Open life|14.01.2020 14:06

Εσείς πήρατε μουρουνέλαιο σήμερα; Ιδιότητες και ποιες ασθένειες αντιμετωπίζει

Μαργαρίτα Κορωναίου

Το μουρουνέλαιο αποτελεί μια εξαιρετική διατροφική επιλογή, που ενδυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλλει στην πρόληψη ποικίλων ασθενειών. Εξάγεται από το ήπαρ των λευκών ψαριών, όπως της μουρούνας, και διαφοροποιείται από τα άλλα ιχθυέλαια –που προέρχονται από τον ιστό διαφόρων ψαριών– καθώς εκτός από πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων συνιστά κι ένα μοναδικό οπλοστάσιο βιταμινών A και D.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η ποικιλία των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών του το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη ενάντια στη γήρανση του δέρματος και του εγκεφάλου, σύμφωνα και με σχετικές μελέτες στο Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής και Γήρανσης του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης. Ακόμη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ διαπίστωσαν πως το μουρουνέλαιο ωφελεί τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, προκαλώντας μείωση των ενζύμων που συνδέονται με τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων. 

Μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham της Βοστόνης δείχνουν ότι το μουρουνέλαιο αποτελεί και μια ομπρέλα προστασίας για την καρδιά. Συγκεκριμένα, οι εμφραγματίες που λαμβάνουν καθημερινά και επί ένα εξάμηνο μεγάλες δόσεις ω-3 λιπαρών οξέων από μουρουνέλαιο εμφανίζουν βελτιωμένη λειτουργία της καρδιάς και έχουν μειωμένες επιπτώσεις από το καρδιαγγειακό επεισόδιο. Η κατανάλωση του μουρουνέλαιου, όμως, αποδεικνύεται εξαιρετικά ευεργετική και για την ψυχική υγεία. Χαρακτηριστικό είναι πως στη Νορβηγία, μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης λόγω της παρατεταμένης έλλειψης φυσικού φωτός κατά την περίοδο του χειμώνα, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας μουρουνέλαιο μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 30%.

Η άποψη της διατροφολόγου - Από τη Χαρά Τσιάκλα

Τα μουρουνέλαιο λαμβάνεται κυρίως ως συμπλήρωμα διατροφής  και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να θεραπεύσει τη ραχίτιδα στα παιδιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη D.  Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ιχθυέλαια έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα στα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA, αλλά περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμινών D και Α. Λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων το μουρουνέλαιο βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη στο αίμα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και έχει θετική επίδραση στην οστεοαρθρίτιδα. Η βιταμίνη D προλαμβάνει και αντιμετωπίζει συμπτώματα οστεοπόρωσης  και οστεοπενίας και έχει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία και την κατάθλιψη.

Η βιταμίνη A είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της όρασης και για άλλες λειτουργίες, όπως την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος, των οστών και των δοντιών. Ωστόσο, η χρήση του μουρουνέλαιου δεν ενδείκνυται σε εγκύους, γιατί η υπερκατανάλωση βιταμίνης Α μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για το έμβρυο. Επίσης, λόγω την αντιπηκτικής δράσης που έχει το μουρουνέλαιο θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή, όπως ασπιρίνη ή βαρφαρίνη, γιατί αυξάνεται  ο κίνδυνος αιμορραγίας.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 29 Δεκεμβρίου]

μουρουνέλαιο