Απόψεις|18.04.2020 11:35

Καλή Ανάσταση!

Έθνος Γνώμη

Χωρίς επικοινωνίες και µεταφορές, χωρίς εξελιγµένη τεχνολογία, χωρίς γνωστικές και επιστηµονικές δυνατότητες, µε υποπολλαπλάσιο πληθυσµό. Σήµερα ο πλανήτης είναι περισσότερο ενιαίος από ποτέ. Αρα και οι επιπτώσεις της πανδηµίας και οι αλληλεπιδράσεις είναι τεράστιες, ασύλληπτες για έναν αιώνα πριν, όταν για παράδειγµα αντιµετωπίστηκε η ισπανική γρίπη.

Ετσι, η κάθε χώρα που θα ξεκινήσει τη διαδικασία να βγει από το τούνελ της αποµόνωσης και θα θελήσει να επανεκκινήσει την οικονοµία της, κρίνοντας και θέτοντας η ίδια τους περιορισµούς που θεωρεί χρήσιµους και ορίζοντας τους ρυθµούς της επαναφοράς στην κανονική ζωή, θα υπόκειται συνεχώς στον κίνδυνο ανατροπής όλου του 
οικοδοµήµατος που έχτισε, από εξωτερικούς παράγοντες... Η Ελλάδα τα πάει καλά... Η Σουηδία, µε τον ίδιο πληθυσµό µε τη χώρα µας, έχει 13 φορές περισσότερους νεκρούς και το Βέλγιο µε παρόµοιο πληθυσµό έχει 46 φορές περισσότερα θύµατα της νόσου!

Ας πούµε λοιπόν ότι η Ελλάδα ξεκινά την... απελευθέρωση, την άρση της αποµόνωσης. Και τον Ιούλιο ξεκινά ο τουρισµός. Και έρχονται τουρίστες ασυµπτωµατικοί φορείς του κορονοϊού στα νησιά µας. Ποιος µπορεί να µας εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουµε πισωγυρίσµατα; Μία, δύο και τρεις φορές; Και πιο επώδυνα, αφού όλες οι αντιστάσεις µας, οι ανθρώπινες, η υποµονή, η κατανόηση, η ευθύνη, θα έχουν καµφθεί; Είναι ερωτήματα που δεν έχουν ευθείες απαντήσεις.

Οµως οι πολίτες θέλουν άµεσες και εύκολες απαντήσεις, που δυστυχώς δεν υπάρχουν. Αυτό είναι το επώδυνο. Και το ρίσκο που πρέπει λελογισµένα να αναληφθεί, για να µην «είν’ η προσπάθειές µας, των συφοριασµένων· ... / Κοµµάτι κατορθώνουµε· κοµµάτι / παίρνουµ’ επάνω µας· κι αρχίζουµε / νάχουµε θάρρος και καλές ελπίδες», που έγραψε και ο µεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής µας.

ΑνάστασηΚυριακή του Πάσχα