Πολυεθνική μάχη επενδυτών για τη ΔΕΗ - Ιταλοί, Γάλλοι, Βέλγοι και Κινέζοι
Ο διαγωνισμός για τα δίκτυα διανομής θα προβλέπει ισχυρά δικαιώματα για όποιον αποκτήσει το 49% της εταιρείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε επίσπευση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49% αλλά και της πώλησης νέου πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ προχωρεί η κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι το διεθνές κλίμα είναι ευνοϊκό και το ενδιαφέρον υψηλό. Εν τω μεταξύ, εξελίσσεται κανονικά η διαδικασία για την πώληση των δύο «κομματιών» στα οποία διασπάστηκε η ΔΕΠΑ, την εταιρεία Εμπορίας και την εταιρεία Υποδομών. Δεν ισχύει το ίδιο για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), όπου δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί το πλαίσιο με τον Ομιλο Λάτση, που είναι σήμερα ο στρατηγικός μεγαλομέτοχος της εταιρείας, οπότε η αποκρατικοποίηση στην καλύτερη περίπτωση θα προχωρήσει στο τέλος του χρόνου.
Κλειδί των εξελίξεων
Ειδικότερα, την εκκίνηση των διαδικασιών για την πώληση και άλλου πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ δρομολογεί η κυβέρνηση, με τις σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, να λαμβάνονται εντός του επόμενου τριμήνου, με πιθανότερο ενδεχόμενο να προχωρήσει και ο διαγωνισμός πώλησης πριν από το καλοκαίρι. Την πλειοψηφία των μετοχών άμεσα και έμμεσα με 51% έχει το ελληνικό Δημόσιο. Το 24% έχει αποκτήσει η κινεζική State Grid, με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας και διαθέτοντας μάλιστα option πρώτης προσφοράς στην περίπτωση που οι υπόλοιποι μέτοχοι θελήσουν να πουλήσουν μέρος των μετοχών τους. Αν και οι αποφάσεις για το εύρος της αποκρατικοποίησης επισήμως δηλώνεται ότι δεν έχουν ακόμα ληφθεί, εντούτοις το κλειδί των εξελίξεων φαίνεται να το έχουν οι Κινέζοι, καθώς είναι καθοριστικό το αν θα ασκήσουν ή όχι την option τους αλλά και αν θα δώσουν μεγάλη προσφορά.
Πάντως υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο εκπρόσωποι της εταιρείας, στο περιθώριο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, είχαν εκδηλώσει στον υπουργό ΠΕΝ το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της συμμετοχής τους στον ΑΔΜΗΕ αλλά και για την απόκτηση 20% στη θυγατρική «Αριάδνη» που τρέχει το μεγάλο έργο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης ύψους 1 δισ. ευρώ της Κρήτης με την Αττική. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένο ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από Ευρωπαίους Διαχειριστές και funds, καθώς ο Διαχειριστής έχει ρυθμιζόμενα έσοδα και μια περιουσιακή βάση η οποία από 1,5 δισ. ευρώ στην προσεχή δεκαετία αναμένεται να εκτιναχθεί στα 5 δισ. ευρώ. Και αυτό λόγω των μεγάλων έργων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Δωδεκάνησων και των νησιών Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στους ενδιαφερόμενους φέρεται να είναι η ιταλική Terna, ενώ «ακούγονται» επίσης ο Γάλλος Διαχειριστής RTE και ο Βέλγος Elia, οι οποίοι είχαν «ψάξει» τον ΑΔΜΗΕ όταν συζητούσαν για τη συμμετοχή τους στη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης.
Τον Σεπτέμβριο
Σε ό,τι αφορά την εταιρεία δικτύων διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% των μετοχών, με βάση τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου, θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο. Ο διαγωνισμός θα προβλέπει ισχυρά δικαιώματα για τον μέτοχο μειοψηφίας που θα μπει στην εταιρεία. Μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού θα υλοποιηθεί η νομική-λογιστική προετοιμασία που απαιτείται, δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» οι απαιτούμενες επενδύσεις για την εξασφάλιση της ευστάθειας του δικτύου και της ασφάλειας εφοδιασμού, καθώς, όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, οι επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια είχαν μειωθεί, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του δικτύου.
Οι επιτελείς της ΔΕΗ και του υπουργείου Περιβάλλοντος διατυπώνουν την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς τα δίκτυα διανομής θεωρούνται πλέον πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, αφού συναρτώνται με τις τεχνολογικές εξελίξεις τόσο σε επίπεδο των «έξυπνων πόλεων» και των «έξυπνων σπιτιών» όσο και σε επίπεδο διείσδυσης των τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών νέας γενιάς, όπως το 5G.
Οι υπεραξίες που μπορεί να φέρει στη ΔΕΗ η σύγχρονη αξιοποίηση των δικτύων διανομής ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να πουλήσει μόνο το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ αρχικά έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση του 100%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση των προοπτικών του ΔΕΔΔΗΕ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα του investor day της ΔΕΗ, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου στο Λονδίνο.
Ηδη η McKinsey εκπονεί τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την εταιρεία των δικτύων διανομής, το οποίο και αναμένεται να είναι έτοιμο σε διάστημα 1-1,5 μήνα. Σε αυτό το επιχειρησιακό πλάνο θα περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις για την επέκταση ή αναβάθμιση του δικτύου διανομής σε μήκος 7.000 χιλιομέτρων, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί και από τη νέα δανειακή γραμμή που άνοιξε για τον ΔΕΔΔΗΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη σύμβαση που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή. Η μεγάλη επενδυτική πρόκληση για την εταιρεία είναι συνυφασμένη με το πρόγραμμα εγκατάστασης των «έξυπνων μετρητών», το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, μπορεί να ξεκινήσει να τρέχει παράλληλα με τις διαδικασίες της μερικής ιδιωτικοποίησης
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr