Σ. Κίρκεγκορ: «Η ζωή μας είναι πάντα η έκφραση των κυρίαρχων σκέψεών μας»
NewsroomΓια πολλά χρόνια, οι πρακτικές επιστήμες αμφισβητούσαν ή ακόμη και χλεύαζαν την δύναμη της σκέψης, βλέποντας τον άνθρωπο ως ένα σύνολο οργάνων, συνηθειών και συμπεριφορών. Στα χρόνια που ακολούθησαν έως και σήμερα, είναι πλέον αποδεκτό ότι ο άνθρωπος αποτελείται από νου, συναισθήματα και ύλη.
Μάλιστα, η επιστήμη της ψυχολογίας έχει ασχοληθεί εκτενώς με το πώς αυτά τα τρία μέρη του ανθρώπου συλλειτουργούν και αλληλοεπηρεάζονται. Συγκεκριμένα, η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία υποστηρίζει ότι η σκέψη γεννά το συναίσθημα κι αυτό με την σειρά του τις συμπεριφορές. Από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας κιόλας, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το μυαλό του ανθρώπου, ήταν ένα όργανο που του εξασφάλιζε τους τρόπους επιβίωσης και για αυτό μάλιστα ήταν «προγραμματισμένο» να εστιάζει στο αρνητικό, στον κίνδυνο κι όχι στην επιβράβευση.
Γιατί αν το άτομο δεν εξασφάλιζε την επιβίωσή του, σίγουρα δεν θα υπήρχε την επόμενη μέρα χώρος για επιβράβευση. Αυτό δημιούργησε ένα «κακό» προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο το 95% των σκέψεων μας είναι αρνητικές. Κατανοεί κανείς εύκολα πως αν ο μέσος άνθρωπος κάνει ημερησίως από 60.000 έως 80.000 σκέψεις και από αυτές το 95% είναι αρνητικές, τι αντίκτυπο έχει αυτό στην καθημερινότητά μας, στις επιλογές και τις σχέσεις μας, αν δεχτούμε ότι όλα ξεκινούν όπως φαίνεται από μία σκέψη.
Εάν είστε επιρρεπείς σε αρνητικές σκέψεις, αυτό μπορεί να σάς φαίνεται απογοητευτικό. Δεν θα έπρεπε όμως γιατί στην ουσία αν και είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω στις σκέψεις μας κι αυτές έρχονται από το πουθενά, στην πραγματικότητα μιλάμε για μία συνήθεια. Έχοντας εκπαιδεύσει το νου μας στην αρνητική θέαση των πραγμάτων, μας μάθαμε να σκεφτόμαστε αρνητικά. Άρα αρκεί ένα απλό ερέθισμα κι αυτός ο μηχανισμός δημιουργεί το αρνητικό και καταστροφολογεί.
Γνωρίζοντας όμως πλέον τόσο τη δύναμη της σκέψης, όσο και τον μηχανισμό που αυτή λειτουργεί, θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια της την ισχύ όχι μόνο για να αποκτήσουμε τη νέα συνήθεια της θετικής σκέψης αλλά και για να κατανοήσουμε τα μηνύματα που περιέχουν για την εξέλιξή μας αυτές οι αρνητικές σκέψεις. Άλλωστε, να θυμάστε ότι το ανθρώπινο σύστημα δεν διατηρεί μια αρνητική σκέψη άρα και συνήθεια, αν δεν του προσφέρει ένα κρυμμένο όφελος για την συντήρηση ή την εξέλιξη του.
Διαβάστε περισσότερα στο enallaktikidrasi.com
- Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
- ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την επανεκλογή του
- Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
- Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ