Open life | 21.11.2019 22:44

Βαλσαμόχορτo: Το δώρο της φύσης ενάντια σε φλεγμονές, κατάθλιψη και Αλτσχάιμερ

Γεωργία Χασάπη

Το βαλσαμόχορτο είναι ένα υπέροχο μικρό φυτό. Η παράδοση λέει ότι πήρε το όνομά του από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, που θεράπευαν με αυτό τις πληγές των τραυματισμένων σταυροφόρων. Πίστευαν, επίσης, ότι ξόρκιζε το κακό κι έτσι υποχρέωναν τους ψυχικά διαταραγμένους να πίνουν το έκχυμά του. Το φυτό αυτό αναγνωρίζεται από τα κίτρινα άνθη του. Ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, αλλά είναι προτιμότερη η  συγκομιδή του κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Τα λουλούδια και τα φύλλα αποτελούν τα φαρμακευτικά μέρη του φυτού. 

Συστατικά του βαλσαμόχορτου

Το βαλσαμόχορτο περιέχει τανίνη, φλαβονοειδή, κόκκινη χρωστική ουσία (υπερικίνη), ρητίνη, πτητικά έλαια, γλυκοσίδες κ.ά.  Ένα από τα συστατικά του, το κίτρινο, διαλυτό στο νερό, βρίσκεται στα πέταλα του άνθους ενώ το άλλο, το κόκκινο, διαλυτό στο οινόπνευμα και στο λάδι, υπάρχει μέσα στα στίγματα και στον καρπό. Τα δύο αυτά συστατικά χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη (αλλά όχι στην Ελλάδα) για τη βαφή μάλλινων και μεταξωτών κλωστών. 

Βαλσαμόχορτοχορτο και θεραπευτικές δράσεις

Από κλασικό γιατροσόφι στο ντουλάπι της γιαγιάς, το βαλσαμόχορτο αναγνωρίζεται πλέον ευρέως για την ευεργετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν ληφθεί εσωτερικά, έχει ηρεμιστική, αντικαταθλιπτική και αναλγητική δράση. Ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών διαταραχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αλόγιστη χρήση του, ειδικά στις ΗΠΑ, υπό μορφή χαπιών για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αρκετοί, μάλιστα, αποκαλούν το βαλσαμόχορτο «εναλλακτικό Prozac». Αναμφισβήτητα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μορφών της κατάθλιψης --αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε πρόσφατες έρευνες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική-- και είναι γεγονός ότι φαίνεται  πιο ασφαλές από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ωστόσο συνιστάται το μέτρο στη χρήση του.
  2. Για έναν ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο, όπως και για τη θεραπεία της αϋπνίας.
  3. Για την προστασία των κυττάρων του εγκεφαλικού φλοιού, καθώς έρευνες αποδεικνύουν ότι το βαλσαμόχορτο έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
  4. Για την προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ αφού επιβραδύνει την εμφάνισή της. Οι ερευνητές μάλιστα ελπίζουν πως στο μέλλον το βαλσαμόχορτο  θα συμβάλει και στην οριστική θεραπεία της νόσου.
  5. Για τον έλεγχο της ελαφριάς επιληψίας χρησιμοποιούνται τα εκχυλίσματα του βοτάνου.
  6. Για τη θεραπεία τοπικών φλεγμονών, καθώς ανακουφίζει από τη φαγούρα του δέρματος και από τις φλεγμονές οι οποίες έχουν προέλθει από νευροδερματίτιδες.

Μέθοδος παρασκευής τσαγιού από βαλσαμόχορτο

Για να παρασκευάσετε τσάι από βαλσαμόχορτο βάλτε 200 ml βραστό νερό σε ένα μπολ και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λουλούδια βαλσαμόχορτου. Καλύψτε το μπολ με ένα καπάκι και αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώστε το. Πιείτε το τσάι ενώ είναι ακόμα ζεστό, νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Το τσάι έχει κοκκινωπό χρώμα και είναι ελαφρώς πικρό. 

Το τσάι βαλσαμόχορτο έχει θετικά αποτελέσματα για τις ακόλουθες ασθένειες και παθήσεις: πόνοι περιόδου • αϋπνία (πιείτε το πριν πάτε για ύπνο) • ήπια κατάθλιψη • γαστρίτιδα • ασθένειες του ήπατος • φλεγμονή της ουροδόχου κύστης • λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας • εμμηνόπαυση

Διαταραχές της διάθεσης και κατάθλιψη

Πίνετε 200 ml από αυτό το τσάι 3 φορές την ημέρα για 3 έως 6 μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θα χρειαστεί να κάνετε ένα διάλειμμα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα παρατηρήσετε μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το τσάι βαλσαμόχορτου συνιστάται για ήπιες μορφές κατάθλιψης. Φροντίστε να πίνετε πάντα το τσάι μόλις το ετοιμάσετε κι ενώ είναι ακόμα ζεστό. Προσοχή! Μην το πιείτε μαζί με αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά ή αντιπηκτικά χάπια. Το βαλσαμόχορτο είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να έχει αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα. Γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν παρενέργειες.

Παρενέργειες

Το βαλσαμόχορτο μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την επίδραση άλλων φαρμάκων. Αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση του. Το βαλσαμόχορτο αυξάνει τη φωτοευαισθησία, που σημαίνει ότι τα μάτια σας μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα στο φως όπως, επίσης, και το δέρμα σας στον ήλιο. Μην χρησιμοποιείτε το έλαιο πριν κάνετε ηλιοθεραπεία ή κολυμπήσετε στη θάλασσα. Αν πίνετε τσάι βαλσαμόχορτου, προσέξτε τι αντίδραση έχετε στον ήλιο. Μπορείτε πάντως να το χρησιμοποιήσετε κι ως έλαιο για να ενυδατώσετε το δέρμα σας μετά από παραμονή στον ήλιο.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου]

βαλσαμόχορτο