ κομβικό ρόλο παίζει αν και κατά πόσο η κλαδική δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν πάνω από το 50% των εργαζομένων του κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον Επισιτισμό από κοινού με εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την επίμαχη κλαδική είναι σχεδόν έτοιμοι να καταθέσουν στο υπουργείο Εργασίας την τεκμηρίωση που απαιτεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επιπτώσεις της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την απασχόληση. Η εν λόγω μελέτη δεν αποκλείεται να κατατεθεί ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας ώστε να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για να ανοίξει η διαβούλευση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Το ΑΣΕ γνωμοδοτεί προς τον υπουργό Εργασίας λαμβάνοντας υπόψη:
- την αίτηση για επέκταση
- την τεκμηριωμένη βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου ότι η συλλογική ρύθμιση δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος και
- το πόρισμα διαβούλευσης ενώπιον του ΑΣΕ για την αναγκαιότητα της επέκτασης και τις επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την απασχόληση.
Αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ολοκληρωθεί η διαβούλευση και αφού το ΑΣΕ γνωμοδοτήσει, ακολούθως η τελευταία λέξη ανήκει στον υπουργό Εργασίας.
«Είναι πολύ σημαντικό να κηρυχτεί η εν λόγω σύμβαση ως γενικώς υποχρεωτική, καθώς θα αποφευχθεί έτσι ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στο βιοτικό τους επίπεδο», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό, Γιώργος Χότζογλου. Ο ίδιος κάνει ειδική μνεία στην ομπρέλα προστασίας που ανοίγει η κλαδική σύμβαση για τους διανομείς – ντελιβεράδες, για τους οποίους προβλέπει ελάχιστο μισθό 741,66 ευρώ και ανώτατο 1.011 ευρώ για παντρεμένους με 9 χρόνια προϋπηρεσίας, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων που νομοθετήθηκαν τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του νόμου 4611/2019 (ο νόμος για τις 120 δόσεις). Προσοχή, οι εν λόγω μισθοί ισχύουν μόνο για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση.
Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους η κλαδική προβλέπει αύξηση 1,5% σε σύγκριση με τους μισθούς της Διαιτητικής Απόφασης 2018 – 2019. Οι νέοι μισθοί κυμαίνονται από 684 έως 964 ευρώ για άγαμους, νεοπροσλαμβανόμενους, χωρίς εκπαίδευση και κλιμακώνονται έως και τα 1.400 ευρώ για έγγαμους με 25ετή προϋπηρεσία και πτυχίο ανώτερης σχολής.
Πρόκειται για μια σύμβαση – σταθμό η οποία δυνητικά θα μπορούσε να καλύψει μισθολογικά ακόμη και 400.000 εργαζόμενους, καθώς ο κλάδος του επισιτισμού είναι ένας από τους πλέον κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Προς το παρόν δεσμεύει τους εργοδότες – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την σύμβαση. Την σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά των εργοδοτών :
- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)
- Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας (ΟΕΖΕ)
- Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδος
- Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)
Αν και την επέκταση της σύμβασης εμφανίζονται να θέλουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες – για να εξαλειφθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς λέγεται – «αγκάθι» στην διαδικασία είναι η τεκμηριωμένη εξασφάλιση της ρήτρας για κάλυψη του 50% των εργαζομένων του κλάδου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ΠΟΕΣΕ και η ΓΣΕΒΕΕ μαζί μπορεί να καλύπτουν πάνω από το 50% των εργοδοτών του κλάδου, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο αν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε αυτό να αποδειχτεί και με έγγραφα. Η Ομοσπονδία και η Συνομοσπονδία έχουν μέλη Συλλόγους οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν μέλη φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις… Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι τυχαίο πως στο κείμενο της σύμβασης προβλέφθηκε στο άρθρο 6 η ρητή συμφωνία των δυο μερών να προβούν «σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου για την κήρυξη της κλαδικής ως γενικώς υποχρεωτικής». Το γεγονός ότι την σύμβαση υπογράφουν όχι μόνο η ΠΟΕΣΕ αλλά και η τριτοβάθμια ΓΣΕΒΕΕ που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, συντηρεί τις ελπίδες στην πλευρά των εργαζομένων.
Ποιους αφορά
Η σύμβαση αφορά
- προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (Catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου, όπως επίσης
- προσωπικό καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθο-ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φάστ-φούντ, ντισκοτέκ, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, πάμπς (pubs), πιάνο μπαρ, και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου.
Οι νέοι μισθοί
Τα νέα κατώτατα όρια μηνιαίων μισθών ορίζονται σε 964,42 ευρώ για αρχιμάγειρα, 756,29 για μάγειρα Α, 701,13 για μάγειρα Β, 697,36 για μπουφετζή, 684,30 για λαντζιέρη και ψήστη, 761,64 για μπάρμαν κλπ. Ταυτόχρονα, οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέων ορίζονται σε 674,24 ευρώ συν 10% επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών. Οι διανομείς δικαιούνται επίσης επίδομα γάμου 10% και επιδόματα 3ετιών 10% και έως τρεις 3ετίες. Οι σερβιτόροι θα συνεχίζουν να αμείβονται με τα “κλειστά” ποσοστά υπηρεσίας 13%-16%, ενώ θα ασφαλίζονται με το τεκμαρτό ημερομίσθιο των 40,45 ευρώ. Προβλέπονται προσαυξήσεις 75% για Κυριακές – αργίες και 25% νυχτερινά. Η σύμβαση προβλέπει επίσης επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, ενώ ενσωματώνει ρήτρες επαναπρόσληψης εποχικώς απασχολούμενων.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - Εικόνες συγκίνησης στο Πολυτεχνείο
Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο νεκρός του τροχαίου στη Θεσσαλονίκη
«Με σημάδεψαν στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες: Τι συζητείται και το ενδεχόμενο για απογευματινό ωράριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr