Πεζοπορία: Aλλάζει το μυαλό και ενισχύει τη δημιουργικότητα
Το ότι ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλο το γνωρίζαμε. Πέρυσι μάθαμε ότι το πλέξιμο και η μουσική μπορούν να επιδράσουν με έναν παρεμφερή τρόπο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σήμερα μαθαίνουμε ότι και η πεζοπορία έχει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για τον εγκέφαλο
Η πεζοπορία είναι πιο αποτελεσματική από το γυμναστήριο
Έρευνα του London School of Economics βρήκε ότι όσοι περπατούν έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λεπτότερη μέση από ό,τι όσοι κάνουν κάποιο άθλημα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το περπάτημα με έντονο βήμα είναι πολύ καλύτερο για να κρατάμε το βάρος μας χαμηλό από ό,τι οι δουλειές στο σπίτι, η χειρωνακτική εργασία και τα σπορ.
Το περπάτημα επιμηκύνει τη ζωή
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι οποίοι διεξήγαγαν μια έρευνα σε 334.000 ανθρώπους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η παραμικρή σωματική δραστηριότητα επιδρά στην παράταση της διάρκειας ζωής. Μάλιστα, οι λιγότερο «fit» είχαν να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη.
Η πεζοπορία αλλάζει τον εγκέφαλο
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τις γνωστικές ικανότητες, μειώνει το στρες και αυξάνει τις ορμόνες της χαράς.
Προστατεύει τους νεφροπαθείς
Το περπάτημα προστατεύει τους νεφροπαθείς από καρδιακές παθήσεις και λοιμώξεις Οι καρδιακές παθήσεις και οι λοιμώξεις είναι σημαντικές επιπλοκές και οι κύριες αιτίες θανάτου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Είναι, πλέον, καλά τεκμηριωμένο ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί και τις δύο αυτές παθολογικές διεργασίες.
Βοηθά τα παιδιά με ΔΕΠΥ
Το περπάτημα και γενικά οι δραστηριότητες στη φύση μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
Ενισχύει τη δημιουργικότητα
Το συχνό περπάτημα διευκολύνει τη δημιουργία νέων συνδέσεων ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, επιβραδύνει τη φυσιολογική φθορά του φλοιού του εγκεφάλου αυξάνει τον όγκο του ιππόκαμπου (περιοχής του εγκεφάλου, που είναι πολύ σημαντική για τη μνήμη) και ανεβάζει τα επίπεδα των μορίων που προκαλούν την ανάπτυξη νέων νευρώνων και μεταδίδουν μηνύματα μεταξύ τους.
[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου]
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr